Наръчник за оцеляване през зимата

icon
Sofialive.bg

Само втората седмица на декември е, а коледните лампички вече греят от всяка витрина, елхите са украсени, а „джингъл белс“ звучи отвсякъде. Добре дошли в месеца на излишностите! Защо излишности ли? Поради преекспонираната до n-та степен на комерсиалност „коледна магия“, която както всички знаем се случва само когато имаш кинти. Само като се сетя какво ще коства на бюджета ми разходката за коледните подаръци за приятели, близки и далечни роднини, ми се иска вече да е януари. Ясно е, че разходите ще са по-големи от приходите ми за месеца и ще трябва да започна годината на минус. Абе направо ще си е битка за оцеляване.

Да не говорим колко излишни ми идват коледните песни! Те не са свързани с нашата история и култура и няма как да се правя на приятно разсеян, че са част от моето детство, защото не са. Но за всички успели да се нагласят към новата реалност, пуснете си радиото на специално преобразувания коледен канал и слушайте едни и същи песни до припадък.

Не, аз не съм хейтър, а прагматик, който стои далеч от капана на капиталистически измислици като например: „хубаво е за Коледа да си купим нещо за дома“, и тича към магазина за нов телевизор на изплащане. А, че Коледа продава доста добре, знаем всички. Та нали самият съвременен образ на белобрадия старец, който носи подаръци на децата, идва от рекламна стратегия на компанията „Кока Кола“, от 1931 г.

Помня, че когато бях малък подаръците първо носеше Дядо Мраз, а после изведнъж започна да ги носи и Дядо Коледа. Една, две години идваха и двамата, може би защото съм бил невероятно послушен, а после остана само Дядо Коледа. През декември определено е по-лесно и приятно да си дете, отколкото възрастен. Всички ти носят подаръци, а накрая идва и самият Дядо Коледа. Но времето върви напред, а не назад...

Та, ето няколко идеи как да изживеем „коледната магия“, за която всички говорят, но никой не е срещал и да оцелеем и този декември.

Сменете социалния си статус

Ако сте във връзка, прекратете я или се скарайте с половинката. Може и само за празниците да е. Така ще си спестите харчове от рода: „милооо, а какво ще подарим за Коледа на мама и тате?“ или „мило, нямам какво да облека за Коледното парти“...


Е, ако сте женени, не се развеждайте, но вземете кредитната карта на нежната си половинка, преди да я е занулила.

Не влизайте в mall-а

Подминавайте търговските центрове отдалече. Страшно опасни са по това време на годината. Освен, че има много хора, които само се блъскат, може да се изкушиш и да купиш нещо.

Да живее левчето

Отбийте се до кварталния боклучарник (магазина за един лев) и набавате част от плануваните подаръци от там. Определено ще минете тънко.

Обикнете авантата

Ходете само на партитата и банкети, които са с осигурена консумация. Кажат ли ви, че се събират пари за куверта на коледното парти, си плюйте на петите. 

Вземете си отпуск

Ако има вариант си вземете отпуск по празниците, защото през декември постонно някой върви и събира пари за нещо - я за новогодишна почерпка в офиса, я за размяна на подаръци с колегите.

Не канете гости

Както знаем, само влизането в магазина за основни продукти като сирене, мляко, хляб и масло е на стойност от 20 лева. Какво остава да напазаруваш за няколко човека! А то и като вече си сингъл ще трябва сам да сготвиш и измиеш чиниите – не си е работа. Но нищо не пречи, разбира се, да приеемаш покани от другите. Нали са празници!

И все пак не прекалявайте много с масите, защото практиката и кантара показват плюс 5 кг., след празниците.

Нова година у дома

Забравете за отбелязването на празника в заведение. Цените на кувертите са космически и е ясно, че само с включената в куверта малка ракия, няма да мине. Имайте предивд, че само с половината от тази сума ще претрупате софрата у дома, а ако ви станете скучно, може да отскочите до площада и да тропнете едно Дунавско хорце за новата година.

И накрая само да питам: някой знае ли кога по телевизията започват да дават „Сам вкъщи“, че нямам търпение да го гледам отново?

Взимай пуканки и сядай да гледаш!