Новите постановки на софийска сцена

icon
Sofialive.bg
Източник: Pixabay

Началото на новия театрален сезон бе дадено през втората половина на септември, като някои от новите заглавия вече се срещнаха за първи път със зрители. В настоящия обзор отбелязваме голяма част от премиерите, които софийските театри ни предлагат, като за пропусналите, маркираме и някои от силните спектакли на предходния сезон.

Народният театър „Иван Вазов“ стартира сезона с две премиери: „Каквото, такова“ от Недялко Йорданов и „Хубава риба“ от Марк Рейланс и Луис Дженкинс. И двете постановки са комедии, като първата се играе на Камерна сцена и за нея билетите са разпродадени до края на годината. Втората, с режисьор Ивайло Христов и с участието на актьорите Марин Янев, Стефан Мавродиев, Стоян Алексиев, Елена Телбис и Пламен Димов, можем да гледаме на Голяма сцена. Накратко сюжетът разказва за преследването на успеха и за равносметките, които човек си прави в живота.

През новия си сезон театърът ще отбележи 170 години от рождението на своя патрон, но това ще се случи през втората половина на сезона, т.е. другата година. За годишнината от рождения ден на Иван Вазов, ще бъде поставена драматизация на неговия роман „Нова земя“. Дотогава обаче ще имаме възможност да видим още два премиерни спектакъла: „Приятна жена в лоша компания“ от Андре Русен, с режисьор Юрий Дачев, и „Плач на ангел“ от Стефан Цанев с участието на Николай Урумов.

Ако сте пропуснали досега, гледайте този сезон отличеният с наградите „Акеер“ 2018 и „Икар“ 2019 за режисура и за най-добър спектакъл – „Neoдачници“ от Максим Горки, с режисьор Иван Панталеев, и „Бащата“ на френския драматург Флориан Зелер, отличена с „Аскеер“ 2019 за режисура, с участието на Владо Пенев, Юлиан Вергов, Радина Кърджилова, Теодора Духовникова и Мария Каварджикова.

„Сцени от един семеен живот“ можем да гледаме в Малък градски театър „Зад канала“. Премиерната постановка е направена по едноименния мини сериал на Ингмар Бергман, а неин режисьор е Крис Шарков. В ролите на семейната двойка влизат първо Весела Бабинова и Христо Пъдев и след това Анастасия Лютова и Пенко Господинов. Другата нова поставка на театъра е „Стриптийз покер“, с участието Герасим Георгиев-Геро и Малин Кръстев, по текст на един от най-популярните съвременни драматурзи - Жан-Пиер Мартинес. Премиерата е на 17 и 18 октомври.

Ако сте пропуснали, този път не пропускайте номинирания за „Акеер“ 2019 за най-добър спектакъл „Празникът“ от Дейвид Елдридж, с режисьор Явор Гърдев и черната комедия „Килър Джо“ с участието на Малин Кръстев, Луиза Григорова-Макариев и номинираните за „Акеер“ 2019 за ролите си в постановката – Анастасия Лютова и Стоян Младенов.

55 години от създаването си ще чества Театър 199 „Валентин Стойчев“, като кулминацията по рождения ден ще бъде през втората половина на сезона. За първата, от театъра са подготвили два нови спектакъла. Премиерата на скандинавската пиеса „Хаос“ от Мика Миляхо е насрочена за 22 октомври. Режисьор на постановката е Марий Росен, а в нея участват Йоана Буковска-Давидова, Елена Атанасова и Радина Думанян. През декември премиерата си ще направи „Малката кибритопродавачка“ по Ханс Кристиан Андерсен - дипломен спектакъл и режисьорски дебют на куклената актриса Анна-Валерия Гостанян.


Ако сте пропуснали, през този сезон вижте отличения с четири награди на Международния куклено-театрален фестивал „Пиеро” в Стара Загора спектакъл „Нос“ и спектакълът, отличен с две награди „Икар“ 2019 за водеща женска роля и за драматургичен текст – „Приятно ми е, Ива!“ от Ива Тодорова.

През септември, своята премиера направи една от най-очакваните нови постановки, може би поради успеха на едноименната песен - „По-полека“. Проектът е по музика на Стефан Вълдобрев и е съвместна продукция между Младежки театър „Николай Бинев“ и Драматичен театър-Пловдив, а негов режисьор е директорът на Младежки театър „Николай Бинев“ – Владимир Люцканов. Ваня Щерева и Стайко Мурджев пък са автори на текста.

Премиерният спектакъл от Театър „София“ за новия театрален сезон е „Вечерята“ по романа на Херман Кох. Произведението на холандския писател е преведено на 55 езика, а театралната драматизация у нас е под режисурата на Пламен Марков. В ролите ще видим Дария Симеонова, Лилия Маравиля, Ивайло Герасков, Пламен Манасиев и др.

Ако сте пропуснали, вижте през този сезон номинираната за „Аскеер“ 2019 за сценография и костюмография постановка „Развратникът“, режисирана от Стоян Радев, с участието на директора на театъра – Ириней Константинов.

От Сатиричния театър „Алеко Константинов“ се похвалиха, че за миналия сезон техните представления са били посетени от 76 хиляди зрители. През новия, зрителите ще могат да видят три нови представления. За октомври са насрочени премиерите на „Ветрилото на лейди Уиндърмиър“ от Оскар Уайлд с режисьор Бойка Велкова и „Без задръжки“ с режисьор Антон Угринова, а за декемрви тази на „Телевизионна мрежа“ от Лий Хол.

Две нови постановки са подготвили за зрителите от Театрална работилница „Сфумато“. „Мишеловката“ по „Хамлет“ на Уилям Шекспир вече направи своята премиера през септември, а за края на октомври е насрочена премиерата на моноспектакъла на актьора Димитър Марков - „Одисей и циклопите дъблински“.

Новите представления, които зрителите ще могат да видят на сцената на театър „Българска армия“ са: „Любов, любов, любов” на Майк Бартлет, „Маркиз дьо Сад“от Дъг Райт, „Жена без значение“ на Оскар Уайлд и „Енигматични вариации“по Ерик-Еманюел Шмит. През октомври театърът празнува своя 70 годишен юбилей.

Предполагам, че ви се завъртя главата от изчитането на имена на актьори и постановки, но впоследствие ще признаете, че обзорът си е един добър пътеводител към новия сезон на столичната театрална сцена. Отсъствия не пишем, защото знаем, че изкуство на сила нито се прави, нито – гледа.