Защо да кажете: „Обичам едно дете повече от друго” вреди на цели семейства

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

70% от родителите признаха, че са се отнасяли с едното си дете по различен начин от останалите. Фаворитизмът може да остави отпечатък от много ранна възраст, твърдят психолозите. Това явление се нарича още „трофейно дете“ и създава много проблеми между братята и сестрите.

1. Децата и родителите могат да се чувстват виновни

Чувството за вина може да измъчва всички членове на семейството. На първо място, родителите разбират сами, че това не е правилният начин за отглеждане на деца и че не трябва да го кара да се чувства по-важен от останалите. Второ, любимото дете може да се почувства виновно в бъдеще, че техният брат или сестра не са били обичани толкова много. Трето, по-малко обичаното дете може да мисли, че е негова вина това, че родителите му не са му обърнали достатъчно внимание.

2. По-малко обичаното дете може да бъде обидено и да има дълбока психологическа травма

Децата искат внимание. Нормално е, когато отблъснете едно дете, то да се опитва да върне това внимание, казват изследователите. Проблемът е, че то несъзнателно избира „погрешния“ тип поведение.

В резултат на това можете да видите агресия, сълзи или твърде голямо привързване. Децата наблюдават родителите си, усещат настроението им лесно и неминуемо се превръщат в отражение на тях. По-късно това може да доведе до дълбока психологическа травма в зряла възраст.

3. Едното дете може да е по-малко успешно


Родителите могат да решат да отделят повече внимание на едното дете и това винаги оказва влияние върху останалите деца.

Пренебрежителното родителство може да нарани детето, да ограничи развитието на мозъка и да създаде намаление на любопитството да изследва, чете и научава като цяло, твърдят изследователи.

 

Още: Ето как да удължим живота си с 10 години

 

4. Любимото дете може да стане много нарцистично

В случай на очевидна благосклонност, едно дете може не просто да се чувства самоуверено, но може да стане много нарцистично. Има някои признаци на нарцисизъм при децата. Според психолози:

Детето моли за внимание като за свое право, но няма благодарност към родителите, че са били мили към него.

Детето вярва, че е по-добро от другите.

Детето има големи очаквания от околните.

Детето изпитва затруднения в поддържането на приятелства.

Нарцисизмът може да доведе до големи проблеми в личния и професионалния живот, когато детето стане възрастен.

5. По-малко обичаните деца имат твърде много изисквания към себе си

Някои деца, които са по-малко обичани, стават много ученолюбиви. Например решават, че ако не са толкова красиви като сестра си, вместо това ще се справят добре в училище.

Никога не са се чувствали достатъчно добре като дете. Вместо да играят с приятели и да се радват на детството си, те стават малки възрастни, които трябва да бъдат перфектни, от страх, че родителите им ще ги обичат още по-малко.

6. Няма единство между децата

Боевете между децата са често срещано нещо. Много често тя започва, когато децата гледат на ситуацията като несправедлива. Когато едно дете получава все по-малко любов и внимание през цялото време, това може да се превърне в огромен спусък за кавги между децата в семейството.

Дори когато станат възрастни, те не могат да намерят общ език и продължават да се обвиняват, да се бият или да се игнорират взаимно.

7. Детето се отплаща на родителите обратно в зряла възраст

Взаимоотношенията с децата имат дълбоки корени, според психологията. Винаги има причина да се свързвате с детето си по различни начини. Ако непрекъснато проявявате по-малко любов към едно дете, това може да има голямо влияние върху вашата комуникация в бъдеще.

 

Ново: Грешката, която всички допускаме при прането