Започването на работа преди 10 ч. е опасно за здравето

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Ако не искате да станете рано, не се чувствайте мързеливи или виновни. Има причина! Ако прекараме дори седем дни с по-малко от 6 часа сън на нощ това може да доведе до над над 700 промени в начина на функциониране на нашия мозък, твърди се в проучване на университета в Съри. Това оказва влияние върху нашата работа, паметта, концентрацията: освен това може да доведе до наддаване на тегло, високо кръвно налягане и риск от сърдечни заболявания.

Ето какво още казва науката. 
Ако започваме след 10 и тялото, и портфейла ни, ще са в по-добро състояние 
Според изследванията започването на работа или училище след 10 ч. може да бъде съществената промяна, от която нашите органи се нуждаят. Изравняването с вътрешните часовници на нашето тяло може да ни спести не само енергия, но и стотици или дори хиляди долари, които в крайна сметка харчим за посещения в болница.
През 2015 г. д-р Кели говори по време на Британския фестивал на науката в Брадфорд и сподели, че оскъдицата на сън е един от най-големите обществени проблеми, чиито вреди въобще не може да измерим, понеже са твърде много. 

Не, не можем да се научим да ставаме в определен час и това да е полезно 
Според д-р Кели когато се насилваме да се събудим или да отидем на работа по-рано, отколкото тялото ни иска, липсата на сън причинява въобще не може да бъде компенсирана дори с определен режим. Офисният свят ни учи, че има точно определен час, в който трябва да започваме, но това няма нищо общо с нуждите на тялото. 
Режимът от 9 до 5 е вреден 
Изследователи заявиха, че принуждаването на служителите да започнат работа преди 10 часа сутринта ги прави болни, изтощени и стресирани. До 55-годишна възраст ежедневните ни ритми са напълно несинхронизирани с работния ден от 9 до 5, което причинява истинска заплаха за производителността на служителите и тяхното физическо, психическо и емоционално здраве.

Отглагането на аларма след аларма е абсолютен бич 
Липсата на сън може да доведе до промяна в настроението, тревожност, гняв, чувство на неудовлетвореност, повишаване на теглото и др. Освен това, когато се събудите неестествено с помощта на аларма (и често натискане на бутота за „отлагане“), влизате в процес, който се нарича "инерция на съня" - едно от най-вредните неща, които може да си причините. На всичкото отгоре стават и много по-малко производителни, дори и да сте сколасали за офиса. Пристигате навреме, но не сте толкова ефективни, колкото бихте били, ако си бяхте доспали и в крайна сметка допринасяте за фирмата много по-малко. 

Лишаването от сън причинява големи здравословни проблеми
Лошият график за сън и недоспиване значително влияят на почти всички вътрешни системи на човешкото тяло - храносмилателната, сърдечно-съдовата, ендокринната и други. И може да причини различни видове здравословни проблеми, като се започне с отслабена имунна система и хормонални промени и завърши с депресия, сърдечни заболявания и дори диабет.
Д-р Кели тества теорията си в няколко училища в Великобритания, където учебните часове започват в 10 ч., вместо в 8 ч. Оказва се, че те стават много по-добри ученици и много по-концентрирани в час. Оценките им се вдигат, както и интереса към учебната дейност.