Актьорът Галин Найденов: Живеем в свят, в който любовта е на изчезване!

icon
Sofialive.bg
Източник: Личен архив

Гледате българско кино? Тогава няма как да не сте чували името Галин Найденов. Той е само на 26 години, а вече e популярен с актьорските си превъплъщения в серила "Връзки", уеб сериала "Апартамент 404", късометражния филм "Живи отражения" и филма "6 и 1 наум". Той е бил дългогодишен член и посланик на идеята на кампанията на БТВ "Да изчистим България заедно". Може да го познавате и като водещ на откриването на първото приложение в източна Европа против домашното насилие "За теб" и събитието към Министерството на младежка и спорта "Мисията доброволец (НЕ) Възможна" 2019. Смята, че има достатъчно амбиция, знания и умения, за да се наложи трайно в българското кино. В момента подготвя филм, който се казва "Връзкология" и ще излезе в кината на 14-ти февруари. Срещнахме се с Галин, за да разберем повече за неговия творчески път и бъдещите му проекти. Ето какво ни сподели той:

 

Кога в теб се зароди пламъкът на киното? Винаги ли си носил актьорското в себе си или беше спонтанен избор?

Винаги съм бил артистична натура. Като малък се занимавах с Айкидо. От това, че бях много "спокоен", съм си чупил ръцете на няколко места. (смее се) Имах и още една мечта - да стана компютърен гений, но след като почнах да поотраствам започнаха да ме влекат и други неща. Учителката ми по Български в училище се беше изразила така: "Ето това момче , ще стане актьор".

Така и стана. Бях в 2 школи по актьорско майсторство. Участвах в актьорско реалити в тогавашната телевизия Тв7 - "Star Machine", което беше трамплин и доказателство за мен, че ще кандидатствам в НАТФИЗ. Така и стана - кандидатствах и влязох 1-ви по успех.

Кой е първият сериал/филм, в който си участвал? Как те избраха? Имаше ли предварителен кастинг?

Първият сериал беше "Връзки" по БТВ, а първият филм като не броим студентските проекти, които сме заснели в НАТФИЗ, се казва "6 и 1 наум", който впрочем има световен отзвук на международен фестивал в Ница. Избраха ме чрез кастинг. Смятам, че кастингите са нещо много важно, защото една продукция много зависи от правилния подбор на екип и актьори.


Снимка от предстоящия филм "Връзкология", в която Галин изпълнява главна роля

 

През какви етапи си преминал в своето професионално развитие, за да стигнеш до тук? В колко сериала си участвал до момента?

Преминал съм през много етапи, но ми предстои да измина още много път, още "доста хляб да изям". Човек цял живот се учи, а аз определено имам още накъде да се развивам и да уча. Участвал съм в няколко сериала, като сериалите, в които съм бил в голяма или главна роля са били "Връзки" и онлайн сериалът "Апартамент 404".

Коя е най-успешната ти роля според теб? И има ли някоя, която не ти е допадала толкова и не си я играл с желание?

Всяка една от ролите, които съм изиграл са ме научили на нещо, тъй като е трябвало да се превъплътя в човек с различен характер и със свои възгледи за живота, взимал съм си и поука за моя личен живот. Един професионален актьор не би трябвало да разделя ролите на "тази, която ми харесва" и "тази, която играя с нежелание". Би следвало всяка една роля, която приемеш, да бъде професионално и перфектно изиграна, за да се получи така нареченото "сливане" с образа. Определено е трудно, но е изключително готино, когато се случва. Самата тръпка - "амок", е велика и който не я усеща, когато играе, моля да смени професията и да не си губи времето. (смее се) Коя е най - успешната ми роля не определям аз, а зрителя и публиката. Те са най-голямото мерило за успех в нашата сфера.

Много ли са случаите на домашно насилие у нас според теб? Мислиш ли, че са много повече отколкото знаем, защото жените ги е страх да го признаят или срам?

