Христо Хаджимихайлов: Какво ми дава танцът? Един цял живот!

icon
Sofialive.bg
Източник: Христо Хаджимихайлов

Христо Хаджимихайлов е танцьор и хореограф, познат от широката аудитория с участието си в проект на "Шоуто на Слави" и формата "България търси талант", като две години танцовата му школа е финалист. Той преподава танци от 10 години на малки и големи, постоянно търси нови вдъхновения и предлага на аудиторията в социалните си мрежи иновативни и интересни видео материали. Срещнахме се с Христо, за да разберем повече за неговата танцова школа, неговия опит и бъдещи проекти.

От кога в теб се зароди любовта към танците?

От малък съм танцувален. Вродено е. Но го осъзнах едва на 14, когато започнах с BreakDance. На 17 си измъкнах коляното и приключих с брейка и се насочих към HipHop в последствие към хореографирането и така до днес, когато вече моите ученици са треньори наравно с мен.

Кой е най-ценният урок, който си научил от началото на твоята кариера като танцьор и коя е най-запомнящата ти се случка?

Уроците се учат всеки ден. На първо място винаги трябва да участваш активно в развитието на нещото, което си избрал да обичаш. Грешката на някои е, че се превръщат от лидери в шефове. Това ще потопи кораба ти един ден, когато останеш без екипаж.


Никога не се отказвай, когато срещнеш трудност, успехът е точно за нея. Бях на косъм от провал и изстрадах урока си. Веднага след това се изстрелях нагоре. Визуализирай.

Случките са милиони и всичките са сладки. Нямам една над останалите.

Би ли описал чувствата, които те завладяват, докато танцуваш?

Не мога. Това е каквото съм аз. Не познавам друго, за да мога да сравня.

Разкажи ни малко повече за твоята танцова школа? От кога съществува, как се зароди идеята и с какво се занимавате?

Казва се Creators Dance Center и е една реализирана мечта, която съществува от 04.02.2018, когато за пореден път трябваше да търся ново място за мен и Creators. Този център е най-сполучливата версия на всички досега зали, които съм успявал да реализирам. Най-интересната част идва от там, че съм го строил лично аз. Не от основи, но от нещо подобно. Това място беше изоставена стара постройка, която чакаше съдбите ни да се пресекат.

Отне ми 3 месеца, всеки ден по 17-19 часа на денонощие. Строил съм го заедно с приятели, които идваха и ми помагаха, който когато може. Представяш ли си 3 месеца да не танцувам и да не правя нищо друго, освен да се уча на неща, с които никога не съм се занимавал? Предната зала беше покъртително малка, но след тежки изпитания ми се наложи да си свия малко въображението, заради тежки наеми и умора. Но пък там имаше една много крива бабичка, заради която реших да намеря ново място, така че всяко зло за добро. (смее се)

Инвестирах всичките си средства, които съм събирал в годините и цялото си време... Определено заприличах на майстор. Да кажем, че и доста от нещата вече мога да правя, които са необходими за изграждането на обект.

Ние сме школа на 9 години. Занимавайки се предимно с HipHop, вече се развиваме в още няколко стила - Модерен балет, Съвременни танци, Кпоп, Спортни танци, СтречПРО. Провеждаме събития и рождени дни в центъра, а най-технологичната част е, че разполагаме и с Виртуална зала. Тоест може да се ползва виртуална реалност при нас. Да се играят игри, да се разглежда света, да се виртуализират проекти... и всичко, което виртуалната реалност позволява. Което е неограничено.

Като школа за ХипХоп танци се роди на 20.10.2010 година. Дълги месеци всеки ден ме караха да направя школа и да уча хора на това, в което съм най-добър. Докато накрая направих школата и зарадвах доста приятели, които се записаха от раз и тренираха с мен. Имахме около 30 човека още от самото начало. Нямах различни групи, имах само 1, в която бях събрал всички възрасти.

Преди да създам Creators, се бяхме събрали 4 човека да си направим групичка за участия и се казвахме MFS - Multiple Freak Styles. Нейната идея беше, че владеем различни стилове. Желанието ми беше тогава всеки да притежава 25% от общия глас и да гласуваме заедно какво мислим да правим и как да процедираме, когато трябваше да се вземат решения, но истината е, че когато няколко човека дърпат в различни посоки не се получава нищо. Следователно разпуснах групата и се захванах сам с лидерството покрай създаването на нова. Едното от момчетата реши да продължи с мен. Но той разви проблем със сърцето и се наложи да приключи с танците. Което ме остави с изцяло нов екип, който в годините се променяше.

И така вече 9 години, през които през школата ми минаха над 6500 човека. Докато създам екип от треньори, които да имат собствени групи и да увеличим общия си брой до 150 човека. Което ни прави може би най- голямата школа по ХипХоп във Варна, но цифрите се менят постоянно, така че да кажем, че сме една от най - големите школи. Мога да кажа, че се превърнахме в най- бързоразвитата и обединена.

Какво се промени след участието ти в Шоуто на Слави, в проекта "Магаданс предизвикателството"? Разрастна ли се хипхоп школата ти?

Не. Нищо не се промени. Тези проекти са за емоции по време на самото състезание, след това се връщаш и започваш отначало. Мен ме посрещнаха и ми се радваха много. Правиха ми поздрави за рождения ден докато бях в София в самото студио. Пуснаха ми поздрава на телевизорите отзад и всички ми се радваха. Аз навлажних очичките. Тези всички ангажименти след едно такова събитие остават само за София. Там се въртят нещата помежду им, защото им е удобно да не дават никакви разходи. Не че не съм получавал предложения за участия, но предпочитам вече да не пътувам толкова много.. Въртял съм вероятно над милион километра във времето и това много измаря. Предпочитам сега да се концентрирам в развитието си в града. Дори все по - рядно идвам до София. Повече сега пътувам до Гърция и Турция.

Какви са хората, които танцуват в твоя клуб ? Има ли много възрастни или много малки?

150 човека сме - 8 треньора и 142 танцьори. Имаме ученици от всички възрасти и всички нива, а от година имаме вече и родители трениращи при нас. Най-забавното е, че родителите идват с децата си.

Какво ще кажеш на хората, които гледат как танцувате и си казват: "Хей, и аз искам да танцувам!"?

Да се записват и да не губят време в чудене.

По какъв начин привличате нова публика?

Най-добрата реклама е от уста на уста. А и сме популярни. Във Варна всички ни знаят. Имаме и профили в социалните мрежи - Facebook. Instagram и Youtube.

Какво е бъдещето на хип-хоп танците според теб? И по-специално в България?

Развиваме се много добре. Ще задобряваме все повече. В България вече се организират много танцови лагери, които помагат за това. А все повече треньори започнаха да се обогатяватна лагери и в чужбина.

Какво мислиш за хората, които казват: "Музикант къща не храни". Какво мислиш за тази фраза и всъщност изкарват ли се достатъчно пари от танци?

Какво да мисля, щом може да се ползва и за други, които се занимават с изкуство, значи фразата няма никаква стойност. Вероятно е измислена от бездарници, вечни работници. Пари можеш да изкарваш и от въздуха. Темата е кратка - Вярвай това, което правиш и ще се реализираш.

Къде успя да те отведе танцът, колко места и държави видя, благодарение на него?

Сърбия, Германия, Гурция, Турция, Италия, Унгария, Румъния, Испания, Хърватска. Там ме отведе , но са идвали от цял свят на място, където сме се събирали - Танцов лагер.

Какво ти даде танцът?

Един цял живот!

 

Интервю на Илиана Симеонова