Истинският мъж изчезващ вид ли е?

icon
Sofialive.bg

Останаха ли истински мъже? Или всичко се превърна в мода, която застрашава популацията и обрича жените? Какво всъщност означава да си мъж в днешно време? Да си роден с мъжки полови органи? Да се чувстваш мъж? Или да се държиш мъжки? Да изглеждаш мъжки? И от тук следват още много въпроси, безкрайно много отговори …

Скъпи читателю, представям ти една ужасна, макар и не все още, слава Богу, широко разпространена действителност. А именно – какво представляват някои мъже, както се наричат, в днешно време: къносана брада, оформени вежди, епилация на цяло тяло, спа процедури, педикюр, маникюр, евентуално фитнес, за поддържане на фигура и дори понякога грим …

Не казвам, че има нещо лошо в това един мъж също да се подържа, но когато го прави повече от една жена, не става ли малко притеснително? Не е ли странно, когато тъй наречения мъж иска назаем от приятелката си молива за вежди или си записва заедно с нея час за козметик?  Не е ли малко извън нормите на нормалното на неговия рафт в банята да има повече козметика от този на жената? Не е ли съмнително, ако бащата услужва на дъщеря си с пинсета?

Разбира се, всеки решава сам за себе си кое го кара да се чувства по-добре, по-уверен, по-красив и т.н., но все пак си мисля, че 21 век не е времето, в което трябва да загърбим всякакви морални и етични норми.

Това е тема, която е доста спорна, пораждаща много размисли и вероятно много хора ще ме упрекнат, но не случайно сме израснали с мисълта, че мъжът е така наречения „силен пол“. Това в никакъв случай не значи, че жените не са силни, било то психически или физически и дори си има разумно обяснение. Още в далечното минало, от каменната ера, мъжете са били силните, ходили са с първобитни оръжия да се бият за прехраната на семейството, а жената е била тази, която е обръщала внимание на детайлите, на домашната работя, отглеждала е детето и т.н. Разбира се, има едно нещо наречено еволюция и в никакъв случай не казвам, че така трябва да си остане завинаги. Но колкото и години – стотици, хиляди, милиони, милиарди да минат, не мислиш ли, че някои неща трябва да си останат такива, каквито са си били?

А какво имам предвид?

Ами да разграничаваме нормалното, приемливото от прекрачването на някакви граници. Мъжете имат толкова право, колкото и жените да се чувстват красиви, да се чувстват добре в своята кожа, но сякаш има една линия, която ако преминеш вече не спада към графа „мъже“?


Къде отиде онзи мъж, който се притеснява повече от това с какво и как да впечатли една жена, отколкото от това дали днес веждите му изглеждат достатъчно тънки? Къде се загуби мъжът, който отваря вратата от кавалерство, а не заглажда перчема си от суета в отражението ѝ? Затри ли се мъжът, който мисли какво да каже, как да го каже, че да съблазни с интелигентност пред този с гладко избръснатите крака и добре направен педикюр?

Ще дойде ли време, в което мъжете ще плачат повече от жените, че са си счупили нокът? Ще доживеем ли до дните, в които на спа салоните и тези за красота за рекламно лице ще има мъж? Ще забрави ли светът съвсем за джентълменството, ще почне ли жената да пада на едно коляно, за да чуе „да“? А въобще ще има ли още бракове? Ще се омъжват ли хората за някой, който ще комплексира жената? И ако да, ще питаме ли кой е жената в семейството?

Не мислиш ли, че един истински мъж не бива да е повече суетен отколкото една жена? Какво за теб е истинския мъж и докъде трябва да може да се стига? Една тема с безкрайно много мнения, безкрайно много защитници и противници, но ето – предизвиквам те с въпрос.

Изчезващ вид ли е истинският мъж?

 

Aвтор: Евгения Тошева

А тук можеш да прочетеш наръчника на фалиралия студент

Ще ни се да не се налагаше да задаваме този въпрос...