Офисният хладилник не е просто предмет. Той е социален експеримент. Той е капсула на времето, която пази спомени за отминали времена и напуснали колеги. Той е инкубатор на нов живот в бактериална форма. И в него, независимо от това в кой офис се намираш, винаги има едни и същи продукти. Около тях има разнообразие, но основните стълбове са винаги едни и същи.
1. Недояденото кисело мляко
Няколко от твоите колежки се поддържат във форма като не ядат нищо друго, освен кисело мляко. Тъй като обаче цяла кофичка им е много, редовно оставят половината (или повече) обратно в хладилника. И повече никога не се сещат за него. Киселото мляко стои там, докато Лактобацилус Булгарикус и Стрептококус Термофилус не решат да си създадат бактериално потомоство, за което дори д-р Стамен Григоров не би могъл да предположи.
- Защо не се изхвърля? Едни го правят от учтивост, защото не искат да пипат чужди неща. Други - защото мислят, че колежката си прави експеримент и тоя мухъл може да ѝ потрябва за нещо. Трети - от възмущение, защото искат всички да се научат да си изхвърлят боклуците. И пишат бележка на хладилника. И после никого не го интересува.
2. Лютеница, дето не знам кой я донесе
Сещате ли са за онзи път в офиса, когато се бяхте надъхали да си правите евтини сандвичи и супер много ви се ядеше лютеница? И някой донесе един буркан, ама рожден ден ли имаше, просто така ли, никой вече не помни. И намазахте някоя и друга филия от франзелата, взехте си дозата, някой остави трохи в буркана и оттогава тая лютеница стои там. Виждате я, викате си "Тя лютеницата не се разваля", но никой не смее да отвори и да провери дали това не е мит. Ми... разваля се, гарантирам ви. Я вижте срока на годност? До 2021 г.
- Защо не се изхвърля? Защото имате екосъобразни колеги и цяла инициатива в офиса, поднесена ви от твърде ентусиазирана и вероятно бременна HR-ка, че трябва да събирате отпадъците разделно. Стъкло не се изхвърля в кофата, а в коша за стъкло не се изхвърлят хранителни отпадъци. Значи трябва някой да отвори буркана, да изсипе лютеницата и да измие буркана.
3. Онова там в оня буркан
Всеки офис има поне един ентусиаст, който носи безумни неща за ядене в офиса. "Онова там в оня буркан" обикновено е нещо кафяво и пихтиесто, което седи твърдо на дъното и има течен слой отгоре. Но какво е? Тахан? Фъстъчено масло? Нещо с мед, дето няма много мед? Никой не знае и не смее да провери, но то стои там. Вероятно е нещо супер здравословно, но колежката със слабителните чайове не си признава, че нейно творение и не иска точно днес да си хапва от тоя цяр. Затова онова там в оня буркан стои в хладилника от поне 7 месеца.
- Защо не се изхвърля? Защото изглежда ценно и домашно приготвено. Никой не знае дали това му е оригиналният цвят, дали всъщност не е в разцвета на вкуса си или е вече втора употреба. Никой никога няма да го отвори, докато вътре не се зароди цивилизация, способна да развинтва капачки.
4. Натурален сок и голяма бутилка старо газирано
Тези два основни стълба на офисния хладилник трябва винаги да присъстват вътре, защото без тях хладилникът просто ще скочи сам през прозореца. И двете стоят там от последния рожден ден на някого, пити-недопити. На старото газирано нищо му няма, то сигурно ще надживее и пирамидите, но в кутията със сока отдавна бушува бактериална вакханалия, срещу която и пеницилинът не би имал шанс.
- Защо не се изхвърлят? Защото кутията от сок не е прозрачна и никой не вижда какво се случва вътре. Никой не иска да отвори и никой не мисли за нея. Рожденикът я е прежалил отдавна и не я припознава като негова, колегите - също. Тя е ничия и на всички едновременно. А старото газирано? Вероятно просто никой не иска да го "разхищава". Но и никой не иска да го изпие. Защото отдавна вече не е газирано.
5. Абе къде ми е... абе кой ми взе...?!
Понякога не е въпросът какво има, а какво няма в офисния хладилник. И обикновено това, дето го няма, е твое. Защото няма по-голяма грешка от това да оставиш в офисния хладилник нещо неотваряно, ценно, лесно преносимо и индивидуално опаковано. Кенче с напитка? Биричка? Луканка? Винце? Ако ще да работиш с високоплатени IT-та, според които "Поех два кейса и пингнах съпорта, за да не ме джъджват" е част от забавен разговор в автобуса – винаги ще ти ги вземат. Да оставиш такива неща в хладилника и да не си ги прибереш вкъщи още на същия ден, е като да отидеш с шалче на противниковия отбор в неговия фенски сектор и да се чудиш що те бият. Да, изобщо не е редно и не бива да се случва така, разбирам те. Но ще ти кажат, че "си го търсиш" и край. Друг път ще си знаеш.
Какво друго има винаги във вашия офисен хладилник? Я провери за парче от стара торта!
Aвтор: Георги Емилов
Още от Пука ли ти, че...:
- Тест: Коя софийска улица си ти?
- Център за адска дебилност: 5 алтернативи на нощния транспорт
- 6 идеи как да минем Пловдив по задръствания
- 6 вечни типажа на офисното коледно парти
- Какво друго да бойкотираш, освен Джон Малкович
- Истанбулската конвенция изяде домашното на сина ми
- Ако предизборните послания бяха честни…
- 7 най-тъпи стереотипа за метъл феновете
- След Джокович: Бай Чалганьо срещу Култура ми Янко
- Колко хора от партия са нужни, за да завият крушка?
Коментари