5 най-важни книги за актрисата Вилислава Кирилова

icon
Sofialive.bg
Източник: Вилислава Кирилова

Всеки от нас изгражда и променя своя списък с любими книги спрямо периода от живота си и настроението. Но със сигурност има няколко книги, които са най-важните за нас и са ни спасявали в трудни моменти или радвали в най-щастливите. Онези, които винаги ще стоят на лавицата.

В рубриката "#Любими книги на..." днес за любимите книги и защо са ценни за нея говори актрисата Вилислава Кирилова.

Въпреки че завършва актьорско майсторство сравнително наскоро - през 2021 г. в НАТФИЗ в класа на Пламен Марков, в душата си Вилислава е актриса, откакто се помни - още преди тя самата да си дава сметка за това.

Още: 5 любими книги на актрисата Добрина Гецова

Благодарение на участието си в постановката "Постоянната съпруга" и превъплъщението ѝ в Констанс Мидълтън младата актриса получи номинация за наградите Аскеер миналата година.

Ето какво ни сподели тя за любимите си книги:

Петте книги, които посочвам, са пътеводители, освен "Дракула", още не мога да разбера какво беше това щастие, когато я видях за 5 лева на една сергийка до "Славейков", женски работи.


Две от заглавията са внедрени до мозъка на костите ни, препрочитането им според мен показва скритите символи. Други две заглавия са изключителни насоки към собствената ни психика и са винаги на нощното ми шкафче.

Още: 5 любими книги на актьора Петър Калчев

"Дамата с камелиите" на Александър Дюма-син - да си роб на младостта и красотата си. В очите на другите сме много по-реални понякога заради собственият си стремеж да постигнем представата за себе си. А вече, усетили истинската любов, можем ли да поставим съдбата на другия на своята. Тук влизат цигулки - подгответе си кърпичките.

"Дракула" на Брам Стокър - много красиво се навлиза в хищничексата природата на човека, никога не съм си падала по тези тийнейджърски драми с вампири, това е истинската класика. Още в началото, когато нищо подозирщият протагонист описва времето преди замъка, се усеща опасност, ти самият започваш да усещаш контрол над съдбата му.

"Тревожността" на Огнян Димов - според мен всеки съвременен човек трябва да я прочете, защото тя има качеството да спасява. Безпокойството е болест в днешно време. Събрани са истински истории, които той е наблюдавал и разрешавал, през неговото разбиране се намират много отговори. Уроците ни често са предначертани, болестта и лекът са временни.

"Изкуството да обичаш" на Ерик Фром - любовта е начинът, по който гледаш на света. Правилният начин на функциониране. Художникът, който чака музата, за да предизвика таланта си, е наивен и ограничава сам свободата си. Дисекция на видовете любов, необходимостта ѝ в социален план, книгата е малка, но с голяма тежест. Не е езотеричен анализ, а абсолютно теоритичен удар в представите.

Още: 5 любими книги на актьора Пламен Великов

"Малкият принц" на Антоан дьо сент-Екзюпери - на мен ми напомня за красотата, която можеш да откриеш само когато си сам и наблюдаваш света с чисти очи. Срещата на възрастният човек и детето е винаги събитие, защото децата ни напомнят на това кои сме били и кои ще бъдем завинаги в себе си. Близък приятел ми я подари, когато бях на 24, и онемях колко всъщност е писана за "големите деца".

 

Интервю на Илиана Симеонова

5 любими книги на актрисата Анджелика Джамбазова

5 любими книги на актрисата Маргарита Хлебарова

5 любими книги на Дони Василева

5 най-любими книги на актьора Цветомир Иванов

Любими книги на актьора Теодор Елмазов

5-те най-любими книги на актьора Марин Рангелов

5 най-любими книги на Ива Екимова