5 навика на глупавите хора

icon
Sofialive.bg

Светът е пълен с всякакви хора, имащи различно ниво на интелигентност. Всеки, който питаш разбира се би отговорил, че се смята за интелигентен, но всъщност е доста трудно да се каже с точност каква е собствената интелигентност на човек. Все пак, когато мислим наум всички звучим изключително умно, нали? Е, поне докато не си отворим устите де...

Оказва се обаче че глупавите хора много лесно могат да бъдат разпознати по това дали притежават някои от петте навика, които ще разгледаме сега. А сега нека ги видим.

Глупавите хора обвиняват останалите за собствените си грешки

Само един човек, който е лишен от всякакъв вид интелигентност може да обвини друго лице за собствените си несполуки. А за глупавите хора преписването на отговорността на някой друг човек е ежедневие и част от начина им на справяне с проблемите. Все пак наистина е по-лесно да прехвърлиш вината, вместо да си носиш сам кръста.

Глупавите хора винаги трябва да са прави

Докато в някаква конфликтна ситуация един умен човек би се опитал да се постави на мястото на другия и да разреши проблема рационално, глупавият би направил точно обратното. Той ще държи на казаното от него до последно и няма да се откаже от това да излезе правия в спора и да наложи мнението си. Една от отличителните черти на глупавите хора е тази, че те винаги си мислят, че са прави и компетентни дори и когато очевидно не са.

Глупавите хора реагират гневно и агресивно при конфликтни ситуации


За глупавите хора не съществува вариант за решаване на конфликт, който да включва рационално потушаване на възникналия проблем. Те са много по-склонни към това да избухнат и да използват насилие, за да разрешат ситуацията, в която са попаднали. Това се дължи на факта, че те имат ниско ниво на емоционална интелигентност и са предимно водени от първичното в тяхната природа.

Глупавите хора игнорират нуждите и чувствата на другите хора

Умните хора притежават способността да разбират останалите и това им помага да разберат по-добре събеседниците си. Глупавите хора са на другия фронт и не могат да си представят, че човекът срещу тях може и да не мисли по същия начин като тях и чисто и просто няма как да разберат неговите нужди и чувства.

Глупавите хора се смятат за най-добрите във всичко

Докато умните хора се опитват всячески да се развиват и усъвършенстват, глупавите твърдо отказват да го правят тъй като категоризират себе си като най-добрите във всичко. Хората с ниска интелигентност също така обичат да обиждат и съдят останалите, за да повишават самочувствието си, което е много по-ниско от това на интелигентните.

 

А ето и няколко съвета как да изглеждаш по-умен.

Обича сивия си куфар за шарени пътешествия, с който й се иска да обиколи света