5 най-любими книги на Ива Екимова

icon
Sofialive.bg
Източник: Ива Екимова

Всеки от нас изгражда и променя своя списък с любими книги спрямо периода от живота си и настроението. Но със сигурност има няколко книги, които са най-важните за нас и са ни спасявали в трудни моменти или радвали в най-щастливите. Онези, които винаги ще стоят на лавицата.

В рубриката "#Любими книги на..." днес за любимите книги и защо са ценни за нея говори Ива Екимова.

Ето какво ни сподели тя:

Още: 5-те истории на Ива Екимова

1. Автобиография на Фил Найт

Една от последните книги, които прочетох, е автобиографията на основателя на Найк, Фил Найт. Истински урок по успех. Самият той е посещавал курс по творческо писане, за да извади най-доброто от себе си и да разкаже историята на живота си по толкова вдъхновяващ начин.

2. Библията


Библията, колкото и претенциозно да звучи и изглежда. В нея е скрита цялата мъдрост, смирението и вярата, които винаги са ме водили в живота и в процесите на взимане на решения - понякога трудни, но винаги в смирение и вяра.

Още: 5 най-важни песни в живота на Ива Екимова

3. Елиф Шафак - "Любов" и "Чест"

Елиф Шафак с нейните “Любов” и “Чест” ме хванаха за ръката или по-скоро за сърцето и ме поведоха в един приказен свят на магия, чудеса и всеотдайност, преданост и доброта, които ме обгръщат като меко одеяло в студен есенен ден. И оттогава следвам тази нишка винаги, когато искам за малко да се скрия от действителността.

4. Автобиографията на Мотли Крю

Автобиографията на Мотли Крю прочетох, когато тийнейджърските ми години отдавна бяха отминали и ми беше приятно да се върна към и онези времена от Кристал и маймунарника, зимния дворец, кънките на лед. Скъсаните ластични джинси тогава, когато все още не бяха модерни във всичките си форми.

5. “Ние-врабчетата” на Йордан Радичков, “Тютюн” на Димитър Димов

6. Георги Бърдаров и Георги Господинов са абсолютно незаменими за мен.

 

Как за близо 50 години живот да избера само 5 книги...

В годините открих и някои млади български автори, като Цвета Стоева и нейните “Мъже”. Истинско удоволствие е да влезеш в книжарницата, да вдишаш специфичната атмосфера на книгите, да подминеш най-популярните заглавия и да се отправиш към рафтовете, към които те води сърцето и да откриеш книгата, която спокойно си седи и те чака някъде там.

От поезията най-вълнуващи за мен са Сонетите на Шекспир, най-вдъхновяващия му преводач Валери Петров, Петя Дубарова и много други.

Няма как да изчерпя списъка без да спомена десетките книги, посветени на личностното развитие, но това навярно е за друга класация.

 

Интервю на Илиана Симеонова