Тъмни сенки

icon
Sofialive.bg

Да започнем от началото - таткото на Мрачни сенки е сериал, излъчван между 1966-а и 1971-ва в Щатите. Всеки един от неговите шест сезона се представя доста добре и плава между 11 и 16 позиция в класация, безапелационно доминирана от Докато свят светува. За разлика от обикновените сапунени опери обаче, тази носи отпред епитета „готическа" и е първото дневно предаване, в което шестват духове. И днес сериалът си има компактно, но всеотдайно братство от заклети фенове, между които Мадона, Куентин Тарантино и двамата главни виновници за този филм - Тим Бъртън и Джони Деп.

Барнабас Колинс (Деп) е син на богат ливърпулски индустриалец, който основава малка корабостроителна и риболовна империя в Америка през 1752-ра и около нея бързо се вдига цяло градче с неговото име - Колинспорт. Някъде петнайсет години по-късно Барнабас вече е всеобщ любимец, но си остава най-популярен сред жените. Една от тях - Анжелик Бушар (Ева Грийн), така хлътва по нашето момче, че след като не получава нищо в замяна, решава да му отмъсти както само една прелъстена и изоставена жена си знае. Това, само по себе си, е ужасно много, но когато въпросната особа се окаже и автентична вещица, резултатът е потресаващ - горкият мистър Колинс прекарва следващите двеста години в ковчег, заровен в земята като вампир. Излиза оттам чак през 1972-ра, снабден с познания по староанглийски, прекарасен сивосинкав тен и безсмъртие, разбира се.

Наследникът на оригиналния сериал се пада петнайсти в режисьорската кариера на Тим Бъртън, осем от които са с Джони Деп. От филма лъха едновременно романтизъм, изящност, тъга, всичко това забъркано с редовната доза черен хумор. Джони Деп прави поредната си поцепваща роля, а останалите имена тук, които заслужават внимание, са неостаряващата Мишел Пфайфър, редкият бисер Джони Лий Милър и неизменната Хелена Бонъм Картър. Ооо, да не забравяме и фаталната красавица Ева Грийн, която така и не си показа гърдите, колкото и да чакахме (нищо де, вече ги видяхме отблизо в Мечтатели). Любим момент: когато вампирът и вещицата все пак се отдават на необуздан секс (в един момент го правят на тавана на стаята), потрошавайки целия периметър.

с една дума
САПУНКА. Името идва от радио сериали, продуцирани и спонсорирани в зората на рекламния бизнес от сапунени гиганти Procter&Gamble, Palmolive и компания. Свързваме ги обикновено с нещо колкото дълго, толкова и досадно, но те все пак са родили и някои брутални попадения - спомни си за Туин Пийкс например.

Текст Веселин Трандов

Пряко от кухнята високо над града