Как да планирате здравословно меню за цялото семейство?

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Планирането и приготвянето на здравословно меню е начин да се уверите, че всеки член на вашето семейство ще се радва на вкусна храна, която ще му осигури нужните хранителни вещества. Липсата му, често води до увеличаването на вечерите, в които хапвате бърза храна, с цел да разнообразите традиционните ястия, които приготвяте.

Ако досега не сте опитвали да изградите седмично меню или пък по някаква причина опитите ви не са се увенчали с успех, не се отчайвайте. В тази статия ще ви дадем няколко полезни съвета, които ще ви помогнат всички вкъщи да бъдат доволни от ястията, които приготвяте!

Добавете повече зеленчуци в менюто

Един много практичен съвет, който ще ви дадем, е да изградите вашето здравословно семейно меню около зеленчуците, тъй като това ще направи целия процес много по-лесен. Зеленчуците са богати на множество полезни витамини и други хранителни вещества, които е препоръчително да консумирате ежедневно. Благодарение на съдържащите се в тях фибри са и много засищащи, без обаче да са висококалорични. Това определя тяхното задължително присъствие в чинията при всяко хранене.

Ако си мислите, че предимствата им приключват до тук, има още нещо, което не сме ви споделили. Зеленчуците са удачен избор и защото се приготвят лесно, понякога дори не е нужда термична обработка, а това може да спести значително време на домакините, които подготвят менюто.

И на последно място, разнообразието от зеленчуци позволява да откриете перфектната гарнитура за пилешко, свинско или телешко месо, например! Мислим, че след всичко това, вие сами сте се уверили, че е време да напазарувате повече сезонни зеленчуци следващия път, когато посетите любимия си хипермаркет.

Изберете подходящ източник на протеин


Протеините са основни макронутриенти, които не бива да пренебрегваме, защото те са градивните елементи на нашето тяло. Затова е препоръчително в балансираното и здравословно меню, което приготвяте, да включите и достатъчно източници на протеин. Традиционно това са различните видове месо, риба и морски дарове.

Ако в семейството има членове, които не консумират месо, добри заместители могат да бъдат тофу, бобовите култури като фасул, леща и нахут и др. Млечните продукти също могат да бъдат източник на протеин, но не прекалявайте с тях, защото едновременно с това са богати и на мазнини.

Планирайте и пазарувайте предварително

Добра идея, която ще ви помогне да направите организацията и приготвянето на ястията много по-лесно, е предварително да планирате менюто за седмицата. Така ще може изберете подходящи рецепти, както и да предвидите какви продукти ще ви бъдат нужни за приготвянето им. По този начин, ще може да спестите многократното разкарване до магазина и да спестите ценно време, което да инвестирате в готвенето.

Не забравяйте, че идеята на седмичното меню е да ви улесни, както и да осигури вкусна и полезна храна за всички вкъщи. Затова не се притеснявайте да включите и по-лесни за приготвяне храни, като зелени салати, например. Също така, добър трик е през уикенда да приготвите няколко ястия или пък да нарежете и подготвите заготовки, за да улесните готвенето през седмицата, когато ще бъдете уморени от работния ден.

Последвайте тези полезни съвети и бързо ще откриете график, който ще ви позволи както да хапвате вкусна храна, така и да имате достатъчно време, което да прекарвате заедно с вашите близки хора. Гарантираме ви, че те ще са ви благодарни за грижата и вниманието, което отделяте, за да подготвите трапезата!