Да си родител било лесно? Да бе...

icon
Sofialive.bg
Източник: Getty Images / Guliver

Завършваш университет – някаква си икономика. Хващаш си гадже (голяма любов, срещнах я в една дискотека) и хоп – ненадейно идва сватба и след това бебе. И ти изгоря. Само дето лекциите в университета изобщо не са те подготвили за реалния живот и какво, за бога, да направиш с твоя наследник, който от един час реве и се дере в другата стая. На правилното място си. Ще ти дам няколко съвета как да бъдеш добър родител. Чети бързо, защото детето ти явно е гладно. А като порастне какво ще го правиш? Започвай да четеш.

На първо място трябва ясно да определиш какви са твоите ценности и да ги предадеш на детето си. Наясно съм, че никой не е безгрешен. Но се постарай да постъпваш правилно в повечето случаи. Бъди пример за подражание. В днешно време това е особено трудно, защото сме заляти от погрешна информация относно морал и ценности и главните виновници са връстниците ни и медиите. Младите са податливи да всякакви мнения и влияния и затова е лесно да попаднат в капана на упадъка на морала и фалшивите ценности.

На второ място недей прекалено много да го глезиш. Децата най-добре се учат, когато поемат последствията от действията си. Я си спомни за своето детство. Помниш всички онези моменти, в които си си патил от своята глупост, нали? Ето, направи същото и с детето си. Не го спасявай, когато стане напечено. Не му прави мечешки услуги, а го калявай. Дай му свобода и гледай как я използва. Най-добре човек се учи от грешките си. Това го повтарят бабите и дядовците до ден днешен. Явно има за какво.

След това – поощрявай изграждането на положителни качества у него. Детето е като гъба – попива всичко, и добро, и лошоМного е лесно да развие отрицателни. Тях ги санкционирай. Когато успее в него го награждавай и му показвай, че това е правилният път към израстването.

Не бъди прекалено строг и взискателен. Научно е доказано, че когато детето прави всичко насила и бива наказвано, то се подтиска в себе си и по-нататък в личното му и професионалното му развитие, то бива осакатен. Постоянно е в страх да не направи грешка и в страха си я прави. Не правете тази грешка, родители.

Накрая, помнете, че вие не сте просто родители, а приятели на тези деца и трябва да ги разбирате. Всички сме били млади. Хайде, сега, пусни го на дискотека и заспивай.