9 странни качества, които само интелигентните хора притежават

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Ето един научен факт: хората, които използват вулгарни думи и псувни от време на време, са по-умни от другите. Същото важи и за любителите на котките - те, оказва се, също имат по-висок коефициент на интелигентност от нормалното. Но има някои други неочаквани и дори странни показатели, които означават, че някой има високо ниво на интелигентност. 

Сравнете навиците си с тези от нашия списък - може би сте много по-умни, отколкото си мислите!

 

Ходите наистина бързо

 

Има пряка връзка между нивото на интелигентност и скоростта на ходене: по-бързите скорости оказват положително влияние върху познавателните способности на хората. Оказва се, че хората, които вървят бързо, получават около 16 точки повече в IQ тестовете, отколкото тези, които ходят бавно. 

Има още по-добри новини за тези, които вървят бързо: остаряват по-бавно. Просто защото бързата крачка се отразява по-добре на тялото. 


 

Не харесвате горещи душове

 

За мозъка е по-полезно да си подарявате кратки, освежаващи и не прекалено горещи душове. Редовните душове с контрастни температури могат да подобрят паметта, работата на мозъка, да подобрят настроението ви и да ви дадат допълнителна енергия през деня. И обратното: хората, които предпочитат да остават прекалено дълго и на прекалено гореща вода в банята често се представят малко по-зле на тестовете за интелигентност. 

 

Ти си биполярен

 

Отдавна е установено, че хората с биполярно разстройство имат по-висок коефициент на интелигентност. И ако успеят да го контролират, обикновено постигат много - достатъчни са примерите на Винсент ван Гог и Хемингуей. Децата, които имат биполярно разстройство и се интересуват от музика, изкуство и чужди езици, обикновено показват най-добри резултати в тези области. 

 

Вярно ли е, че дойдеш да живееш в София струва 3000 лева? Провери тук.

 

Чувствителни сте към чувствата на други хора

 

Интелигентността не се определя само от IQ - емоционалната интелигентност (EQ) също е много важна.  Хората, които са готови да разбират останалите, получават повече полезна информация през целия си живот, избягвайки това да са концентрирани винаги в себе си. 

 

Сърбането и мляскането ви подлудяват

 

Едно от последните проучвания показва, че някои хора не могат да филтрират неприятни звуци и имат много негативна реакция към тях. Тези досадни звуци могат да включват нечие силно дишане, напукване на ставите или игра с писалка. Това странно отношение към звука се нарича мизофония и е истинско психологическо разстройство, което обаче показва висока емоционална интелигентност и добре развити творчески способности.

 

Не харесвате постоянното пращане на текстови съобщения

 

Учените откриха, че използването на текстови съобщения и имейли може да понижи нивото на IQ поне с 10 точки. Хората, които не могат да живеят без текстови съобщения, трудно се фокусират върху конкретна задача, защото мозъкът им винаги е готов да отговори на съобщение, вместо да върши реална работа.

Освен това твърде много текстови съобщения имат още едно отрицателно последствие: грамотността намалява и речникът се свива, защото всички съвременни устройства имат функция за автоматично коригиране, което означава, че не е необходимо да използваме паметта си, за да запомним правилния правопис.

 

Не можеш да живееш без шоколад

 

Шоколадът от истински какаови зърна не само подобрява настроението на човека и поддържа здравословното функциониране на сърдечно-съдовата система. Натуралният шоколад също може да окаже положително влияние върху скоростта на обработка на информацията, подобрява паметта и ни помага да бъдем по-внимателни.

Яденето на добър шоколад също забавя стареенето на мозъка, намалявайки риска от деменция в напреднала възраст. Не яжте прекалено много сладки, въпреки че допълнителното тегло има отрицателно влияние върху познавателните способности. Но яденето на нормално количество добър шоколад може да ви помогне да станете по-умни и по-ефективни.

 

Чувстваш се сякаш никой не те харесва

 

Ние искаме да сме около хора с еднакво ниво на интелигентност и ако разликата в нивата на IQ е по-голяма от 15 точки, това започва да ни притеснява. Разбира се, не е задължително всеки да е правил подобен тест - това се чувства често инстиктивно.  

Средното ниво на интелигентност е около 100 точки - 85% от населението на Земята е на това ниво. Опитайте да направите IQ тест: ако резултатът ви е над 115 точки, е ясно защо повечето хора не ви разбират и защо ви е трудно да общувате с тях.

 

Постоянно мислиш за трудни неща

 

И това не се отнася само за смисъла на живота: всякакъв вид мисли за глобални и непостижими неща, като например размера на Вселената, означава, че имате високо ниво на интелигентност. Интелигентните хора просто не могат да спрат процеса на мислене и наистина искат отговори на най-важните въпроси.

За разлика от хората със средни нива на интелигентност, по-интелигентните хора се тревожат за нещата много повече, включително за собственото си бъдеще и бъдещето на планетата, докато другите се грижат повече за ежедневните проблеми.

 

А тук ще намериш 10 интересни факта за Титаник, които не знаеш

 

Обичаш ли да четеш? Тук ще намериш най-великите начала на романи