5 златни урока, на които ни учи Малкият Принц

icon
Sofialive.bg

Кой не е чувал и не е чел поне веднъж невероятната книга на Екзюпери - "Малкият принц"? Ако поради някаква причина случайно не си - никога не е късно, защото това литературно произведение е еднакво интересно, както за децата, така и за възрастните. Малчуганите биват пленени от фантастичните разкази в книгата, а пък порасналите могат да получат доста съвети за живота, стига да четат достатъчно внимателно и между редовете. За да те улесним в това начинание, днес ние от Sofia Live ще ти дадем накуп пет от уроците, на които ни научи Малкия Принц в хода на своите приключения. Е, нека да започваме!

Урок №1 : Никога не забравяй да гледаш под повърхността на нещата

Тази илюстрация, допълваща историята на разказвача в книгата, показва боа, която е погълнала слон. Това е нещото, което се вижда под повърхността, но за възрастните рисунката изглежда по-скоро като шапка. Така е, защото с възрастта, въображението на човек изчезва, а разсъжденията му стават скучни и безжизнени. От всичко това можем да си вземем поука, че не трябва да оставяме детето в нас да порасне, независимо на колко години сме и вместо това да поддържаме онзи детски дух и цветно мислене.

Урок №2 : Не крий истинските си чувства, защото това може да ти коства всичко, което има значение за теб 

Един ден, когато Малкият Принц разказва на своята роза, за която се е грижил и е отгледал, за своите планове да странства из различни планети, тя му казва, че няма нужда от него и че може спокойно да замине. И така, Принцът наистина я изоставя и тръгва на пътешествие, въпреки че той трябвало да разбере нейния "намек" и да схване какво всъщност искала да му каже. Оказва се, че понякога премълчаването може да се окаже много по-страшно от това да се опиташ да обясниш чувствата си и човек всъщност не трябва да се страхува да разкрие емоциите си. В противен случаи рискува да бъде нещастен, заради собствената си липса на смелост.

Урок №3 : Съди първо себе си, преди да съдиш другите

На първата планета, която посещава Малкият Принц, той се среща с краля,  който някак съумява да има контрол над цялата планета. Въпреки, че героят не разбира как точно той успява да упражнява власт над всичко случващо се там, от владетеля научава един много важен урок. А именно, че понякога да съдиш самия себе си, преди да гледаш това, което правят другите, може да е много по-трудно, но със сигурност ще доведе до изграждане на човека като по-добра личност.


Урок №4 : Полагай грижи за нещата, изграждащи твоя свят, защото те не могат да бъдат заменени

Когато Малкият Принц се озовава в градина пълна с рози, въпреки тяхната красота той не може да се отърси от мисълта за своята роза - тази, която е поливал и отгледал. Той осъзнава, че никой човек не би умрял точно за нея, защото на пръв поглед тя е като всички други рози на света. Но за него това цвете се оказва най-специалното нещо, за което всъщност си заслужава да дадеш и собствения си живот, тъй е положил толкова много усилия, че постепенно то се е превърнало в нещо незаменимо за него.

Урок №5 : Ако обичаш някого, понякога е по-добре да го пуснеш да си върви

Когато идва времето на разказвача (пилота) да се раздели със своя герой - Малкият Принц, който вече така силно е обикнал - той осъзнава нещо много важно. А именно, че ако се опита да го задържи на Земята при себе си, той ще го нарани изключително много, защото той няма да се чувства добре там. Понякога е нужно да оставим хората да си тръгнат от нашия живот, колкото и да е трудно да го направим, защото да ги задържим би означавало да ги затворим в една имагинарна клетка. Да дадеш свободата на човек да си отиде в името а това да е щастлив обаче- това е може би най-висшият израз на любов. 

 

А ето и историята на още един герой, от който можем да научим доста. 

Вечнозелените маслинови дръвчета са запазена марка на Средиземноморието, а плодовете на растението са истински рицари на здравословния живот. Съдържат витамин Е, който е мощен антиоксидант, прави кожата по-здрава и се бори с високия холестерол