Ваня Джаферович: „Сървайвър“ има специално място в сърцето ми – промени живота ми напълно

icon
Sofialive.bg
Източник: Ваня Джаферович

Напоследък Ваня почти не дава интервюта, което си е щета, защото той е винаги тотално откровен и открит, интересен и автентичен, умее, когато трябва да е забавен или съответно сериозен, говори това, което мисли и чувства, а не онова, чрез което да бъде харесан. И затова сме още по-доволни, че Джаферович си поприказва с нас! Прочетете какво ни сподели за родния му Босненски Брод, „Сървайвър“, безумните глупости на съвременния свят, „Берое“, балтиите, кучето на децата, чашата на дивана, в какво не го бива, боя, таванската стая, дали ще го видим пак в риалити и още:

На 8 години си, когато започва войната в Хърватия. Фразата „Това, което не те убива, те прави по-силен“ важи ли за теб? Защото има и преживявания, които не те убиват, но ти оставят тежки травми, носени цял живот – заради които по-трудно понасяш следващите тежки моменти. Как е в твоя случай?

Сега, когато се замисля и върна времето назад, със сигурност войната ме е направила, ако не по-силен, тогава със сигурност по-адаптивен към условията и ситуациите в живота. А за травмите, те са си мои за цял живот. Както казва един мой колега футболист: „Човек, само когато знае какво му е, само аз си знам какво ми е“ (смее се).

Още: Петър Дочев: Аз съм момче от улицата

В книгата „Moja Bogda Sna”, която излезе по-миналата година, разказваш за много от преживяванията си като дете по време на войната в Югославия. Кога последно си се връщал в родния си град Босненски Брод? Как се е променил той спрямо детските ти спомени?

Наистина, в книгата разказах много истории от времето на войната. Разкрих някои неща, за които не бях разказвал на никой друг досега. В Босански брод бях последно преди няколко месеца. С Жени и децата пътувахме през Босна и решихме да спрем. Исках да покажа на децата ми къде е израснал баща им, но този град няма вече нищо общо с онзи тогава. Всичко се е променило. Интересно как за 30 години толкова неща могат да се променят, да се забравят...


Ваня като малък

 

Освен войните в Украйна и в Газа, какви са най-безумните глупости на съвременния свят според теб?

Войните са най-лошото нещо не само в съвременния свят, а и в историята на човечеството. Те са си част от човешката същност, човешката тъпотия. Иначе в съвременния свят най-голямата глупост са социалните мрежи. Създадени за манипулация и опростaчаването на обществото. Лошото е, че всички сме част от това опростaчаване. Не можем без това, а по-добре би било да прочетем някоя книга или да изслушаме някакъв хубав албум.

Още: Радивое Андрич: Винаги съм разчитал на своята доброта в работата си

Ти си най-известният хърватин у нас. Кой е най-известният българин в Хърватия? Познавате ли се?

Най-известният българин в Хърватия е Николай Пешалов, щангиста. Той е печелил медали, както за България, така и за Хърватия. Не се познаваме, за съжаление.

Печелиш „Сървайвър“ 5 - пазиш ли си някакъв спомен от там, от типа на камъче, предмет от играта или друго подобно?

Още: Даниел Пеев – Дънди: Искам да провокирам хората да бъдат усмихнати, жизнени, живи

Пазя много неща. Имам цяла стая пълна със спомени от „Сървайвър“. Урната с гласовете от моя сезон, когато спечелих. Бандани от всичките ми племена. Имам много неща и от сезона, в който бях водещ. За мен „Сървайвър“ има специално място в сърцето ми. Обичам я тази игра, най-вече защото ми е променила живота напълно и смятам, че като концепция е най-великият риалити формат. А защо? Защото това е единственият такъв тип формат (състезателен), в който всеки един човек може да спечели, стига да си изиграе правилно картите. В други формати, това е почти невъзможно.

Участвал си в различни тв формати. В кое риалити обаче никога не бихме те видели като състезател?

Със сигурност в танцувалното. Голямо дърво съм и не бих си го причинил, колкото и да обичам да излизам от зоната на комфорта. Но най-вероятно никога повече няма да ме видите в риалити формат. Време е за по-млади хора. Нека се пробват те. Аз съм взел своето.

Още: Боряна Братоева: С упоритост и труд... и безсъние – се постига всичко

В коментарите под постовете ти в инстаграм профила ти сякаш не триеш нищо, там има доста „шарени“ мнения по твой адрес. Какво трябва да напишат, което да те накара да го изтриеш?

Напоследък почнах да трия заради децата ми. Дъщеря ми има инстаграм и когато прочете нещо такова, ѝ става гадно. Представете си да четете, че баща ви е боклук, нещастник и че най-добре би било да умре. Ето такива неща пишат. Но вече казах за деградацията на обществото. Хората стават все по-неграмотни, по-завистливи и без никаква емпатия. Иначе мен не ме нараняват по никакъв начин тези коментари.

С Евгения многократно изразявате публично голямата си любов. Каква обаче е последната ви караница – кой филм да гледате или защо не си изхвърлил боклука, или?

Хм... Чакай да помисля. Със сигурност е била някаква тъпотия. Сигурно защо съм си оставил чашата на дивана и кучето я е съборило. Нещо такова.

Още: Лилия Абаджиева: Човекът е най-голямата загадка, а актьорът – едно от най-големите чудеса

В какви спортове, упражнения, физически активности Жени е по-добра от теб – освен вероятно по плуване?

