10 книги за вътрешен мир и спокойствие

icon
Sofialive.bg
Източник: Thinkstock/Guliver

Всеки човек желае за себе си и близките си спокойствие. Светът, в който живеем, става все по-сложен и забързан, което ни носи тревоги и съмнения. Често, вместо да си помогнем, ние се оставяме на лошите мисли да ни тормозят, като по този начин нарушаваме собствения си нормален ритъм. Последната една година не беше лесна за нито един от нас, като ни донесе допълнителни поводи за притеснения. Пандемията промени коренно живота ни, като ни предостави и повече време сами, което някои използват, за да се усъвършенстват, а други пък да затънат в собствените си негативни мисли, които взимат превес. 

Хубавото е, че всеки има достъп до книги по всяко време и разбира се, има такива и по въпроса за вътрешния мир и спокойствие. В този списък ще споделим с вас десет заглавия, които да ви бъдат от полза, ако имате подобен проблем – сигурни сме, че ще успеете да намерите правилното решение за справянето с него сред тези книги.

Даровете на несъвършенството – Брене Браун

Доктор Брене Браун е изследовател, който прекарва последните десет години от живота си, за да изследва човека и неговото мислене, както и справянето с тревогите му.  В „Даровете на несъвършенството” тя ни показва, че трябва да се приемаме такива, каквито сме. Авторката ни насочва към начини, чрез които да се справим със срама, да изградим смелост и да бъдем истински във всяка една ситуация, без да се притесняваме как ще изглеждаме отстрани. Не е важно какво ще си помислят хората, а е важно как се чувстваме ние самите в кожата си – всеки, който има подобни терзания, ще намери начин да се справи с тях, но ако прочете книгата на Брене Браун.

 

Сърцето на будисткото учение – Тик Нят Хан


„Сърцето на будисткото учение” е книга, която ни представя ученията, които съставят будизма. Тик Нят Хан съвсем ясно запознава читателите си с методите, които са от полза, когато човек иска да открие вътрешния мир.  Всичко, което е описал в книгата си, е лесно приложимо в ежедневието на всеки един, независимо от това с какво се занимава – не е нужно много време, за да се научим да мислим положително и да донесем спокойствие на ума си. Ако успеем да се освободим от негативните мисли, животът ни ще бъде по-лек, както за самите нас, така и за тези, с които общуваме.

 

Дзен и изкуството на щастието – Крис Прентис

Ние сме тези, които определят как ще приемем всичко, което се изпречи на пътя ни. С помощта на „Дзен и изкуството на щастието”  можем да се научим как да приемаме всичко с усмивка, тъй като почти винаги проблемите имат решение, което е пред очите ни. Освен да ни спестява време, това ще се отрази добре и на здравето ни и на качеството ни на живот. Важно е да успяваме да си вземем урок от всичко, което ни се случи, за да бъдем подготвени. Неизбежно е да претърпяваме житейски промени, затова е повече от нужно да знаем как да се приспособим към тях, без да преживяваме стрес, който да нарушава мира на ума ни.

 

Притчи за вътрешен мир и радост – Огняна Иванова

С времето са останали истории, които да ни поучават и да ни показват, че всъщност не всичко е толкова страшно колкото изглежда.  В сборника си „Притчи за вътрешен мир и радост” Огняна Иванова е събрала най-ценните истории, които ни учат на мъдрости, с чиято помощ можем да открием вътрешното си спокойствие. В книгата има притчи от цял свят, които, освен че ни учат на ум и разум, са забавни, поучителни и запомнящите се.

 

Пътят към просветлението – Далай Лама

„Пътят на просветлението” е книга, в която е представено задълбочено изучаване на основите на будизма. С тяхна помощ читателите ще успеят да усвоят практически подходи за справяне със страданията, а когато прочетат и последната страница, ще са наясно с това как да постигнат трайно щастие и покой на ума. За да живеем спокойно, трябва да знаем как да превръщаме негативното в позитивно. Книгата е пълна с лични примери от живота на Далай Лама, които ще ви послужат за вдъхновение и мотивация.

 

Тайните пътеки на коренните американци – Томас Майлс

Томас Е. Майлс е известен познавач на индианците, който разкрива пред читателите тайните на индианските ритуали, както и свещените практики, чрез които да призовете силите си и да помогнете на ума си да открие мира. В „Тайните пътеки на коренните американци” ще научите как да усвоите тайните практики на индианците, които ще ви покажат как да се приспособите към натовареното ежедневие. 

 

Тайните на медитацията – Давиджи

Всяка промяна, независимо каква е тя, започва от ума. В „Тайните на медитацията” Давиджи споделя пътя си към откриването на ползите от медитацията. Освен за вътрешното спокойствие, тя е важна и за физическото ни здраве, връзките с околните и емоционалното ни състояние. В книгата са представени различни техники, така че можете да бъдете сигурни, че поне една от тях ще действа и при вас, а чрез нея ще дадете мир на ума си. Бъдете сигурни, че малкото отделено време за медитация на ден ще има огромно влияние върху начина ви на живот.

 

Пробуди се навреме  - Питър Ръсъл

В „Пробуди се навреме” Питър Ръсъл показва на читателите как да засилят връзката с вътрешния свят, оставяйки случващото се в истинския настрани за момент. Времената, в които живеем, изискват от нас да преминем през духовно възраждане, за да дадем преднина на красивото в живота ни, а не на страха и хаоса, които, за съжаление, в момента царуват около нас.

 

Гласът на покоя – Екхарт Тол

Екхарт Тол е духовен учител, който не се причислява към нито една конкретна религия – той живее в настоящето и успява да съществува в мир със себе си и околните. В книгата си „Гласът на покоя” той представя по лесно разбираем начин как да намерим пътя, който ще ни отърве от страданието, а на негово място ще дойде щастието, без което никой ум не може да вирее спокойно.

 

Отвъд вътрешното – Шри Чинмой

Шри Чинмой е известен философ, който успява да даде полезни съвети на читателите си за справянето с проблемите и откриването на вътрешното спокойствие. „Отвъд вътрешното” ще ви помогне да разберете как точно действа човешката психика и защо се влияе толкова силно от негативното, случващо се в живота. След като прочетете книгата, ще знаете как да подредите ежедневието си така, че да ви носи главно позитиви. Всичко, дори и лошото, има смисъл – за да живеем в синхрон със самите себе си, първо трябва да научим как работи подсъзнанието ни, а след това да започнем да го контролираме.