Букмейкърите определиха: Предстоят най-оспорваните избори за президент на САЩ

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

59-ите избори за президент на САЩ са на 3 ноември, а напрежението расте с всеки изминал ден. Двамата кандидати Доналд Тръмп и Джо Байдън са на финалната права, а някои медии в Америка нарекоха тези избори „грозни“ заради обстановката в Америка в последните няколко месеца. Масовите протести срещу расизма и полицейското насилие станаха неразделна част и основно оръжие в предстоящите избори. От друга страна пандемията от Коронавирус също продължава да простира ръката си върху изборите, поради което провеждането им ще бъде доста различно от предишни пъти. Някои щати обмислят изборите да се провеждат на стадиони или спортни зали, в големи магазини и дори директно с автомобилите. По време на първичните избори гласоподаватели влизаха с колите си в конгресен център, взимаха бюлетини, попълваха ги в автомобилите си и след това ги пускаха на специални места на открит паркинг.

 

Така или иначе избори ще има, а ако се вгледаме в поведението на топ букмейкърите, те би трябвало да са доста оспорвани. За първи път от много години разликата в коефициентите за победа на единия и другия кандидат са толкова близки. Betwinner мнения почти изравнява шансовете на двамата – Джо Байдън получава коефициент 1.77, а Тръмп – 1.78. Компанията предоставя над 100 други опции за прогнози и залози, свързани със спечелени брой щати от двамата, победа във всеки отделен щат, места в Сената, както и дори прогноза за процент, който ще получат съперниците по време на изборите. 

 

Една от водещите български заложни къщи – Winbet, дава коефициент за победа на Джо Байдън (1.87), а за Тръмп(1.93). Съответно победата на Демократите (Байдън) е оценена със ставка 1.77, докато https://www.gop.gov/Републиканците на Тръпм получават 1.92. Букмейкърът предоставя възможност за любителите на залозите да направят прогнози за победа на всеки един от двамата в отделни щати на Америка. Например в щата Аризона Демократи и Републиканци получават много близки коефициенти за победа съответно 1.84 и 1.87. Не така стоят нещата в Алабама например, където коефициент за успех на Републиканците (Тръмп) не се приемат, а успехът на Байдън е оценен с 11.00. Победата на настоящия президент в Алабама явно е 100% сигурна според букмейкъра.

 


Според Efbet предимството е на страната на Демократите (1.55) срещу 1.70 за Републиканците. Това е и единствената възможност, която предоставя компанията за залог за предстоящите избори отвъд Океана. 

 

Световният лидер в онлайн залозите Bet365 оценява победата на Джо Байдън с коефициент 1.83, докато Тръмп получава 2.00, като и тук може да се възползвате от опциите за залог за победа на единия от двамата кандидати във всеки отделен щат. Каквото и да се случи като краен резултат, специалистите предричат, че около половината население на САЩ ще бъде разочаровано, независимо от резултатите.

 

Поддръжниците на Демократическата партия виждат цялостна заплаха за демокрацията, ако Тръмп бъде преизбран. Те смятат поведението му през мандата и особено в последните месеци като доказателство за водената от него политика. Социологическите проучвания сочат, че Джо Байдън ще победи с около 8% разлика. Това ще бъде твърде малко и е твърде вероятно изхода от изборите в ключови щати да приключи в съда. Припомнят се предишни подобни случаи на избори в САЩ, които са били решавани в съда, както и в Италия с Берлускони. Ако разликата между Байдън и Тръмп падне под 8%, със сигурност ще има оспорване на съдебно ниво. Медиите в САЩ пишат, че е твърде възможно в един момент и двамата да обявят, че са победители още преди финалните и оканчателни резултати. Със сигурност оспорваните избори и очакваните ниски разлики ще доведат до ескалиране на напрежението и от там до нови протести. Именно от това се опасяват отвъд Океана и предричат, че точно тези предстоящи избори може да се окажат дори смъртоносни. 

 

Един от европейските лидери на пазара за залози Bwin разпространи коефициенти – кой от двамата, Байдън или Тръмп, ще спечели повече щати (без Вашингтон). Любопитното е, че Тръмп получава предимство с коефициент 1.80, Байдън (2.50), а има и залог за равенство (25:25 щата), което е оценено с коефициент 7.00, тоест при 1 лев залог, печалбата ви е 7 пъти. Компанията задоволява и най-големите претенции на професионалистите, като предоставя различни възможности спрямо конкурентите. Може да прогнозирате например дали Доналд Тръмп ще спечели с по-голям резултат от 2016 година (над 304 вота на Избирателната комисия), Тръмп да загуби публичния вот, но да бъде преизбран за президент или пък Демократите да спечелят контрол върху Камарата на представителите, Сената и Белия дом (коефициент 2.25).