Не само у нас, а по целия свят! Статистика от международни организации потвърждава, че всяка четвърта и дори всяка трета жена в България е жертва на домашно насилие. Това са 1 милион българки. 70 на сто от жените в 8 държави от Източна Европа са били жертви на сексуален тормоз, преследване, домашно насилие или други форми на насилие от 15-годишна възраст. 60 на сто от жените казват, че са били подложени на психологически натиск. 23 на сто - че са били физически и сексуално малтретирани от партньора си. Повече от 50% от жените, които умишлено са убити днес, са убити от интимните си партньори или членове на семейството. На всеки час 15 жени в България стават жертви на домашно насилие.

От тук насетне каквото и да добавя ще бъде малко. За всички жени, виждайки себе си в тези статистики, ще кажа: "Имайте вяра, смелост и вземете решение за крачка към свободата си СЕГА, защото утре може да бъде късно!

Случва ли ти се да играеш роли в живота? Ами в любовта?

Категорично не. Подобен тип хора, "играещи роли" и с много "маски" според мен заблуждават себе си на 1-во място и си създават фалшив живот, който ги откъсва от реалността. За мен такива хора са непродуктивни. Ролите са за сцената и пред камера. Случвало ми се е да ми се налага да куртоазнича с определени хора заради ситуациата - ако искате го приемете за игра, но съзнателно да се правя в живота на човек, който не съм за щастие не ми се е случвало. Мисля, че това важи и с пълна сила за любовта!

Коя е най-голямата трудност на това да бъдеш актьор? Имало ли е моменти, в които си бил пред нервен срив просто от пренатоварване, защото знаем, че графикът на актьорите е изключително натоварен?

Трудноста е да оцелееш, защото нещата в нашия бранш въобще не са розови. Трябва да оцелееш психически и да запазиш любовта си към изкуството. В малка страна като България да завършиш актьорско майсторство можеш в "НАТФИЗ", "Любен Гройс", НБУ, Благоевград, Софийски университет, мисля, че и в Свободния във Варна имаше проект да се учи това. Нека сега да пресметнем , колко души годишно завършват и получават диплома? Нека сега да се замислим колко от тези души имат реална възможност за реализация, дава ли се реален шанс всеки да покаже таланта си? Или по - скоро разчитаме на това, че Х личност вече има "име" и го ползваме, защото продава? Много малко хора в България, занимаващи се с актьорство, успяват да се изхранват с този занаят. Графикът на актьорите е изключително натоварен, защото ако имат шанс да репетират или да снимат - това е супер, но работят като бармани, сервитьори, работят в кол центрове и какво ли още не, за да приживят и да плащат битовите си разходи, какво ще видим? Но нека да не сме негативни. Всеки човек, който силно обича да прави това, с което се занимава, без значение от професията и вярва, че ще успее, поставя високи цели и с всеки ден става с 1% по - добър, той е обречен на успех!

Като имаш деца, би ли ги насърчавал да са актьори или би ги държал малко встрани от тази професия и нейните опасности?

Хаха какъв въпрос само. Това намек, че ми е време да ставам баща ли е? Всяка професия крие своите рискове. Като имам деца, ще им дам любов, възпитание, сигурност и добро образование. От там насетне нека да правят това, което чувстват и смятат, че е редно. Не съм човек, който ограничава. Щом така са решили и имат силен довод на въпроса "Защо аджеба искам да се занимавам с това", значи нека!

Ти всъщност си доста млад и тепърва се налагаш в артистичните среди. Смяташ ли, че имаш достатъчно опит и амбиция да продължиш и перманентно да се наложиш в тези среди?

Имам амбиция, да. Но само с нея не става. Амбициозни хора бол. Трябват действия. Затова ново десетилетие, нов късмет. Работя упорито и се надявам един ден да се случи това, за което ме питаш. По този повод ще кажа, че на 14-ти февруари зрителите ще могат да ме видят на премиерата на филма "Връзкология", където играя и една от главните мъжки роли.

Мислил ли си някога да се развиваш извън България?

За да си актьор и да се развиваш в чужбина, е необходимо да си нейтив спийкър на конкретния език, който се говори в държавата, която си избрал. Имам други приоритети от това да замина за чужбина. Нека първо станем първи на село и после да се борим за място в града.

