Пуш...дишането убива

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Вчера излезе една новина в медиите, която направо ме замая, както прави мръсния въздух в София (а по спорния въпрос дали това е просто смог или мъгла вече говорихме тук)

Аз обаче ще разгледам един друг аспект на саждите навън.

Оказва се, че за хората и за техния по-пълноценен и по-дълъг живот в столицата пред мръсния въздух са алтернатива дори цигарите, наркотиците и алкохола. Защо ли?

Защото мръсният въздух ти съкращава живота с 1 година и 8 месеца. 1 година и 8 месеца!? В сравнение пушенето ти съкращава живота с 1 година и 6 месеца, а алкохола и наркотиците само с 11 месеца (разбира се, средностатистически, не почвай сега да се наливаш всеки ден заради няма и година загуба) Решението е едно: стой си вкъщи, напълнявай, пуши, дрогирай се, но просто в никакъв случай недей да излизаш навън и да дишаш от този гаден, отвратетелен и съкращаващ живота ти въздух. Трупай пепелници по масите, звъни на кварталния дилър, плюскай евтини хамбургери, НО ПРОСТО НЕ ИЗЛИЗАЙ НАВЪН. 

Обаче, какво да се прави - налага се. Най-гадното е, че си аут само за половин час по улиците и се връщаш целия вмирисан на сажди. Да, човече, определено това е мръсен въздух, накарай някой да ти помирише косата. Красота: вониш на кюнец, пушек, въглища и какво ли още не. Идва момент, в който дори отваряш прозореца, за да се проветри въздухът навън. Да помогнеш на природата със стайната си чистота. 

Добре, да кажем, че твоят живот вече малко ти е отмилял, защото си се наживял. Но детето ти? Едва на 2-3 години, плачещо за разходка в парка? Как да му обясниш, че ако го изведеш ще му съкратиш живота? По-добре му дай една цигара, дай му да дръпне на малкия келеш. 

Това нормално ли е, хора? Сравнявам цигарите и алкохола, дори и наркотиците, с мръсен въздух в София? Бъдещето е по-мрачно от утрото преди няколко дни, г-жо Фандъкова. Всеки може да излезе с гръмки предизборин обещания и няколко месеца по-късно да лъсне доброто старо "почти нищо не може да направим". И пак покоряване на световни класации за най-гнусна столица.


Оказва се, че наред с лошите навици на българите да пуши, пие и бие жена си, дишането на мръсен въздух се оказва най-голямемия му наркотик. И най-лошото е, че не може да спре. Адикция - гарантирана от общината. Смогът е опиат. Не че защитавам учениците (те всъщност имат огромна нужда от защита), но мръсният въздух, оказа се от проучвания, дори пречи на ученето, защото намалява концентрацията. Която те и без това нямат. Искате добро образование, ама ето. То въздух даже няма - какво остава за сложния и бавен процес по усвояване на материала.

Решението е просто: стойте си вкъщи и спасете живота си поне с два месеца. Имате ли огънче, наздраве, ще я въртим ли, няма ли да я въртим тази марихуана - ето тези ключови реплики са малко по-безопасни от наглед обикновеното "излизам на разходка". Много поздрави - няма да се видим. От мъглата.