Мишо Шамара: Музиката не трябва да е само за цветя и рози

icon
Sofialive.bg
Източник: личен архив

Скорошното избухване на „Гумени глави“ с новата им песен, „DIRTY сме“, и клипа към нея ни хвана тотално неподготвени. Много бързо Мишо Шамара, Вальо Кита и DJ Dido D събраха масово симпатии и широки усмивки със забавния и самоироничен текст, вдигащата музика и отличителното видео. Вече са ясни и част от датите от обявеното им августовско турне – за Варна (9-и), София (22-и), Бургас (24-и) и Пловдив (30-и), а говорят и за цял нов албум. Мишо Шамара пък по-долу говори в собствения си директен стил и за Дядо Коледа, хората като зараза, папата, секс роботи, сина си Lil’ Sha и не само:

 

Това избухване - с „DIRTY сме“ - с което ни изненадахте великолепно, беше внимателно планирано и очаквано, заложено така от вас? Или и вие сте малко изненадани колко добре се прие от доста широка публика? 

Ние не сме изненадани, че публиката го прие добре, защото вече три години подред правим турнета в България като „Гумени глави“, които преминават с изключителен успех. Видяхме, че цели поколения са зажаднели за старата музика на „Гумени глави“, и на нов глас. Говорихме се от известно време с Дидо и с Вальо да вземем да запишем нещо. Лека-полека, мислехме в каква посока ще е интересно, нахвърляхме няколко проекта, но този ни се стори най-интересен и забавен и се получи добре. Публиката направо изтрещя. И от това, което виждам по коментарите – понеже съм свикнал повечето коментари да са негативни – тук почти няма негативни. Песента е направена с много чувство за хумор и самоирония и много хора, които са 40+, се припознават в текста на тази песен. Всичко е направено с единствената цел да се забавляваме.

През август гласите турне. Кое е най-малкото населено място, в което с кеф бихте изнесли шоу? И коя е най-малката, бутикова публика, пред която ти си пял? 

Най-малкото място, на което бих изнесъл концерт с удоволствие, е във Ватикана, да пея на папата – щото нали Ватиканът е най-малката държава в света. Най-важното е да има публика и ако папата е публика – с удоволствие ще му пея. Майтапя се, естествено. През дългите години на сцена съм имал много, много, много концерти. Пял съм пред 30 000 души, пял съм и пред трима човека, пял съм и пред един. Една история – някъде през 2005-а, 2006-а направих едно шоу в Чикаго. После имаше запитване за още едно шоу. Обаче явно не бяха направили никаква реклама, отивам и – само едно момче с майка си, майка му замина и остана само той. Викам, тъй или иначе си дошъл – и му пях. И той се забавлява – няма никакво значение, че е само един човек – щом харесва музиката ми. Дали е за един милион или за един човек – музиката се прави за публиката и ако публиката е дори само един – си струва и е забавно.

Кога усети първите признаци на дъртост?


Когато започнах да се чувствам по-свободен, значи почвам да остарявам. Защото, докато бях по-малък, робувах на някакви амбиции и някакви неща, които исках да се случат на 100%. И като ги постигнех, вече не изпитвах удоволствие, защото толкова бях фокусиран върху самото постигане на целта, че после не ми беше интересно. Сега вече, с годините, почнах да се наслаждавам много повече на пътя, по който вървя. И това нека да е съвет към всички по-млади – от един, айде не толкова възрастен, но човек с бая житейски опит: най-важното е да си избереш път, по който, докато вървиш, да ти е интересно, защото успехът е една секунда, а пътят е дълъг. Специално в нашата кариера за мен най-прекрасните моменти са били в студиото – докато записваме, докато творим, правим концепциите за песните, през цялото време се забавляваме, мислим простотии, които да забавляват и хората.

Сред любимите ми фрази от „DIRTY сме“ ми са „Нямам бяла коса, защото съм плешив“ и „Аз съм мечтата на баба ти в кревата“. Сигурно е имало и яки рими, за които не е имало място в текста. Би ли споделил някоя от тях? 

Да, има доста. Трябва да погледна в записките какви глупости сме мислили. Но като цяло гръбнакът на текста беше направен от Явката D.L.G. - трябва да му дадем неговия кредит, защото има изключително чувство за хумор. Ние му нахвърлихме посоката, в която да поработи, защото той има много добър начин на римуване. Естествено, и аз, и Дидо махахме, добавяхме някои работи. На мен една от любимите ми е, че сме толкова стари, че даваме орден Гумени глави на Стара планина. Как може такова нещо – едно време разправяхме вицове за старите изпълнители, за Лили Иванова, а сега вече тия вицове са и за нас, и ние сме вече такива – ирония на съдбата!

Имаш ли си някакво местенце у вас, на което се скриваш, така да се каже, на спокойствие и там твориш, там ги мислиш важните неща? И като цяло - кое преобладава при теб – усилията и работата или вдъхновението?

Вкъщи специално си имаме студио и там си творя. Всичко обаче, което съм записвал тук преди тази песен, съм го правил обикновено за часове, ако не и за минути. Някои от най-гледаните ми песни са правени почти на freestyle. Влизам, измислям там 4 бара, записвам ги, седя малко, слушам музика, записвам още 4 бара и така. Като чуя музика, и тя започва сама да пише през мен. Но като се има предвид, че живея тука в САЩ и често като бачкам, съм сам – докато си бачкам, си мисля неща. Тъпото е, че в повечето случаи не си ги записвам и много, много интересни рими са отишли на вятъра.

