ALI, който дойде от бъдещето

icon
Sofialive.bg
Източник: АЛИ

ALI се появи на българската музикална сцена преди около месец и ни размаза с първия си сингъл: I Come From The Future. Напълно непознатата до момента за широката българска публика банда с колеги от IT компания и Али Абдала от Macrophone начело със сигурност не е one hit wonder материал, защото момчетата вече имат и втори сингъл, който въпреки че звучи драстично различно, е също толкова заразителен. Премиерата на Better Place е днес / 05. 06. / и това е поводът да си поговорим с Али, който идва от бъдещето в Sofia Live.

 

1. Здрасти, Али! Разкажи ни как се събрахте да свирите с останалите от групата, която носи твоето лично име ALI?

Здравейте! Бандата, с която правя проекта ALI се казва The Tough Cookies. Те са офисната група на фирмата, в която работя и още от първия ми работен ден, така да се каже – ме абсорбираха.

2. А какво се случи с предишната ти банда – инди групата Macrophone?

Дадохме си кратка творческа почивка, малко семейни ангажименти, малко трупане на нови идеи – нормалните неща.

3. Oпредели ALI с три ключови за музиката думи.


С четири става ли? Oт фенчета за фенчета.

4. Вече е готов вторият ви сингъл – Better Place. Toй звучи много по-различно от първото ви парче – I Come From The Future. На какво се дължи тази промяна в стила?

Често казвам – между нас няма нито един музикант, всички сме просто фенове на рок и рокенрол музиката. Целта ни е единствено да си правим кефа. Подхождайки по този начин, ние сме напълно освободени от рамките на стилове, звук, очаквания и т.н. Целим всяко парче да звучи възможно най-добре и да има собствен vibe. Моята лична борба е да освободя и слушателите от тези рамки. Ако една песен е яка, няма значение в какъв стил е. Защо трябва да се ограничаваш и да харесваш само блондинки, например?!

5. Какво да очакваме като трети сингъл? Ще има ли албум на ALI?

Очаквайте песен, различна от досегашните, което ще кажа и за четвъртата и за петата ни песен / смее се /. Надяваме се да имаме албум най-късно до края на пролетта на 2021, като целта е да имаме EP до края на тази година.

6. Мислиш ли, че българският слушател на музика е готов и да плаща за нея?

Вярвам, че за да го направи, най-малкото – трябва продуктът и промоцията му да го заслужат. От друга страна, хората започнаха да летят из космоса за кеф, пък ние все още се чудим дали за изкуство трябва да се плаща?!

7. Ако имаш възможност да избираш – на какъв носител предпочиташ феновете да слушат твоята музика?

Никога не съм се замислял. На всякакъв. Поставям се на мястото на фен и за мен не би имало значение.

8. Kой е основополагащият за вкуса ти албум?

Много са. Слушам най-разнообразна музика и това допринася за шарената палитра в песните ми.

9. А най-готиният концерт, на който си бил?

2007-ма, The Rolling Stones в Букурещ.

10. Разкажи ни малко повече за процеса на писане на песните на ALI – първо идва текстът и после музиката или обратно? Кой от бандата участва?

Песните са идеи, които съм имал през годините и които не са пасвали по една или друга причина на стила на Macrophone. Понякога започват от текст, понякога от музика. Опитвал съм да ги разработвам с професионални музиканти, но най-добре паснаха на моите момчета. Това ме прави супер щастлив и надъхан, защото въздухът около нас е изпълнен със здравословен ентусиазъм, няма никакво его и е просто кеф да се учим почти от нулата.

Основна заслуга за саунда на песните ни има нашият луд професор и басист Калоян Димитров – най-голямата нинджа по отношение на звука!

Калото е саунд дизайнер и работи за филми, големи артисти, реклами, радиа, телевизии, и т.н.

11. Какво промени Covid 19 за теб и групата?

Даде ни възможност да свършим много неща по организирането и координирането на всичко различно от самата музика – маркетинг, записи, довършване на текстове и т.н.

12. Тук е мястото да благодариш на хората, които помогнаха и продължават да помагат АLI да звучи и да стои така добре в публичното пространство.

Веднага – първо искам да благодаря на Projector Plus и Дени Славова, която е нашата “мана небесна” и се грижи за всичко, касаещо планинга – социални и традиционни медии, координация, пиар и какво ли още не. Само дето не ни доставя храна по къщите!

Също така – искам да благодаря и на всички наши приятели, които толкова безкористно и яростно ни споделят. Както и на всички непознати (все още) пичове и мацки, които толкова мощно и с такива хъс и вяра ни подкрепят още от Day 1, надяваме се да продължаваме да радваме всички ви!

13. Какви са личните ти амбиции и съвпадат ли с тези на групата?

Мисля, че на този етап те съвпадат на сто процента. Искам да запишем нещата по най-добрия начин, да започнем с концертите и малко по малко да правим все по-добро шоу, защото не искам да си кривя душата – правим парчета за кеф и шоу!