Музикалните хитове през 2019 година

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Каква беше музикалната година? Кои бяха изпълнителите, които успяха да грабнат аудиторията и кои бяха песните, които ни станаха любими през годината?

Това са въпроси, които си задаваме обикновено през декември и които получават отговор в традиционните за това време на годината класации, като настоящата. Песните, които сме подбрали са утвърдени хитове, които вече бяха обявени като бестеселъри от платформата за видеосподеляне YouTube, стрийминг платформата Spotify и американската музикална класация Billboard, а не избрани според личните ни предпочитания.

Латино вълната като тенденция в световната музика затвърди позиците си и през последните 12 месеца, като десетки латино парчета успяха да намерят място в Топ 10 на редица световни чартове. В България латиното винаги се е приемало добре, така че присъствието на песни като „Senorita“, „Con Calma” и „Calma“ по родните радиа и музикални телевизии, никак не е учудващо. Още в началото на лятото, в статията „Саундтракът на лятото“, сполучливо предположихме, че съвместният проект на Камила Кабело и Шон Мендес, ще бъде сред хитовите на горещия сезон. „Senorita“ се оказа не само сред най-харесваните композиции за лятото, а за цялата 2019-а. Наскоро дуетът се сдоби с номинация за награда „Грами“, в категорията за „най-добро поп-изпълнение на дует или група“. „Senorita“ е най-стриймваното парче в Spotify за годината, а видеото към песента е получило най-голям брой лайкове в YouTube.

Съвместният проект на Daddy Yankee и Snow – „Con Calma“, пък заема първото място в класацията на YouTube за най-популярните клипове, подредени по брой гледания. Към момента видеото е гледано над милиард и шестотин милиона пъти.

За тези, които не знаят, парчето е регетон версия на популярния хит от началото на 90-е „Informer“.


Безспорният топ хит на годината идва от 20-годишния рапър Лил Нас Екс. Предполагам всички сте чували рапирането върху кънтри мелодията на „Old Town Road“. Първоначално песента е издадена в края на 2018-а, само в изпълнения на младия рапър, като впоследствие той решава да покани за нова версия на парчето, кънтри певеца и баща на Майли Сайръс - Били Рей Сайръс. „Old Town Road“ бързо набра популярност и се открои като една от най-запомнящите се песни за годината, счупвайки световния рекорд за най-дълго задържала се песен на върха на сингъл класацията на Billboard. Песента наскоро бе обявена от американската класация за песен номер едно на годината.

Благодарение на отличното си представяне Лил Нас Екс е номиниран в шест категории за наградите „Грами“, включително за „най-добър нов изпълнител“ и „запис на годината“.

Ариана Гранде продължава победоносния си поход в музиката - през 2019-а, 26-годишната американска певица е в Топ 3 на най-стриймваните артисти в Spotify за годината. Освен това тя получи пет номинации от звукозаписната академия „Грами“, включително за „албум на годината“, „запис на годината“ и „най-добро солово поп изпълнение“. Най-хитовата ѝ песен за 2019-а е „7 rings“, която освен номинирана за „Грами“, е в Топ 10 на годишната сингъл класация на Billboard и на шеста позиция сред най-харесваните музикални клипове в YouTube, с над 9,3 милиона лайка.

През настоящата година изгря звездата на 17-годишната Били Айлиш, която въпреки че не успя да се хареса на абсолютно всички, натрупа голяма фен маса и впечатли музикалната критика. Според мълвата нейното име със сигурност ще се чуе при обявяването на победителите по време на церемонията по връчване на наградите „Грами“. Били е номинирана в шест категории, включително в престижните „запис на годината“, „песен на годината“ и „албум на годината“. Младата изпълнителка вече бе обявена от Billboard за „най-добър нов артист на годината“ и от Spotify за номер две сред най-стриймваните артисти в платформата. Най-популярната ѝ песен - „Bad Guy” заема четвъртото място в годишната Топ 100 Billboard класация, а видеото към нея, пък е четвъртото сред най-харесваните музикални клипове в YouTube.

Шест месеца след дебюта на видеото към втория сингъл на австралийката Toni Watson – „Dance Monkey“, успя да достигне върха и на британския чарт. У нас песента също е сред най-предпочитаните и усилено се върти още от лятото. Песента бе на върха на австралийската сингъл класация цели 16 седмици, като междувременно спечели и наградата за поп песен на годината на Австралийските музикални награди - ARIA. „Dance Monkey“ бе обявена от Spotify за най-повтаряната при слушане (repeat-вана) песен, издадена на юг от Екватора.