Как да изградиш успешна връзка?

icon
Sofialive.bg

Като че ли началото на една връзка, първата година, е най-хубавият момент от нея. Да започнеш да се виждаш с някого, когото наистина харесваш много, е забавно, вълнуващо и едновременно с това успокояващо. Предполагам, че първоначалното усещане за блаженство, което носи на крилете си всяка нова връзка, се дължи на ентусиазма и на възможността да откриеш нов човек, който е готов да те допусне до дълбините на душата си.
 
Започваш да хлътваш все повече. Заживявате в едно жилище. Чертаеш грандиозни планове за бъдещето в съзнанието си. Става все по вълнуващо. Наистина.

Но след това идва рутината и всичко се скапва. Независимо от това колко се обичате, връзка става скучна, досадна, изморителна. Понякога дори в разрез с вашата индивидуалност, лични убеждения и желания.

„Хъркаш!“
Да. Хърках и в началото, но това не беше проблем тогава. Защо сега е?


Mъдрите двойки съумяват да изградят връзка като виното – с времето да става все по-добра, а егоистичните и недорасли хора се разделят. Защото сместа между тях не може да стане хомогенна и се разделя като маслото и водата.
Ако все пак мислите, че сте открили любовта на живота се, направете малко повече усилия за да я задържите. В помощ – няколко ценни съвета как да изградим здрава връзка. Прочетете и помислите над това.

Гледай положително на живота

Всеки би искал до себе си да има усмихнат и положително настроен човек. Никой не иска мрънкало. Постоянното недоволство и оплакване привличат негативни емоции, създавайки унило настроение и в отношенията между партньорите. Забравете за „ядосан съм, не ми се говори сега“. Доброто и положителното отношение към живота ви прави по привлекателен партньор, като в същото време ще бъдете и по щастлив човек.

Не доминирай, не се опитвай да променяш

Мъжете и жените, хората, са различни и имат различни гледни точки за живота, за  взаимоотношенията и за това, което ги прави щастливи. Опитвайки се да контролите и да променяте партньора си, според вашите виждания, упражнявате насилие върху него, което често е повод за разочарование.

Приемете, че не притежавате другия
Приемете, че той няма да стане ваше копие. Много ясно, че половинката ви иска различни неща и има отделни потребности. Не налагайте интереси, музика, филми. Помислите къде интересите ви съвпадат и наблегнете там. Слушайте своята музика, гледайте своите филми, без да пречите на другия. И забравете за: „мило, избрах къде ще ходим на почивка“. Тези неща се правят с обсъждане и заедно.

Уважавайте се
Това е едно от най-важните правила за взаимоотношенията с останалите хора. В случая и с партньора. Неуважителното отношение обижда. Отчитайте и бъдете благодарни за нещата, които другият прави за вас. Показвайте го. В никакъв случай не ги омаловажавайте.

Внимавай с думите
Думите оставят дълбоки рани. Внимавайте с нарочно употребените лоши думи. Колкото и да се извинявате след това, неприятното усещане остава за дълго.

Бъди съпричастен
Всички преминаваме през стресови периоди, имаме лоши дни и настроения, които ако не се управляват, могат да скапят общия климат. Така че изслушайте другия, опитайте се да го разведрите и разсеете.
От друга страна, ако лошото настроение е при вас, постарайте се да не го предавате върху другия. Не спорете с него. Не той е виновен, че в офиса денят е бил тежък. Вече сте в къщи, не в офиса.

Правете спомени

Щастливите дни, веселите случки, щурите ваканции – всичко, което сте преживели заедно е вашата щастлива любовна история. Нека си остане такава. Припомняйте си добрите спомени, когато сте в тежък момент. А ако нямате такива – създайте ги. Парите, предметите и имуществото не определят щастието. Да, те са средства, с които можете да бъдете по-щастливи, но са преходни. Спомените са непреходни. Зареже стиснатото си аз и живейте. Какво като мечтата за собствен апартамент ще се отдалечи с един или два месеца. Отидете на екскурзия, отидете на почивка. Бъдете заедно.

Пребори рутината
Понякога животът изглежда твърде безнадежден, ежедневието сиво и сте твърде уморени за да намерите сили да преборите ежедневната рутина. Оставете това, което дават по телевизията. Мълчанието + телевизията + поръчана по интернет вечеря = бавно умъртвяват връзката си. Поговорете си сега! Хората сядат да вечерят, освен за да се нахранят, а и за да са заедно, да си поговорят, да споделят какво им се е случило през деня, какви са плановете за уикенда и т.н.
Инвестирайте средства за да донесете качество и разнообразие в живота и отношенията си. Направете усилия да изненадате партньора си с нещо малко, но редовно. Опитайте се да правите нещо ново за отношенията ви толкова често, колкото можете. И купете нови чинии, нищо, че тя ги счупи при последния скандал.

Не пренебрегвай любовния живот
Хората се събират и защото са привлечени един от друг физически. Така че ако вече не сте привлечени от другия, си тръгнете. По-добре няма да стане. Ако обаче не правите често секс заради смесица от рутина, умора, леко отдалечване, лека обида и други подобни, не се правете на деца. Това все още е човекът, с който правехте секс с часове. Опитайте се вкарате разнообразие в любовния живот. Знаете ли какви са еротичните фантазии на другия? Не. Ами попитайте го и после практикувайте.

 

А тук можеш да прочетеш за илюзиите на летния сезон

Да живее любовта!