Признаци, че си във Friendzone-та

icon
Sofialive.bg

Всички знаем,че приятелството между мъж и жена в зряла възраст невинаги е толкова прозрачно и често явлението се превръща в добре познатата ни френдзона. Трудно е да се каже как и защо в едно приятелство понякога могат да се прокраднат други чувства, и кога това се превръща в малка лична драма, придружена от голяма, кофти тръпка. Понякога тази трансформация на емоциите и чувствата е едностранна, друг път - не съвсем.

И все пак, ако по някаква случайност сме попаднали в такъв филм, но не искаме доброто приятелство да стане микс от недоразумения, разочарования и дистанция, трябва да определим дали са налице признаците, които могат да нарушат приятелската идилия и да се запитаме дали има смисъл да се стига дотам.

Признак номер 1
Мислиш за него почти постоянно

Колкото и близки приятели да сте, ако мислиш за него повече, отколкото е редно, питаш се постоянно как ли е, какво ли прави, как е минал денят му и изобщо неговият свят става по-важен и от твоя, значи определено не всичко е само заради приятелската ти загриженост. Понякога е нужно време да го осъзнаеш, но ако мисълта за него те кара да се рееш в облаците с отнесен поглед, е време да се върнеш в реалността.

Признак номер 2
Реагираш прекалено емоционално

Приятелството само по себе си е една красива и споделена емоция, но в случай,че приемаш всички шеги и изказвания на твоя приятел прекалено навътре и дори размишляваш прекалено над тях, готова да ги анализираш дума по дума с часове, то имай едно наум. Ако пък постоянно се чудиш как ще реагира на нещо казано или направено от теб и искаш винаги да изграждаш идеално впечатление в неговите очи, ситуацията отново е леко съмнителна. Истинските приятели могат да си позволят да покажат своите несъвършенства и щуротии, без да се притесняват чак толкова.

Признак номер 3
Изпитваш на моменти необяснима ревност

Прави ти впечатление колко приятелки има в профилите си в социалните мрежи, чудиш се с колко от тях общува на живо... Когато пуска общи снимки с гаджето си (ако има такова), много им се радваш и винаги ги харесваш, но сякаш нещо те жегва отвътре и не ти е много ОК. Ако ти говори за нея или други момичета, се дразниш и се опитваш да отклониш темата. Честито! Това се нарича ревност и определено няма място в чистите, приятелски отношения. Разкарай коварното усещане, докато е време, за да ти е мирна главата.

Признак номер 4
Отбягваш срещите ви на живо

Колкото и смешно да звучи, на подсъзнателно ниво ти разбираш,че нещо не е наред с емоциите, чувствата и реакциите ти и ти се иска да не се виждате толкова на живо както преди. Не защото компанията му ти е неприятна, а защото вътрешно се страхуваш как ще реагираш и какво ще почувстваш, ако се срещнете очи в очи и как може да изглеждаш отстрани.

За щастие срещу такива каши винаги има лек и това е нов обект на твоите симпатии и чувства, или пък кратка почивка от сложното приятелство, през която да преосмислиш всичко, което преживяваш, и да подредиш приоритетите си. Защото трепетите често идват и си отиват твърде бързо, но красивите приятелства могат да останат за цял живот.

А тук можеш да видиш 21 вредни навика, от които да се отървеш още сега