Новите книги от българските автори

icon
Sofialive.bg
Източник: Freepik.com

Започването на новата година е обвързано с началото, но и с време за равносметка. През изминалата година читателите се срещнаха с множество интересни книги, но 2022-ра ще бъде запомнена най-вече с новите заглавия от родни автори.

От „Сърце“ през „Мамник“ и „Бохемска София: Духът на стария град“ – много нови книги с български подпис се откроиха тази година. Днес се спираме на онези от тях, които привлякоха най-голямо читателско внимание.  

Сърце, Виктория Бешлийска 

След като „Глина“ предизвика истински феномен сред читателите, Виктория Бешлийска създаде още един роман, който впечатли всички.

Вдъхновена от исторически факти и детайлно проучени географски местности, писмени извори, „Сърце“ е едновременно пътешествие към миналото, но и пътешествие към центъра на човешката душа.  

Бохемска София: Духът на стария град, Виктор Топалов 

Още една книга на автор, впечатлил читателите си с първата си книга, предоставя втора доза вълнуващи книжни преживявания. Виктор Топалов събира още интересни, но позабравени факти за София от старото време.  


„Бохемска София: Духът на стария град“ пренася читателите в годините между Освобождението и Втората световна война, за да разкаже как градът се превръща в модерна европейска столица. Книгата включва 30 истории за бележити писатели, поети, издатели и журналисти, художници и скулптори, артисти и общественици, които са успели да променят историята. 

Божият ген, Людмила Филипова 

Малко са книгите, които са сравними с „Божият ген“ на Людмила Филипова. Книгата ни пренася… в България. И именно това я прави още по-вълнуваща. 

Древни загадки и тайни се разкриват под перото на Людмила Филипова, а божият ген се крие там, където най-малко би очаквал някой.

Но вълнуващите мистерии не са единствената причина, заради която книгата си струва да бъде прочетена. Напълно в стила на авторката наред с увлекателния сюжет се развива и любовна история – нищо, че е невъзможна.  

Мамник, Васил Попов 

В трънското село Вракола се случват странни неща, а Емил, заедно с граничния полицай Божана Горнева, ще открият какво означават те. Дори и това да означава да се изправят срещу оживяло от българския фолклор чудовище. 

А в битката със злото се присъединява и един мъртвец, чиито несвършени дела го задържат на земята.  

Крехар, Благой Д. Иванов  

Романът на Благой Д. Иванов носи не по-малка доза мистерия, но този път тайните се крият в полите на Предбалкана. 

Прочети за Жалейката – хищник с вид на дракон, но пеещ тъжна песен. Местните знаят да не дръзват да приближат леговището му, но един млад учен е решен да разплете мистерията.  

Ловецът на пеперуди, Костадин Костадинов  

Митът за дунавската Атлантида оживява в „Ловецът на пеперуди“. 

Романът е основан на поверието, което гласи, че щом човек умре, на другия ден пеперуда отнася душата му. Главният герой също трябва да открие своя път към безсмъртието, а за него идва най-ценната 88-а пеперуда.  

Резерват за хора и вълци, Здравка Евтимова  

Всяка книга с подписа на Здравка Евтимова заслужено привлича вниманието на читателите. 

А в „Резерват за хора и вълци“ срещаме точно това, което очакваме от авторката. Красиво изградени герои, истории, след които човек не остава безучастен, и уроци за живота, до които всеки заслужава да се докосне.

Последна молитва, Боян Боев

Младият автор Боян Боев заслужи вниманието на читателите още с първата си книга „Сайбиевата невеста“, но с „Последна молитва“ той завинаги спечели любовта им. 

Написана по начин, верен на българската белетристика, книгата разказва за една обречена любов, но и за сблъсъка между българите и османците, бедните и чорбаджиите, образованите и невежите.

Вълчи разкази, Васил Попов 

Тази година Васил Попов несъмнено попада сред българските автори, чиито имена се споменават най-често. И първата причина това да бъде така бе сборникът „Вълчи разкази“.

Изпълнена с разкази за дивия балкански дух, книгата смесва фолклора, легендите и истинската история. Разкази за любов, за надежда, за свобода и страхове; за това как в несигурно време се раждат не само герои, но и зверове. 

Разговори за номинации за Нобелова награда, множество вълнуващи заглавия – изминалата година бе особено събитийна в сферата на литературата. А тук събрахме едва няколко от многото книги, които впечатлиха българският читател през 2022 година.

Нека 2023 година бъде още по-вълнуваща.