Какво би казал дъртият Мишо на 20-годишния Мишо, ако можеше сега да се върнеш назад във времето?

Може би, каквото и да му кажа, той нямаше да ме чуе, така че по-скоро щях да го оставя да си счупи главата, защото по-добър учител от живота няма. Нашите провали са нашите уроци, най-добрият университет е неуспехът. Защото всеки успех е резултат от поредния опит на човек, който не се е отказал. Така че ще го оставя да се оправя сам.

В едно интервю определяш трите големи грешки на младостта си така: сексизъм, хомофобия и агресия. Кои се надяваш да не бъдат грешките на дъртостта ти? 

Сигурно малко преди да си отида от този свят, ще разбера какви грешки не съм искал да направя. Ще грешим, докато не спрем да съществуваме. Въпросът е да не търсим вината в другите, а да анализираме себе си и да можем да се променяме – много е важно човек да се опитва да се променя към добро. Естествено, музиката не трябва да е само за цветя и рози – светът е нечестен, колкото и да се опитваме да го направим справедлив. И въпреки всичко, което ни се случва, ние нямаме оправдание, трябва да го изживеем, да се състезаваме с всички, които имат по-добър старт от нас. И не трябва да влиза в самосъжаление и разочарование, а да се бута и да се действа напред.

Синът ти, Lil' Sha, вече на 20, е съпродуцент на видеото. Каква е голямата му цел в музиката? 

Той, Lil’ Sha, си действа по неговите си проекти. Тия дни трябва да излезе едно ново видео Don’t, feat. едно момче от Италия, което се казва Питър – също българин, само че израснал в Италия и рапира на италиански. Предният проект, който синът ми направи, беше песента със Skilla Baby – едно от, да не кажа, най-големите имена в рап музиката, от младите. Той много, много не споделя за своите мечти и желания – той е обратното на мене, доста по-интровертен е. Като си влезе в неговия си филм – слага слушалките и с часове може да работи по бийтове. За един ден може да направи 10 бийта. Продава бийтове на доста големи имена – на продуцента на Cardi B продаде бийтове. Бачка си настрани някакви неща – side hustle, както му викат в Америка – странична далавера да има. Все още е на 20 години – каквото ще му се случи, то ще му се случи. Животът, както казах, не е цветя и рози. Ще има падение, ще има възходи, ще има любов, ще има омраза, ще има сълзи, ще има усмивки. Така че – нека да го изживее този живот с всичките му красоти и грозоти.

Lil’ Sha

 

Свръх сила ти обещава, че ще можеш да твориш до 100 години и да си с акъла си дотогава. Само има едно условие - трябва да набиеш няколко шамара на някой измежду крал Чарлз III, Дядо Коледа, MC Hammer или Серина Уилямс. Кого си избираш? 

На Серина Уилямс не мога да ѝ набия шамар, защото тя ще ме смачка. Крал Чарлз – човекът нищо лошо не ми е направил. MC Hammer – от него съм се вдъхновявал, мога само да му стисна ръката. На Дядо Коледа ще му лепна един-два туката – първо, защото е измислен герой и второ, толкова деца е разочаровал с глупостите си, че няма накъде.

Питат ли ви за телефони на тъуркващите мацки в клипа някакви хора, които не са разбрали, че тези мацки са дело на изкуствен интелект? 

Между другото, наистина хората се интересуват от момичетата в клипа, нищо че са изкуствени. Но както са изкуствени, така има и истински – произвеждат вече такива кукли, които имат всичко и могат да вършат всичката работа. Така че – да питат – може да стана в близко бъдеще един сутеньор на роботи, направо да закупя секс кукли от някой технологичен гигант и да ги пусна да работят – доста хора се интересуват от такива работи. Всичко това го казвам с чувство за хумор! Да не си помислите, че ще експлоатирам бедните роботи!

Можем ли значи да те пишем „за“ в спора „за“ или „против“ изкуствения интелект? Не те е страх, че след време ИИ ще погуби човечеството? 

Аз съм „за“ всичко технологично, напред. В един момент, ако изкуственият интелект унищожи човечеството, явно ще има защо. Ние как сме унищожили толкова видове на тази планета. Рано или късно и ние ще бъдем унищожени от някой по-умен от нас. Не можем да сме завинаги на върха на хранителната пирамида. Даже по време на ковид си мислех, че ковид е ваксината, а ние сме заразата, защото ако си спомняш, като спряхме само за месец да излизаме на улицата, как например във Венеция водите станаха сини и прозрачни, можеше да видиш риби да плуват отдолу... Та ако хората на тази планета изчезнем, хич на някой друг биологичен вид няма да му залипсваме. Ще се оправят прекрасно и без нас. Не знам кой така силно ни е излъгал, че ние, хората, сме в центъра на Вселената. Трябва малко да поспрем с егото си и да не си мислим, че само ние сме важни на този свят.

Ако си продадеш душата, срещу какво ще е? 

Ами, аз съм си я продавал – айде, силно казано е да съм си я продавал, но съм правил грешки – и не си струва. Така че нямам намерение да си я продавам. Живея си живота тотално независим от нищо, справям се прекрасно, нищо не може да ме изкуши да ми купи душата. Който е тръгнал да търгува с души, да се обърне към някой друг, не към мен.

Най-глуповатият въпрос (включително тези досега), който са ти задавали?

Няма глупави въпроси. Всеки въпрос си има смисъл да бъде зададен. Лош въпрос няма – нека да има всякакви въпроси. Ако ще и да са най-глупавите според нас – най-вероятно за питащия имат значение отговорите на тези въпроси.

 

Интервю на Милен Антиохов