3 италиански филма за перфектната неделя

3 италиански филма за перфектната неделя

За да пропуснеш безкрайното избиране на филм, след което дори вече не ти се гледа

Италианците са майстори в направата на комедии, романтични филми, драми или комбинации от всичко това. Онова, което не можеш да откриеш и в най-добрата холивудска продукция, е непосредствената близост до нещата от реалния живот, познати на всички ни, а накрая оставаш с едно блажено чувство, сякаш тъкмо си се върнал от разходка из красива природа и си се запознал с нечия очарователна история. А и италианският е като песен за ушите...

Всяка седмица ще ти предлагаме по три европейски ленти, с които да запълниш вечер или следобед и да се откъснеш за час-два от януарския пейзаж. Ето тазседмичните три:

Била ли си на Луната?
Sei stata sulla Luna?

Когато два свята се сблъскат, обикновено се получава пълна бъркотия. Когато световете на миланската модна журналистка Гуйа и икономът Ренцо се срещат, хвърчат искри, пера, тор, малко сълзи и много смях от наша страна. „Била ли си на луната“ е поредната романтична комедия с предсказуем край, но нищо предсказуемо по средата. Засягайки болезнени теми от живота по изключително лек и ненатрапчив начин, лентата крещи „Животът е прекрасен!“.

Извинявай, но ще те наричам любов
Scusa ma ti chiamo amore

На първо четене филмът може да се определи като предсказуем, но наборът от галещи душата цитати за любовта и недотам стандартната любовна конфигурация го прави удоволствие за гледане. 37-годишен рекламист се влюбва в 17-годишна гимназистка, а отношенията им се развиват далеч отвъд физическата страст и скоро те се превръщат в нетипична, но отдадена един на друг двойка. Препоръчваме този филм за неангажиращ съботен следобед, когато имаш нужда от лека и сладка история, същевременно пълна с моменти, които ще те усмихнат.

Перфектните непознати
Perfetti Sconuscuiti

7 дългогодишни приятели се събират на вечеря и решават да играят игра, в която всеки трябва да проведе личната си кореспонденция пред всички. Започват да изскачат тайни, които ще променят всичко... или пък не? Остроумен, забавен и брутално реалистичен, филмът не е еталон за романтика, но пък сценарият е нещо, което не сме виждали досега. Поне не и на филм.

От редакторите

Коментари

Какво друго от Стилът

В крак с времето

Интериорният дизайн е с едни гърди напред

Случаен минувач: Somersby Edition

Хората на София за градския стил през лятото

От общината