20 бързи въпроса: Самуил Петканов

icon
Sofialive.bg
Източник: личен архив

Автор на няколко книги, сред които трите тома на „Съвременна българска митология“. Коментатор на теми от политика до наука по Дарик радио. Както и, разбира се – човекът зад Не!Новините. Самуил има винаги интересна гледна точка и ама никак не лош хумор, а достоверността на тези две твърдения може да проверите в отговорите му на нашите 20 бързи въпроса:

Как би обяснил работата си на първокласник? 

Пиша текстове. Също както изкуствения интелект, но по-бавно. И се цупя, ако някой не го е харесал, та се наложи да го напиша пак. 

ИИ или извънземни искат да унищожат по-ненужната част от човечеството – каква полза от себе си би изтъкнал пред тях? 

Да ме унищожават, ако ще ме смятат за нужен и ще ми искат да им работя. Нали AI трябва да работи вместо нас, а извънземните да ни дарят с технология, под която само лежим и бозаем блаженство? Измамници!

Какво не би работил никога, дори и да трябва да живееш под мост? 

Трол. В скандинавските митове и легенди тези създания живеят под мостове. С този изключително хитър отговор изключих да трябва да живея под мост. Параграф 22.


Твой вреден навик, с който губиш битката всеки ден? 

Отказах цигарите, но не и умението да се чувствам свеж като фас, забравен в пепелник на балкона преди месеци.

Полезно умение, което скоро усвои? 

Да бъда сред хора 5 поредни дни, без да се побъркам. Вярно, бяха хубави хора.

В коя знаменитост беше влюбен като малък? 

Пенелопе Крус.

Голяма беля, която си правил? 

Представих се в имейл за високопоставен служител на сигурността и убедих баща ми, че синът му е засечен в особено големи по обем киберпрестъпления. Донякъде се беше вързал и си беше изкарал акъла. Оттогава измислиците ги тиражирам публично в Не!Новините, за да стресирам повече хора, а не само близките си.

Мъдър съвет, който си давал? 

Не поставяй днешната си радост над утрешното си спокойствие. Не вечеряй люто, ако имаш важни задачи на сутринта.

Кое в социалните мрежи те вбесява най-лесно? 

Спряха да са особено забавни и информативни. Хората приеха мненията си за факти, циклят в темите си и взаимно си тровят психическото здраве, вместо да търсят радостите от почти неограничения достъп до познание и разтуха.

С какво ядене и пиене да те почерпи онзи, който иска да ти се хареса бързо? 

С никое. Не обичам да ме черпят хора, които не познавам, чувствам им се длъжен, а може да не ги харесам и да не искам да ги черпя обратно. Нека всеки си плати каквото там, па да кажат едно весело наздраве и да видим.

Хобито, за което много би искал да имаш време? 

Football Manager и Crusader Kings.

Най-глупаво загубеното време от теб напоследък? 

Смятам мисленето, че някакво време е пропиляно, за натрапващо стрес и се опитвам да го избягвам. В тази връзка може би най-голямата загуба на време е анализирането на загубата на време.

Място или град, който наскоро се настани в сърцето ти? 

Съвсем наскоро бях в Бургас и беше ОК. Е, имаше комари, но това, че съм сладък, е по-скоро мой проблем. Иначе смятам всяко излизане от София за стратегическа грешка, Google Street View е по-спокойно и достъпно място за повечето цели.

България ще се оправи тогава, когато... 

... Започнем да се държим с нея като с оправена. Както се държим в една оправена страна, без компромиси, защото ще ни е страх да не се изложим, да не ни погледнат накриво, да не ни глобят. Приемаме България за кочина и така я превръщаме в кочина. Ако спрем да слагаме удобството си пред разумния порядък за всички, ще е добра стъпка напред. Разбира се, трябва да изсъхнат и ръцете на тия, които с грандиозните си схеми окрадоха какво ли не през последните 35 години. 

Като кой литературен или филмов герой би искал да поживееш за месец?

Ерик Картман от „Саут парк“. Напоследък живее в хотдог и не е във вихъра си, може да се каже, че е минал разцвета на силите си. Но все още като порасна, искам да бъда като него.

Муха на стената на коя важна за теб личност би искал да си? 

Искам да съм онази муха в пивницата на Паливец в откриващата сцена на Швейк, която осира портрета на императора и заради това арестуват кръчмаря. Не искам да съм просто муха на стената на някой значим, искам да пиша история!

Ако на оня свят попаднеш в Ада, с кой известен човек би искал да делиш един казан, за да ти минават малко по-леко мъките там? 

Василий Втори Българоубиец. За да се изхождам в казана му и да му е още по-гадно.

Ако свръхсила ти обещае, че любимия ти „Тотнъм“ ще стане шампион, но само трябва да набиеш трима човека – кои ще са те? 

Трябва да са бебета, защото не мога да се бия. Които и три бебета да са, само да са едно по едно, защото ако ми дойдат накуп, има шанс да сме на калъч.

Ако се преродиш в животно, кое да е то? 

Бавноходка. Микроскопично създание, което може да изсъхва и да се рее в Космоса, да оцелява из вулкани и на супер нетипични за живота места. Може би драмата е, че няма да имам акъла да оценя приспособимостта си, но това ме кара да си мисля, че дори и сега нямам акъла да оценя какъв биологически дар за Вселената съм.

Ако беше благородник, какъв девиз би бил изписан на герба ти? 

Succedunt etiam si tres infantes pugnare significat. Така гугъл преведе „Успей, дори това да значи да набиеш три бебета.”