Мадагаскар 3 3D

icon
Sofialive.bg

Първоначалната идея на Мадагаскар била главни герои да са четирите пингвина, а сюжетът - римейк на Нощ след тежък ден. DreamWorks обаче ударили на камък с правата върху Бийтълс и участието на пингвините било сведено до комична, но третостепенна роля, подобно на катерицата от Ледена епоха. Така в главните роли се озовали една зебра, един жираф, един лъв и хипопотам, които бягат от зоологическата градина в нюйоркския Сентрал парк, за да попаднат в Африка. Филмът за приключенията им се оказа свеж и доходен, така че последваха две (поне) продължения.

Мадагаскар 3 (ще го срещнеш и като Мадагаскар 3D) с лекота троши боксофиса и по нищо не отстъпва на предшествениците си. В бясно темпо и пищни цветове той изпраща познатите ни животинки по обратния път, провокирани от носталгия по дома. Филмът би могъл да се казва и Мадагаскар из Европа, тъй като спирките на афроквартета са Монте Карло, Рим, швейцарските Алпи и Лондон. По този маршрут те бягат от особено кисела полицайка и се оказват мениджъри на западнал цирк. Триизмерното цирково представление, което се явява кулминация на филма, е буквално сюрреалистично.

Сред плюсовете на точно тази поредица е, че сценаристите и режисьорите й – Ерик Дарнел и Том Макграт, са несменяеми от началото. Е, филмът не печели особено от наличието на трето измерение (предпочитахме го в като класическа анимация), но извън залитането по 3D-то, Мадагаскар остава все така шарен, забавен и неустоим за деца от всички възрасти.

В оригинала животните говорят с гласовете на Бен Стилър, Крис Рок, Дейвид Шуимър, Саша Барън Коен и други от сорта, но, както изискват правилата на комерсиалното разпространение, у нас той е дублиран на български, Нека обаче кажем едно голямо „мяу” за Веселин Калановски – тигъра Виталий с мощният руски акцент.

с една дума

ЗООПАРК. Менажериите са по-стари, отколкото си мислиш – първата в древен Египет приютявала хипопотами, слонове, антилопи, бабуини и диви котки. Името „зоопарк” обаче тръгва от Англия, и то по-точно през 1847-а.

Текст Анита Димитрова

Мястото в оживения град, където времето спира, за да се насладиш докрай на чаша вино