Да се страхуваш от неща, които не си опитвал

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Имало ли е моменти в живота ви, когато сте искали да опитате нещо ново, вълнуващо и интересно, но сте се страхували? Да карате сърф, да ядете скорпион или да заминете сами на пътешествие? Все неща, за които всички сме се замисляли, но винаги е идвал страхът, който ни е спирал. Човек просто се страхува в живота на дълбоки емоционални катаклизми, следователно, по всеки възможен начин избягва всякакъв намек за заплашителна ситуация. И всеки път се крием от всичко ново: от страх, от ужас, от незнание. Въпреки това понякога трябва да си зададем въпроса: Как можем да кажем, че не харесваме пустинята, например, ако никога не сме били там?

Дори и да се окаже неприятно за нас - какво от това. Все пак винаги можем да се върнем там, където сме щастливи.

Най-важното е, че проблемът идва от т.нар. "зона на комфорт". Тя ни притиска по такъв начин, че забравяме да живеем, а просто съществуваме. Това е като теория за стесняване и разширяване на Вселената, така че си представете, че вашата зона на комфорт е Вселената само ако тя се стеснява, рано или късно, ще ви погълне напълно. Оказва се, че да бъдеш щастлив понякога е доста просто. Просто трябва да правим нови неща всеки ден. Да пътуваме, да правим експерименти, да търсим и намираме. Да откриваме радостта там, където и не сме очаквали.

Понякога обаче имаме „спирачки”. Те ни спират да бъдем иновативни, и ни поставят в рамки и зад стени. Затова, ако се чувствате притиснати, може да се възползвате от следните препоръки:

1. Не се страхувайте – страхът е най-големият проблем на повече хора. Опитвайте нови неща и не мислете какво ще стане след това. Дори да не ви хареса, дори да се провалите – поне ще сте провали.

2. Променяйте се – хората вярват в клишето, че никога не трябва да се променят. Това не е така. Промяната е нещо положително и винаги води до нещо ново – а това е целта на „пътуването” през живота.

3. Мечтайте – обикновено мечтите ни отвеждат там, където не сме и предполагали. Мечтайте всеки ден за нови неща и ще видите, че мечтите винаги се сбъдват.


И накрая, най-важното – запомнете, че когато махнете страха, ще започнете да живеете.