Как да караме колело в София?

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Няма спор за това, че карането на колело е едновременно отпускащо и екстремно преживяване, особено в градски условия. Придвижването на две колела е отпускащо заради относителното спокойствие на придвижването в столицата, но от друга страна все се намира някой екстремен водач, който нарушава правилата и с това застрашава живота ти. Тук важи максимата "Разни хора - разни колела". 

 

1. Старай се да караш само или поне предимно по велоалеи и тротоари

С това шансът някоя ядосана лелка, озовала се незнайно как на велоалеята, да ти се скара за това, че си я изплашил, минавайки до нея с колелото, не се намалява, но возенето е далеч по-безопасно. Пък и нека за момент се поставим на мястото на шофьорите на автомобили - постоянно се чудим как да изпреварим колоездача така, че да не застрашим живота на другите участници в движението. В крайна сметка набиваме спирачките и отново става рисковано, а колоездачът обира всичките клетви и псувни. Не е приятно за всички.

 

2. Вземете си другарче

Няма съмнение в това, че всяко едно пътуване и преживяване е двойно по-приятно, когато си с компания. Смеете се, разказвате си вицове и забавни истории и разбира се, когато спукаш гума, има кой да те повози на неговото колело. Няма нужда от пътна помощ. (хихи)


 

3. Ако карате сами, пуснете си музика на слушалки

Знаете колко е забавно да се возиш някъде, да слушаш музика и да си преставяш, че си част от видеоклипа. Признай си, няма да те издадем! На това някои хора му казват филмиране, а други - усет за добро преживяване. Аз също залагам на второто. Заредете плейлиста и право напред!

 

4. Ако сте жена, не си цапайте ръцете

Ако имате съмнения, че нещо се е развалило и не работи правилно, не си запайте ръцете. Винаги ще се намери някой услужлив младеж, който да помогне. В противен случай рискувате да счупите маникюр, да си нацапате дрехите или лицето и в крайна сметка да не поправите нищо. Не се хабете.

 

5. Екипирайте се

Както вече споменахме, карането на колело само по себе си е предизвикателство. Не само заради останалите в движението, но и заради метереологичните условия. Затова облечете се добре. Вземете си предпазни очила при силен вятър, яке тип "ветровка", подходящи обувки и спортно екипче. А в раницата си винаги дръжте шише с вода и малко храна. По този начин никога няма да попаднете в ситуация на дискомфорт, глад, студ или да се приберете като мокро коте.