Коледа е идеалното време за... бира

icon
Sofialive.bg
Източник: Rhombus

Да, точно така. Ако си мислите, че на Коледа, въобще през зимата, трябва да се пие само греяно вино/ракия, ние сме на друго мнение. Нашите приятели от пивоварна "Ромбус" също.

Не само това. Производителите на крафт бира и тази година пускат специален коледен вкус, който ще ви впечатли. Става въпрос за Christmas Fever - коледен стаут или сгряваща зимна напитка, която ще прогони всички болести и зли сили. Тъмно пиво с плътна, кремообразна светлокафява пяна, богат и многопластов вкус.

Препеченият малц придава характерния за стаута вкус на шоколад, кафе, сушени сливи и смокини и ядки. Долавя се аромат на топли ванилови сладки. Пиво, което носи целия вкус и ухание на декември, с цялата сладост и люта предпразнична треска. Подпалихме и обогатихме този коледен вкус с кайен пипер, birdseye pepper, piper longum, черен пипер, розов пипер и бял пипер. Към това пикантно пиво добавихме индийско орехче, канела и джинджифил, който допринася с фини нюанси на лимонова кора. Уханието е съвкупност от джинджифил, мускус, черен пипер, индийско орехче, кардамон, канела. Комбинира се отлично с червени меса, ароматни сирена и шоколадови десерти.

От "Ромбус" са приготвили още една изненада за почитателите си - Apfel Strudel - уют в чаша или кафяв ейл с добавени ябълки и канела.

Пиво с медено кафяв цвят, малцова сладост и изразено алкохолно съдържани. В аромата се усещат сушени плодове, смокини, карамел и меласа. Добавените ябълки и канела допринасят не само за допълнително усещане за плътност, но обогатяват аромата и вкуса и силно напомнят за домашен щрудел. Финалът е дълъг, плътен и сладък.


И защото числото 3 носи късмет, оставихме най-голямата новост при тях за финал. "Ромбус" пускат на пазара първия български грозов ейл. Той е отлежал над две години в дъбови бурета. В него са вложили десертното грозде "Перла", най-стария български сорт грозде памид, както и любимия им български мавруд.

Благодарение на дивите дрожди, които се намират по повърхността на всички плодове, в Pearl Grape Ale се долавя дъх на сено, лек "брет характер" и приятна тръпчивост. Смайващо пивка за алкохолното си съдържание бира, средно газирана и с приятна тръпчивост. Пиво с комплексен аромат, вариращ от сладко-кисел до наситен и винен. Вкусът е плътен, богат и подчертано плодов характер, в който се долавят червени плодове, къпини и медено-локумени нотки. Амброзия, която не може да бъде описана, а трябва да бъде изживяна.

След всичко това ни остава само да ви кажем Наздраве!

***

Крафт пивоварна "Ромбус" е малка семейна пивоварна, която се намира в гр. Пазарджик.Тя произвежда бира по занаятчийски методи, с уважение към традициите, но с експериментаторски дух и новаторски идеи. За период от 3 години, пивоварната има произведени зад гърба си над 80 различни стила бира. Крафт бирата разчупва стереотипа и променя възприятията за пивото по цял свят, доближавайки го до вината и други бутикови напитки.

Повече за тях може да научите на rhombusbrewery.com или във Facebook страницата им.

 

* Консумирайте с мярка!