Наркотиците помагат?!

icon
Sofialive.bg

Наркотици – тютюневи изделия, алкохол, марихуана и всякакви други упойващи синтетични вещества са вредни за здравето ни. Да бе, ама...не само това…

И сега се започва с: „Ама как така не?“; „Лъжете!“; „Ами децата ми?“; „Глупости!“. Всички бъдете спокойни. Няма да убеждавам аудиторията как взимането на наркотични вещества е нещо прекрасно и т.нар. действие „взимане“ спада в графата на здравословните дейности. Не съм обаче от онези хора с липса на всякакво чувство на толерантност. Винаги съм бил на мнение, че който има излишни плюс 50/60 години за губене, може да си позволи да употребява наркотици.

Далеч от всякакви илюзорни представи за явлението, което мнозина тийнейджъри в България разбират погрешно, легализирането на марихуаната у нас си е крачка… напред. Не познахте! Че защо да е назад след като престъпността рязко ще спадне, а употребата няма да е много над сегашните равнища? Криминализираната употреба на сухата тревиста маса е предпоставка за това сънародниците ни в графа „Подрастващи“ да бъдат смятани за най-наркоманизираните на европейската сцена. Както споменах в началото, далеч съм от мисълта да отправям призиви за това как трябва да легализираме наркотиците, за да не си личи колко големи наркомани сме, но нека закостенелите да приемат, че не сме далеч от времената, в които тревата ще толкова законна, колкото и продаваните в денонощните магазини – тютюн, тютюневи изделия и алкохол. Сравнете броя хора, които сте виждали, съсипани от алкохол, и тези, които са смазани от наркотиците. Първият е многократно по-голям, но алкохолът е легален, а дрогата не. 

„Чувство на душевен екстаз“, „нулеви притеснения за живота, който водим“, „усещане за пълна безгрижност“ – това са само част от онези висини, в които ни изстрелват синтетичните наркотици и които бяха открити от 60'те. Прави сте, тук нямам обяснение и аргументи за това, че тези вещества имат каквато и да е полза или някакво благоприятно влияние върху психическото и физическо състояние на човека: напротив, вредят. Има такава разменна монета: здраве срещу освобождаване на съзнанието. Ти избирай. Не знам защо в миналото приемът и разпространението им са били позволени, но сега властите следят за контрола върху тези два показателя повече от всичко. Истината е една – проблемите със синтетиката тепърва ще се увеличават, а заедно с това и усилията на компетентните органи на закона.

Поколението на прехода е видяло само малка част от ефектите на наркотиците. Въпреки това всеки е губил приятел или има близък, върху който отражението от този вид вещества е пагубно. Притеснителното е, че повечето от нас един ден ще станем родители и ще е нужно да погледнем нещата, които сме мислили за забавни от друг ъгъл, а именно родителската гледна точка. Тогава сигурно децата ни ще ни мислят за закостенели и консервативни, а ние просто ще се опитваме да ги предпазим.