Метъл албумите на 2015

icon
Sofialive.bg

Празниците са ей тук, зад ъгъла. И както винаги в края на годината, отделяме време и пространство в сайта за няколко класации. И не, не очаквай мъж на годината, най-готина мацка от долния етаж или любимото суфле от бюфета. Винаги верни на себе си  и собствения ни вкус, точно както нашите приятели от Jack Daniel's, ще изведем на преден план нашия прочит на годишния саундтрак, нашите любимци, на които сме въртяли парчетата най-много. Коледа иде. Празнувай я по твоя начин. От нас не очаквай хитовете от ефира. Тук е глутницата от подземията.

За различните албуми от тежката страна на саунд картите ни потърсихме мнението на абсолютния експерт по темата - Александър Радичев. Познаваш перото му, а сега се запознай и с десетте твърди албума, които му харесаха най-много. И за да не ти дойдат в повече, препоръчваме комбинация с чичо Jack и четене на серии. Втората идва съвсем скоро.

Sofia Live покрива гигантска територия от... от, ами, неща. С две думи: всякакво изкуство. Въпреки всичко някои от нас - автори, критици, сътрудници или който-каквото-там-се-води - все още носят ясното съзнание, че класации като тази преспокойно биха ти докарали мигрена и безброй кошмарни съновидения с тенденцията за панически атаки или дори ОРЛ (органично разстройство на личността). Jingle Bells, но по онзи начин. Отговорна задача и все някой трябва да я свърши. Когато от редакцията събудиха моя милост с кратко позвъняване в три сутринта, вече нямах особено голям избор - все някога трябваше да дойде и Железният човек. Приятно ми е да се запознаем!

10. Refused - Freedom
Refused Freedom image
Онази култова песничка - "Никога-повече-няма-да-ни-видите-заедно" - отдавна се превърна в нещо като изпърдяла естрада от времената на прабаба ти и след като 99.9% от бандите, които (не) можеха да се съберат, се събраха, шведският пост-хардкор квартет Refused разполагаше с достатъчно време за размисъл. И го оползотвори по перфектния начин. Обратно на първи фронт във вечната им война срещу капитализма, 17 години по-късно Freedom е най-вдъхновеният и стилово всеобхватен албум в цялата им кариера. "Elektra"-секса-пилен.
Налей един Jack с: "Dawkins Christ"

9. Horrendous - Anareta
Horrendous Anareta image
Фактът, че миналата година - с втория им музикален екзоскелет Ecdysis - американските дет метъл учени от Horrendous подпалиха задниците едновременно на Morbus Chron и току-що завърналите се гиганти At The Gates (две от две: родом от Швеция), говори достатъчно красноречиво. Говори за потенциал отвъд рамките на скромната ни галактика. Anareta сдъвква Leprosy (Death) и The End Complete (Obituary), призовава Nihilist и протяга граблива ръка към ранната 80-арска ера на Judas Priest, за да трансформира всичко това в Horrendous. Horrendous и нищо друго. Мутанти. X-Men.
Налей един Jack със: "Stillborn Gods"

8. High On Fire - Luminiferous
High On Fire Luminiferous image
Matt Pike може преспокойно да се явява метъл еквивалентът на Snoop Dogg и B-Real поне що се касае до количествата марихуана, които гръдният му кош ежедневно складира, но откакто легендарните му изяви в Sleep останаха история (и в историята), нещата започнаха да добиват коренно различен вид. High On Fire, този вечно озъбен, уродлив звяр на болния му промит мозък, е една от възможно най-шумните чудесии на този свят. Хищническите инстинкти никога не са били притъпени - нито от тревата, нито от цистерните изпит алкохол - но след слабо продуцирания Snakes for the Divine (2009) и концептуално раздвижения De Vermis Mysteriis (2012) Luminiferous е най-бруталният удар на HoF от Death is This Communion насам. Чук. Зелен чук.
Налей един Jack с: "The Sunless Years"


7. Iron Maiden - The Book of Souls
Iron Maiden The Book of Souls image
Когато двойният The Book of Souls, чието гигантско времетраене упорито се надбягва с един средностатистически албум на късните Swans, най-после се появи в началото на септември 2015, мнозина сметнаха, че музикалната година е закрита. Официално или неофициално - никой не го грееше. Сега, няколко месеца по-късно, взирайки се в календара на Sofia Live, си припомням, че всъщност написах шибана поема за този мастодонт, така че би било абсолютно нецелесъобразно да смуча празни думички от пожълтелите ми от никотина пръсти. И въпреки всичко съм пропуснал една незначителна подробност. Това е най-силният, най-въздействащ, непоклатим Maiden от Seventh Son of a Seventh Son насам. Майната му на The Final Frontier. Mайната му и на Brave New World. Тук е истината!
Налей един Jack с: "The Red and the Black"

6. Killing Joke - Pylon
killing joke image
Една от най-влиятелните банди на всички времена, пост-пънк пионерите Killing Joke, политическите критици Killing Joke, вестоносците на Апокалипсиса Killing Joke, продължават неуморно, неотклонно и несломимо да тъпчат всяка лъжа, с която ни засипват там отгоре - от "високите етажи". Частица пънк, частица метъл, частица индъстриъл, частица дарк уейв и всички частици - Killing Joke, Pylon е монументалният стълб, на който се крепят последните ни надежди за спасение. На човечеството. В противен случай "Dawn of the Hive" е точният начин, по който ще звучат кючеците след края на света.
Налей един Jack с: "Dawn of the Hive"

Приятно слушане! Сипи си аудио в слушалките, Jack Daniel's в чашата и чакай следващата порция от Александър Радичев.

Към Част II