FlipZurd: Изкуството ни се стреми да излезе извън рамките на обичайното

icon
Sofialive.bg
Източник: FlipZurd

Филип Якобсон е шведски артист, специализирал в сценичен дизайн и конструкция, както и в създаване на скулптури, психеделични картини и декорации. Със своя колега Даниел Попър от Израел, познати като FlipZurd, създават симбиоза, която претворява форми и създания от природата в уникална спирална техника, в комбинация със сурово дърво и естествени материали. Използвайки своя спирален дизайн, те покриват мащабни функционални архитектурни елементи и големи стени, които се превръщат в огромни дървени скулптури през деня и триизмерни светлинни картини, които "оживяват" през нощта. Филип и Даниел ще участват в първото издание на светлинния фестивал LUNAR, който се открива днес, 6 май. Те ще представят три светлинни инсталации, които носят името Infinitum. Всяка спирала символизира времева линия – тя никога не свършва и продължава да се повтаря. Въпреки това, всяка гънка е различна, дава нова перспектива. Вижте какво споделиха Филип и Даниел в специално интервю за Sofialive.bg.

Работите заедно под бранда FlipZurd от 2015 г. Къде се срещнахте?

Срещнахме се през 2015 г. на фестивала за изкуство и музика Freqs of Nature в Германия.

Как бихте описали вашето изкуство?

Даниел: И двамата сме израснали като дърводелци и именно това са корените на нашето изкуство и начин на работа.

Филип: Това прави изкуството ни от една страна архитектурно, но от друга - се стреми да излезе извън рамките на обичайното и да пресъздава различни форми, да проучва възможностите на дървените структури.


Вие сте сред участниците в първото издание на фестивала LUNAR. Как се роди идеята за вашата инсталация "Infinitum"?

Филип: Това е труден въпрос, защото творбата съчетава множество идеи от различни епохи. Първата е от гръцкия философ Платон, когато открива петте форми, познати като „Платонови тела“, едно от които е икосаедърът.

Когато се срещнахме в Германия и двамата правехме скулптури и бързо започнахме да работим заедно. След като приключихме няколко проекта ни хрумна идеята да създадем охлюв. Тогава намерихме купчина от пръчките, които ползваме в момента, за да създаваме спирали и така се роди нашата първа спирала.

Даниел: От този момент, започнахме да правим множество различни проекти по света. Винаги експериментирахме с форми и структури, но икосаедърът е по някакъв начин най-цялостен. Това беше и най-очевидният избор за инсталацията, която да представим на фестивала. Тя е опита ни да пресъздадем цялостност във времето чрез геометрия.

Филип: Накратко, инсталацията ни израсна до това, което е днес и няма как да дефинираме как се получи точно тази специфична творба. Има много мигове, които доведоха до този момент.

Можете ли да ни разкажете повече за нея, каква е връзката между дървото и светлината?

Използваме светлината по доста по-различен начин, отколкото други светлинни инсталации – използваме нашите структури да блокираме светлината. Така вместо осветяване на скулптурите, ние изместваме фокуса към вътрешното пространство през нощта. Използвайки дървото като материал, органичната му форма изглежда интересно и през деня.

А между дигиталния свят и изкуството?

Даниел: В началото не използвахме компютри за дизайн, но впоследствие започнахме да изучаваме различни софтруери.

Филип: Така бързо осъзнахме колко по-ефикасно можем да създаваме и планираме нашите проекти. Без тези софтуери просто не бихме могли да постигнем комплексността на някои от творбите си.

Къде ще можем да видим вашата инсталация?

Инсталацията ще бъде в парка пред НДК. Посетителите ще могат да я видят в едно от зелените пространства, когато се запътват към пл. "България" от страната на кръстовището между бул. "Партиарх Евтимий" и ул. "проф. Фритьоф Нансен".

Интервю на Весела Софева