15-годишният рапър Пело: Подкрепяйте децата си. Те могат много!

icon
Sofialive.bg
Източник: Личен архив

Какво правихте на 15? Аз не помня. Най-вероятно съм се мъчела да схвана нещо по геометрия и - доколкото се познавам днес - все още не съм го схванала. Ще ви представим едно момче, което на същите години вече е безкрайно напред с материала. Не училищният - макар че и там се справя добре - а творческия. Той има стотици хиляди гледания в YouTube. При това с качествена музика, която може да въздейства на възрастни. Пело е необикновено зрял за годините си и има талант, който тепърва ще се разгръща. Бил е на една сцена със "Скандау", а след време други, предполагаме, ще искат да го подгряват. Обмисля създаването на албум в близкото бъдеще. Ето какво каза той пред Sofia Live:

Кога в теб се зароди любовта към музиката?

Предполагам, че се зароди, когато бях между 3 и 4-годишен. Тогава слушах песните на Слави Трифонов. Подражавах му, имитирах го.

Реално, заради него почнах. Той е доста далеч от рап музиката, но винаги съм се възхищавал на енергията, която излъчва докато пее. Заради него исках да започна да се занимавам с музика по-сериозно.

Защо точно рап?

Защото на тази възраст, на която съм, ми отива да съм бунтар и да пея как ще променя света. За това избрах рап, но това няма да е постоянно. Съвсем възможнно е да вляза и в други стилове.


Пело с изпълнителите от група "Скандау"


Личи си, че бягаш от цинизмите и арогантността – нерядък подход към рап текстовете. Защо предпочиташ по-идеалистични послания?

Не бих казал, че бягам. Просто така се случва. Ако почувствам, че в някой текст трябва да има "цинизми", ще ги има. Просто не ми се искало да го напиша по този начин. Не бягам от нищо!

Слушал ли си всъщност някои от old school рапърите? Черпиш ли идеи и от тях и кои са големите ти влияния? Любопитно ни е да разберем знаеш ли например кой е 2Pac?

Слушал съм ги всичките. Не ми влият въобще. Просто не ми харесват, затова не се и доближавам към тях. Да, разбира се, че знам кой е 2Pac.

След 3 години ти предстои бал. Как си се представяш на бала? Ами след него?

Нямам никаква идея. Не е нещо, което очаквам с нетърпение. След него не си представям да се случи нещо кой знае какво. Предполагам, че ще следвам нещо свързано с телевизия.

Смяташ ли цялата еуфория около баловете за излишна показност и харчене на голяма сума пари за един ден?

Не. Хубаво е хората да празнуват това, че са завършили. То е същото, като да празнуваш това, че са те наели на работа. Не смятам, че е излишно!

Не е ли прекалено опасно да си рапър на такава крехка възраст?

Няма опасности, предпазвам се. Например за хейта: не чета коментари за мен от доста време. Преди много се интересувах какво пишат, сега не го правя, защото имаше момент, в който това доста ме демотивираше. Общо взето се старая да си минавам по моя път чисто, без драми, без скандали и без да преча на никого. Каквото и да става ще се справя!

Има едно правило при рапа че се влияе директно от Улицата, от начина, по който си израснал. При теб има ли връзка между детството, от което дори не си тръгнал още да излизаш, и музиката ти?

Това правило е било, когато е навлизал рапът. Сега всичко е доста относително. Всеки прави това, което иска в музиката и не се съобразява с каквото и да било.

Винаги се опитам да предам някакво послание чрез текста, но това е и идеята на музиката, хората да я усещат.

Песента ти "Искрен" събра над 250 000 гледания  - сериозно число за 15 годишен изпълнител. Очакваше ли такава популярност?

Към популярност не съм се стремял. Исках хората да слушат песните. Все пак очаквах го, да.

Има ли някой, който ти помага с клиповете, обработката и текстовете? Изглежда сякаш има.

Имам хора, с които работя, да. Интернет предаването, което правя - "5 Минути с Пело", го снимат Devil Cinema, а музикалните видеоклипове - различно. Но най-често DI SI и Roasty Suave се занимават с това. Текстовете най-често ги пиша аз.

Как гледат в училище на ранното ти посвещение в рапа децата наоколо?

Гледат на това като на нещо нормално, както би трябвало да бъде.

Учителите насърчават ли те да правиш това или те съветват да наблягаш на уроците?

"Насърчават" е силно казано. Предполагам, че им харесват песните, които правя. Все пак, разбира се, че ме насърчават да уча, защото преди всичко аз съм ученик.

Ако си представим, че изведнъж хората спират да се интересуват от рап. Към коя сцена ще се насочиш и изобщо ще бъде ли свързано със сцена?

Не смятам, че ще се занимавам с рап постоянно. Съвсем възможнно е да вляза и в друг стил, но със сигурност ще продължа да се занимавам с музика.

Нека си представим, че както си малък получаваш възможност да отидеш на родителска среща и може да кажеш на всички родители нещо. Какво ще бъде то?

Подкрепяйте децата си и им вярвайте. Те могат много!

Имаш една именита връстничка - Грета Тунберг. Хайде да ни обясниш кое е онова, което кара хората на толкова крехка възраст като теб и нея да се обвързват със свръхсериозни занимания? Ние на твоите години си играехме пред блока и това беше.

Не мога да изразя мнение. Всичко е до човек. Не съдя никого.

Имаш и друга „кака“, която не е много далеч от теб като години – Сузанита. Какво мислиш за нея и обещаваш ли да не се засилиш в нейната посока?

Не я познавам лично. Според мен това което показва в клиповете, не е тя. И аз когато снимам влог, се държа не като себе си. Всеки си решава какво прави. Няма как да имам мнение по този въпрос, тъй като не я познавам лично, а не трябва да съдим за хората по "опаковката", както се казва.

 

Интервю на Илиана Симеонова