Колко често мислиш за Римската империя?

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Ако си мъж и получиш този въпрос от приятелката си (или жена си, сестра си, близка, позната, колежка и т.н.) привидно отникъде, значи вече си участник в популярен TikTok тренд. И ако се окаже, че мислиш за Римската империя често - спокойно, не си само ти.

Живеем в свят на алгоритми и случайно генерирани числа, които от време на време изплюват необясними резултати. Основен виновник, разбира се, е TikTok и социалните мрежи като цяло, където хората правят какво ли не за внимание - от близане на седалката на тоалетната в самолет (соrоnаvirus challenge) до нарочно напикаване в гащите (pее your pants challenge). Не мога дори да си представя какви простотии още има под формата на "предизвикателства", защото не ползвам TikTok, но схващате идеята.

Ето обаче, че един 32-годишен швед, обожаващ Римската империя и известен онлайн като Gaius Flavius, стартира нещо по-различно, задавайки въпроса "Колко често мислите за Римската империя?". Оттам трендът се поема от дамите, които започват да задават същия въпрос на мъжете около себе си. Изненадващо или не, огромен процент от мъжете казват, че мислят за Римската империя няколко пъти седмично или дори всеки ден. Някои дори се впускат в обяснения защо мислят за Римската империя толкова често и разпалено говорят за постиженията на империята и нейното влияние върху съвременния свят. И няма лошо - ако мислиш за Римската империя, значи е твърде възможно да си образован и културен човек.

Още: Тест: за кого да гласувам на изборите в София?

Стига се дотам, че учени от елитни институции в Европа и САЩ търсят обяснение защо мъжете толкова често мислят за Римската империя. Едни се опитват да използват темата, за да я завъртят около патриархата, "токсичната мъжественост", "бялата привилегия", неравенството между половете и разбира се расизма, но сериозните учени имат далеч по-директен отговор - темата просто е интересна. Защо обаче мъжете мислят по-често от жените за Римската империя? Ами, защото тя е вид еталон за мъжественост, инженерна мисъл, археологически открития и военни постижения. Като имаме предвид, че чисто психологически мъжете са много по-склонни да бъдат инженери, военни и да се интересуват повече от вещи, отколкото от емоции - нищо чудно, че те мислят по-често за Римската империя от жените.

Когато обаче аз получих този въпрос, дори не се бях замислял колко често се сещам за Римската империя. Отговорих нещо от сорта на "сигурно 1-2 пъти месечно, не знам", но после се сетих колко често мисля за нея, когато видя акведукт в играта "Diablo 4". Или когато яхам порцелановия кон и си мисля какво велико древно изобретение е канализацията. Или като видя ято птици, летящи в определена формация и се сещам за елитните римските легионери, маршируващи в сходни формации.

Аз пък може да не съм учен, но според мен истината е в това, че мъжете просто мислим за всякакви случайни неща. Само си помислете - колко често ни питат за какво мислим и казваме "За нищо". За дамите около нас това може да изглежда като проява на някакво невежество или дори като знак, че укриваме някаква информация. Но ние го казваме, защото е по-лесно. Иначе трябва да отговоря какво мисля наистина. "Какво мислиш?" - мисля си за това как Гандалф се завръща като Гандалф Белия, след като привидно губи битката с балрога в "Задругата на пръстена" и продължава своето пътешествие из Средната земя като по-умел и могъщ магьосник. Мисля си защо не само старите влакове на БДЖ, но и скоростните влакове в Европа издават звука "тудуф-тудуф" при определени скорости. Чудя се защо единият ми лакът е осезаемо по-нехидратиран от другия. Питам се дали валякът не е просто вид мотоциклет с две много широки метални колела и дали изобщо това са колела. Но вместо това ние казваме "За нищо не мисля", за да не отегчим дамата срещу нас.


С други думи, мъжкият мозък е зает с всякакви простотии, така че да мислим за Римската империя си е направо вдъхновяващо. Това значи, че сме учили за нея, че сме наясно с постиженията ѝ и ги оценяваме. Знаем и лошите ѝ страни, наясно сме с жестокостта на епохата и ритуалите и ценностите, които биха били несъвместими с модерния свят. Като цяло всичко това значи също, че сме прочели туй-онуй. И никой не казва, че жените не мислят за Римската империя, напротив. Просто изглежда, че мъжете мислим за нея много по-често. Дори един кратък експеримент в офиса показа точно този резултат.

Още: Васил Божков стана главен секретар на МВР, престъпността спадна рязко

Пробвайте и вие.

А ти? Колко често мислиш за Римската империя?

ГЕРБ и ПП-ДБ се разбраха за програмата - връщат “Сънчо” по БНТ1

Поканиха Малкович на молитвена шкембе чорба в Калофер

Пет родолюбиви идеи за Юнак Цончо от "Възраждане"