Лятно кино в Нощта на музеите

icon
Sofialive.bg
Източник: НВИМ

На 13 май (събота) от 18.00 до 22.00 ч. Националният военноисторически музей (НВИМ) се включва в Европейската инициатива „Нощ на музеите“ с атрактивна програма и вход свободен за външната и постоянната хронологична експозиция.

Екипът на НВИМ отправя предизвикателство към гостите си да участват в специално разработената за Нощта на музеите игра #ВлезВИсторията. Преминавайки по пътеката на миналото, в късните часове на деня посетителите ще имат възможността да преоткрият малко известни факти за емблематични експонати. Дешифрирайки кодове и следвайки оставените следи, те ще научат нова любопитна информация и ще участват в томбола с награди.

Най-любопитните посетители ще могат да се възползват и от специалното 3D-приложение в атракцията „Открий експонатите чрез добавена реалност“. Те ще видят как оживяват картини от експозицията, как сe забиват златните пирони в дръжката на връчено през 1937 г. ново бойно знаме, как изглежда щандарта на 1-ви софийски конен полк от всички страни и други раздвижени проекции на част от музейните експонати.  

В традиционното ни предложение за лятно кино ще бъде прожектиран филмът „Помни войната 1915 – 1918“, разказващ за българското участие в Първата световна война.

В Нощта на музеите участват с отворени врати и специални програми и филиалите на Националния военноисторически музей – Парк-музей „Владислав Варненчик“ и Военноморският музей във Варна и Музеят на авиацията в Крумово.

  

ПРОГРАМА


18.00 – 22.00 ч. – Вход свободен за външна и постоянната вътрешна хронологична експозиция

18.00 – 22.00 ч. – Предизвикай себе си – участвай в играта #ВлезВИсторията и спечели награда

18.00 – 22.00 ч. – Открий експонатите в 3D

21.00 – 22.00 ч. – Лятно кино: „Помни войната 1915 – 1918“ – документален филм на Военния телевизионен канал, реализиран с подкрепата на Националния военноисторически музей