Предимствата и недостатъците на това да си плешив

icon
Sofialive.bg

Ако си мъж, вероятно не веднъж си се страхувал от оплешивяване. Има не малко проучвания и изследвания, които доказват, че това е един от най-големите страхове сред силния пол. Съществуват и мъже, които съвсем доброволно се подстригват нула номер и се чувствах страхотно. За някои това е самоубийство и неразумно, за други в кръга на нормалното. Затова решихме да направим нещо като списък с предимствата и недостатъците на това да си плешив.

Сигурни сме, че ако някога си се притеснявал и чудил какво би било да си плешив, тази статия ще ти е интересна. И в края ѝ със сигурност ще осъзнаеш, че няма нищо страшно в това един мъж да е без коса.

Ще започнем с недостатъците, за които вероятно вече си се досещал:

1.  Зимата ще умираш от студ -  нещо изключително логично, нали? Нямаш коса, която да те пази от вятъра, снега и студа, затова винаги главата ще ти замръзва и ще бъдеш принуден да носиш шапки.

2.  Гладкия ти скалп автоматично ще се превърне в писта за кацащите мухи, което може да бъде изключително неприятно, дразнещо и крайно досадно.

3. Освен че зимата ще ти е студено, лятото главата ти ще изгаря много повече, отколкото когато си имал коса. Ако си плешив, със сигурност, за да избегнеш приликата с домат или шамандура, ще трябва да полагаш мерки срещу слънчево изгаряне – носене на шапка, в която да ти се сварява главата или постоянно мазане със слънцезащитни кремове, което няма да е най-приятното нещо на света.

4. За друг недостатък можем да приемем по-голямата болка, когато се удариш в нисък таван или когато минеш под някое дърво с клонове, които да почешат скалпа ти. Ако той е покрит с коса почти няма да усетиш нищо или ще е по-малко, но когато си плешив – главата ти е много по-изложена на наранявания и по-чувствителна.

5.  Фотографите хич не те харесват. Хората с фотоапарат не обичат да те снимат, защото лъскавата ти глава отразява всякаква светлина и светиш като крушка. Което освен неудобство за тях е и неприятно за теб, тъй като вероятно ще станеш обект на много закачки и шеги.

6.  Нещо, което бременните жени биха разбрали отлично – хората ще искат да пипат. Не е ясно защо все още, но хората явно си падат по големи, обли и гладки неща. Да, точно така. Много хора ще искат да потъркат плешивата ти глава, я за късмет, я от любопитство, което може да е крайно неприятно.

А сега предимствата на това да си плешив. Да, има такива. Ето ги и тях:


1. Колкото и невероятно да звучи, ще си по-привлекателен за нежния пол. Доказано е че ще изглеждаш по-мускулест и мъжествен, което е магнит за жените. Тъй като обема на главата ти ще изглежда визуално доста по-малък от този на тялото ти, това автоматично създава илюзията за по-голяма горна част, т.е. по-широки рамене, ръце, гърди, по-изразени форми и мускули.

2. Разбира се, ще спестяваш време и пари. Няма да седиш много под душа, съответно ще харчиш много по-малко вода. Освен вода, няма да имаш толкова нужда от шампоан, балсам и всякаква козметика за коса, особено ако си съвсем гола глава. Няма да ти трябва и гребен за сресване. Което автоматично ни отвежда към следващото предимство.

3. Никога няма да имаш bad hair day. Или по-просто казано – прическата ти винаги ще е на ниво, защото просто няма какво да се обърка. Няма да се притесняваш какво и как стърчи, дали косата ти е мазна, дали си сложил гела правилно, на коя страна този път да фиксираш перчема и т.н. , което ще ти спести отново време и притеснения.

4. Отново пряко свързано с по-малко харчене на пари – няма да имаш нужда от фризьори, които да пресушават портфейла ти. Разбира се, това е и едно задължение по-малко, което води до повече свободно време и по-малко грижи.

5. Да, както споменахме, ще изгаряш, ще ти е студено, но дори тогава се открива предимство. Лятно време без коса ще ти е много по-приятно и прохладно. Няма да има коса, която да топли главата ти, напротив. Ще имаш перфектен отдушник на топлината от организма ти. Е, няма да е много приятно с потенето, но със сигурност ще се съгласиш, че без коса ще е много по-приятно да усещаш морския бриз и прохладния вятър.

6. Случвало ли ти се е да не можеш да намериш подхождаща за главата ти шапка? Вечно някъде нещо стърчи и не изглежда добре? Е, сега когато нямаш коса, изборът на шапки ще е далеч по-лесен. Ще можеш да избираш между много и повечето да ти отиват без проблем.

7. Нещо странно, но факт – няма да изгледаш стар. Да, вероятно в началото хората ще те приемат странно, но това ще е докато свикнат. След това няма да се притесняваш от побеляла коса и плешиви петна, които да се чудиш как да заличиш.

8. Не на последно място, но много важно предимство – имаш по-малък шанс от рак на простата.  Ако започнеш да оплешивяваш по-рано от тридесет годишна възраст, това говори за по-големи нива на тестостерон и опасността да имаш рак на простатата или тумори е с до 45% по-нисък, отколкото хора с гъста коса.

Така че в крайна сметка, това да си плешив си има своите недостатъци, но и предимства. Във всичко, което ни се струва стряскащо на пръв поглед и ужасяващо, можем да открием положителни страни, стига да искаме и да търсим.


А и да не забравяме, че едни от най-сексапилните известни личности от мъжки пол са плешиви и това никакъв случай не им пречи, даже напротив - Вин Дизел, Захари Бахаров, Дуейн Джонсън (Скалата), Джейсън Стейтъм, Брус Уилис, Джей Зи, Кели Слейтър, Джереми Мийкс, Армандо Кристиян Перес (известен още като Pitbull) и много други.

 


Автор: Евгения Тошева