Каква е твоята кауза в изкуството?

Надявам се както аз, така и всички хора от младото поколение, занимаващи се с изкуство и имащи влияние в социалните мрежи - влогъри, инфлуенсъри и прочие, да пропагандираме четенето на книги, ходенето на театър, гледането на стойностно кино, защото това подпомага за по-добрата култура и възпитание у подрастващите.

Кой е Галин Найденов извън светлината на прожекторите? Какво правиш, когато не снимаш?

Обичам да ходя на красиви гледки и места с приятели и любими хора, обичам да си готвя в свободното време  (нещо като хоби ми е и по този начин се разтоварвам).

Какво е отношението ти към любовта? Вярваш ли в истинската любов?

Живеем в свят, в който любовта е на изчезване. Заради беднотията хората са оскотели, вървят по улиците забързани, начумерени и с 1000 проблема в главите си. Превръщат се в силно меркантилни личности, готови да загърбят морала си за някоя друга банкнота. Страх ги е да се влюбят, за да не бъдат наранени, както в повечето пъти се случва, били са наранявани от друг човек и когато срещнат правилния се разминават, защото той вече е предубеден, че ще се случи същото както с предния. Но на въпроса "Вярвам ли в истинската любов" - вярвам, да. Няма по-хубаво, силно и вдъхновяващо чувство. Пожелавам го на всеки и вярвам, че скоро ще ми се случи и на мен!

Каква според теб е тайната да бъдеш винаги актуален, винаги разпознаваем и известен?

Няма формула за това. Ако си естествен, добронамерен, излъчваш положителна енергия, хората ще го усетят, ще ти симпатизират и така ще почнат да те следват. От дума на дума и чрез действия може да станеш "известен", но тук трябва да кажа едно - нека известността да не бъде самоцел, нека да бъде следствие от нещо хубаво, което си направил.

Каква е ролята на хумора в живота и на екрана? Помагали или по-скоро пречи и разсейва хората от истинското съдържание?

Хуморът за мен е на 1-во място. Човек без хумор според мен е тотално осакатен като магаре върху скейтборд. "Светът е оцелял, защото се е смял" - Радой Ралин! Всяко нещо в граници е полезно, така че не мисля, че разсейва или пречи.

Съжаляваш ли за нещо, което си направил в живота си?

Гледам да не съжалявам, а да се уча от грешките си и да не ги допускам отново. Според мен съжалението не подходжда на един истински мъж.

Защо според теб общата ни култура все повече намалява?

Всеки човек има право да избира каква да бъде неговата обща култура. Когато изгледа 500 епизода на някой пошъл пародиен проект, в който хора се правят на "актьори", няма как да си вдигне общата култура. Препоръчвам да се наблегне на посещаването на библиотеки и театри. Така общата култура в страна има някакви шансове.

Дали причината не е и във все още силното влияние на чалгата? 

Интелигентният човек не може да има нещо против чалгата. Това е все едно докторът да се опитва да оперира висока температура. Не чалгата кара една нация да изглежда проста, а обратното: простата нация по естествен път ражда чалга. Чалгата е следствие, а не причина. Вижте се къде и как живеете, как и за какво си говорите, вижте се какво и колко получавате. Тогава вече си вадете изводите.

От кои български актьори от старата школа си се учил и какво си научил от тях?

Може би е добре да кажем "вдъхновил". Харесвам филмите и творчеството на Апостол Карамитев, Тодор Колев, Стефан Данаилов, а от съвременните - Валери Йорданов, който дори е бил мой личен ментор, Владо Пенев, Захари Бахаров.

Кога българските сериали ще могат да родят продукти поне близо до нивото на световните образци - да кажем Хаус, Breaking Bad, Чернобил и т.н.?

Нашето кино се развива стремглаво нагоре, за което се радвам изключително много. Има вече доста хубави филми и екипи, които знаят как се прави кино на световно ниво. Може би ще се радвам, ако почнат да се осмеляват да работят с нови лица, а не само с 10 на брой, които гледаме по всички канали на телевизията. Ще се радвам да има работа за всички.

 

Интервю на Илиана Симеонова