С какво свързваме есента?

icon
Sofialive.bg

Спокойно, можеш да си отдъхнеш. Преди да си се запътил към коментарите, ние – авторите от SofiaLive знаем как се пише правилно „есентта“. 

И не. Не свързваме есента най-често с неправилното ѝ изписване. Но ей сега ще ти кажем с какво я асоциираме най-често:

1.  Цветен пейзаж

Оранжево, кафяво, червено, жълто … най-общо казано - красиви и пъстри паднали листа, които оформят меки и феерични пътеки под краката ни. Когато чуеш думата „есен“, не си ли представяш веднага една страхотна топла палитра от цветове, не чуваш ли звука на дъжда, което ни отвежда до …

2.  Мокро, кално, студено

Редом с прекрасната живописна картина, която ни изниква в съзнанието, се нарежда студа. Есента е страхотен сезон, но само ако не се налага да излизаш от топлото легло .. никога. Обикновено есента се характеризира с много приливни дъждове, ниски температури, много локви, които превръщат страхотната живописна картина, за която споменахме малко по-горе в кал, кал и пак кал.

3.  Вируси


Сухи кърпички, лекарства, сиропи за кашлица, кихане, подсмърчане, температура, подпухнали очи … познато ли ти е? Есента е освен всичко и сезонът на гриповете и простудите. И обикновено наистина прекарваш солидна част от него под завивките в къщи с чаша чай и бонбони за смучене. И тъй като не си работоспособен, обикновено ползата от всичко това е че най-накрая можеш да си позволиш време за себе си, в което да гледаш любимия си сериал или да четеш любимата си книга, например.

4.  31 октомври

Необуздани дълги и ненужни спорове и дискусии, на които ставаме свидетел всеки Октомври, или по-точно - „Хелоуин“.

Хелоуин (на английски: Halloween) e маскарад, който се провежда на 31 октомври най-вече в англоговорящите страни ВеликобританияИрландияКанада и САЩ.

 Накратко – празник, който в България е повод за заведенията да печелят, а хората – да се забавляват. Единствения ден в който можеш да се направиш на каквото решиш и да имаш адекватно оправдание и причина за това.

5.  Тиква

И разбира се, няма как да пропуснем, символът на есента – тиквата. Какво е есента без печена тиква с мед и орехи?! А ако се чудиш какво още можеш да сътвориш с тиква, освен фенер, ето още няколко вкусни и полезни предложения, с които да се развихриш в кухнята:

Крем супа от тиква с джинджифил; Тиквеник; Мъфини с тиква и мед; Тиква на пара с мед и канела; Чийзкейк с тиква.

 

Автор: Евгения Тошева