Момче с детска церебрална парализа става републикански шампион по канадска борба и отваря зала в Сливен

icon
Sofialive.bg
Източник: Панайот Чанков

Панайот Чанков се ражда с детска церебрална парализа. Родом е от Сливен, а в момента живее в Ямбол. От малък трудно изпълнява основни двигателни движения. През годините е изпитвал затруднения дори да пие вода и да се храни, но силата на духа му е по-силна от диагнозите на лекарите.

Днес Панайот е на 29 години и е трикратен участник на световно първенство по канадска борба, носител е на втори дан по карате киокушинкай и е един от най-добрите спортисти в света по набирания на уличен фитнес (street workout). На 15-ти май 2021 г. момчето спечели първо място на 25-тото държавно първенство по канадска борба, което се проведе в град Белоградчик.

Панайот не спира да предизвиква себе си, за да докаже, че човешките възможности са безкрайни и за тях са необходими единствено вяра и воля на духа. Последното му предизвикателство е изкачването на връх Шипка - 894 стъпала за 51 минути, което той прави на 24-ти май, денят на българската писменост.

Наскоро открива собствен клуб по канадска борба, където желаещите могат да тренират напълно безплатно.

Ето какво сподели Панайот пред Actualno.com:


Каква роля има спортът за теб?

Първоначалната идея ми беше да се раздвижвам, но в последствие ми хареса и започнах по-честно да спортувам.

Как започна всичко с канадската борба?

В Ямбол 2016 имаше най-обикновено състезание по канадска борба и тогава реших да се пусна да участвам, но успях да взема само една среща и след 1 месец разбрах, че има състезание в Добрич, като то беше квалификация за световно първенство. Едва намерих приятели, с който да отида, пътувахме с една стара кола с разбито гърне и като пристигнахме, паднахме. На следващата година имаше Държавно първенство в Ямбол, на което определяха националния ни отбор.

Аз се бях отказал да ходя, понеже вече бях се срещнал с националните ни състезатели в Добрич и знаех, че нямам шанс. Ден преди състезанието, бях седнал на едно капанче да ям. Бях си взел една принцеса и един сок праскова и точно когато ставах, без да исках бутнах сока и капачката падна на земята. Точно тогава едно малко момиченце, което стоеше на съседната маса, ми я подяде, а под капачката пишеше "ПОВЯРВАЙ В СЕБЕ СИ". На другия ден отидох и играх, защото ми харесваше и докато разбера, вече бях национален състезател. След няколко месеца играх на световното в Будапещa, след това Анталия и Румъния.

Защо избра именно канадска борба, а не друг вид спорт?

Достъпен е и може да се практикува от всеки, включително и от хора с двигателни затруднения.

За какво мечтаеш най-много?

От здравето по-ценно няма. Мечтая да съм здрав.

Кой е най-големият ти успех?

За мен големия успех е да имаш до теб близки, които да те подкрепят, ценят и обичат.

Разкажи ни за новата школа по канадска борба.

Преди две години, бях седнал пред нас, тогава си спомням, че едно момче ме попита, дали съм добре и аз му отвърнах искаш ли да изиграем една канадска. Играхме и ме победи, но стана така, че станахме приятели и тази година, един ден, докато си пиехме кафето, решихме да си направим зала. Така и направихме, като всеки, който иска да тренира, може да дойде и да тренира безплатно, на никого не взимаме пари. Също така участваме и на състезания.

Всичко сме си направели ние, имаме и професионална маса, не искаме помощ от никокого. Лично аз смятам, че когато има желание, човек може да постигне всичко.

Твоята история дава мотивация и надежда на много хора в подобно положение. Какво искаш да им кажеш?

Да вярват в нещата, които правят, които искат да постигнат и дори обстоятелствата не са на тяхна страна, тогава да си създадат свои.

 

Снимки: Панайот Чанков

Интервю на Илиана Симеонова