Инсталацията "Pure" гостува на Младежкия театър

icon
Sofialive.bg
Източник: Младежки театър

Перформативна инсталация „Pure“ ще бъде представена пред зрителите и гостите на Младежкия театър на 2-и октомври от 17:00 ч. до 22:00 ч.

Събитието ще бъде с „вход свободен“, като на всеки 10 минути ще влизат двама участници, които е нужно да се запишат предварително на касата на театъра  или на телефон 0887 848 498.

То е дело на Християн Бакалов - български хореограф, който в продължение на много години работи активно в чужбина, основно във Франция и в Белгия.

„Pure“ е потапяща перформативна инсталация, която изследва влиянието на въображението върху нашето възприятие за реалността и неговото въздействие върху отношенията, които съставят „Аз-а“ и „другите неща“.

Превеждана през различни пространства, ситуации и визуални композиции, публиката активира тези живи „картини„ чрез включване на физическото си присъствие в тях. С влизането в този паралелен свят, посетителите биват стимулирани да изследват различните начини, по които проектират тяхната реалност, варираща от това как избират да конструират дадено изображение, до интензивно изживяване на неосъзнатите им надежди, страхове или желания.

Позиционирайки се между визуалните изкуства и пърформанса, „Pure“ генерира взаимодействия между тела и обекти и създава ситуации, при които публиката, изпълнителите и инсталациите имат единна функция в общ предмет на изкуството.

Телата на посетителите и изпълнителите са основният източник, който активира визуалните инсталации. Разглеждайки „представянето“ като събитие, което се провежда в различните пространства на едно място, „Pure“ включва всички „герои“ на действието, (професионалисти/самодейни изпълнители и посетители) във взаимодействие.


„Pure“ е създаден като уникална „разходка“ за всеки театър, галерия или друг контекст на представяне. След като посети инсталацията, всеки зрител има възможност да се включи като изпълнител в следващите представяния.

„Pure“ е втората част от трилогията ЕТЕРНИЯ, разработена от концепцията на Спиноза за „Вечност“ и е тясно свързана с раждането и смъртта.

Инсталацията „Pure“ е част от XII-ото издание на фестивала „Панаир на младите – Site-Specific Theatre“ 2019.