Чисто и просто хапване

icon
Sofialive.bg

Ако си любител на селските домати, които миришат на домат, или на морковите, които не са излети по калъп, знаеш колко е трудно да си ги доставиш. Вариант едно е да си щастливец с истинска баба от село. В този случай след всяко гостуване се връщаш малко по-спокоен, малко по-бавен и добре зареден с плод и зеленчук. Вариант две - ползваш услугите на биомагазин. При тази схема обаче цената не винаги е достъпна, а продуктите понякога са пътували от Добрич до Клагенфурт (където са опаковани) и обратно към нас за продажба.

Една трета опция се роди преди няколко години и за кратко време дръпна сериозна и прогресивно нарастваща фенска маса. Нарича се кратко и ясно Хранкооп. А идеята е всеки обикновен, неспокоен и забързан градски тип да получава директен достъп до продукцията на неуморните селски труженици. Наскоро се появи и второто място за реални срещи - Фермерски пазар „Римска стена", който се случва всяка събота от 11:00 до 17:00 на малкото площадче до самата Римска стена в Лозенец.

festival_hrana4_960

Та, ето какво - вдъхновени от интереса на хората, Хранкооп организират Фестивал на автентичната храна. В програмата се забелязват куп любопитни дейности, като „изложение с дегустации, работилници за вкусни и изящни изделия, прожекции на филми на тема храна", както и обещание за отговор на ето тези два ужасно важни въпроса: Защо е вкусно и здравословно да ядем домашно приготвен хляб? Защо е хубаво да консумираме сезонни плодове и зеленчуци?

Лайтмотив на феста, по обясними причини, е тиквата в многобройните й превъплъщения, а някъде на плаката забелязахме и думичката „вино", така че без колебание гласуваме за съботния гастрономичен туризъм.

Фестивал на автентичната храна е в събота (2 ноември)
от 11:00 до 17:00 на пазар Римска стена

Текст Веселин Трандов / Фотография Хранкооп

Много преди да стане ресторант, тук е домът на първия литературен критик в България и главен редактор на списание Мисъл