По плуване със сигурност. За друго не знам. Може и във всичко да е по-добра. Надявам се само, че по футбол не е.

Със сина си Бо

 

А може ли например да те бие на канадска?

Още: Весела Бабинова за „Пистолет в торнадо“: Публиката е моят партньор

Не сме пробвали. Ще пробваме и ще ти кажа как е минало.

Наскоро си взехте кученце - Тоби. Децата ли го поискаха или Жени?

Честно ли искаш да ти кажа? Искаш... Една вечер се напих и децата ме попитаха за куче, аз казах окей и на следващия ден ми припомниха. Казах им, че тогава, когато го казах, не се брои, но те се разреваха и нямаше как да не вземем куче. Изводът е: Не обещавайте нищо, когато сте пияни.

Какъв домашен любимец няма шанс да стане част от семейството ви? Какви животинки не понасяш?

Още: Анна Цолова: С неинформиран човек, обстрелван от пропаганда, няма как да водиш спор

Змия най-вероятно. Няма да ми е приятно да знам, че имам змия вкъщи.

Казвал си, че самотата те плаши и за теб тя е наказание. Кога обаче обичаш да си сам, не самотен?

Обичам да си имам моето спокойствие, да мога да прочета книга, да изгледам филм, да си пусна любимата ми музика. Имам си една стая на тавана, само за мен и там разпускам.

Цялото семейство, вкл. кучето Тоби

 

Още: Група „КАКЕ?“: Чарът на начинанието ни е, че не очакваме да бъдем взети насериозно

Баща ти е бил изключителна важна личност за теб. Като баща – на Бо и Леа – кои са онези неща, по които ти искаш да приличаш на своя татко, към тях?

Искам да усетят тази обич и подкрепа, която съм усещал аз от моя баща. Мисля, че това е най-важното нещо и това остава за цял живот, това те формира като личност и ти помага да израстваш без комплекси.

Станал си футболист, и то тъкмо защитник, вдъхновен от Трифон Иванов, бог да го прости, когото си гледал през 94-а на Световното, когато си бил дете. Кой е първият футболист, от когото се впечатли синът ти Бо? Или не се интересува от футбол?

Да, Трифон беше велик защитник. Много от хърватите го харесваха, Бог да го прости. Иначе Бо си следи футбола и любимият му футболист е... сега ще те изненадам.. Марко Ройс.

Още: Радослав Бимбалов: Днешна България има нужда от хора, които искат да живеят заедно

Борусия Дортмунд ми е любимият отбор. Ходил съм на мачовете през 90-те, когато вуйчо ми живееше в Дортмунд. Тази любов към Борусия я предадох и към Бо.

С победителя от "Сървайвър" 7 - Благо Георгиев

Източник: bTV

 

Ти си първият чужденец, капитан на „Берое“. Помня те като много здрав и сърцат биткаджия и там, и в „Локо“ Сф. Както се казва „Топката може да мине, но противникът – не!“. Има ли някого, на когото все още дължиш извинение заради някоя балтия от онези години?

Ох, има много, хахах. Въпреки че съм се извинявал винаги след мачовете. Едно време А група беше доста корава лига. Където и да отидеш – имаше истински мъжкари. Нямаше прически и епилирани крака. Вече я няма онази футболна романтика. Липсва ми от време на време.

Кой според теб е най-добрият хърватски футболист, играл в България? Игор Томашич може би?

Определено Игор Томашич е най-добрият хърватин, играл в България. Ако не най-добрият, то със сигурност най-успелият. Дарио Захора игра в Локомотив Пловдив една година и той беше по-добър от Томашич, но в България не остави такава следа.

Като малък си фен на Партизан (Белград) - заради баща си. Сега кой е футболният отбор, който следиш най-изкъсо и ти е най на сърце? Освен „Берое“.

Баща ми беше фен на Партизан, но когато се преместихме в Загреб (аз бях на 9 години) станах фен на Динамо Загреб. Така че освен Берое, най-много следя Динамо, Борусия Дортмунд и Реал Мадрид.

Много хора не са доволни, че „Берое“ се напълни с аржентинци. Ти от тях ли си?

Нямам проблем с аржентинците, ако са добри, но те повечето не стават за нищо. По-голям проблем имам, ако собствениците на отбора са мошеници и измамници, както се очертава досега. Дано да не съм прав и нещата да се оправят, но така като гледам, скоро ще сме без собственик.

Едно от нещата, на които казваш, че те е научил футболът, е да не мразиш. Би ли пояснил, моля? Хората в днешно време, които не са близко до играта, сигурно биха се учудили – като че ли те повечето свързват футбола с агресия и хулиганство.

Мен футболът ми даде чувството за принадлежност, на гордост и ме направи много по-дисциплиниран и по-толерантен. Научи ме да уважавам всички хора, без значение от цвета на кожата. Агресия и хулиганството са винаги били около футбола, но зависи от нас и от начина, по който възпитаваме децата ни как ще го преодолеем това.

Преди 2-3 години разиграхте бой с Цитиридис в неговото предаване. Кога последно се сби, ама истински?

Хаха да, това беше смешно. Доста от хората повярваха, че наистина се бием. Иначе истински бой... преди много години. Още бях тийнейджър. Хората се бият, когато не намират думи и спокойствие.

А ако някаква свръхсила ти обещае, че гарантирано „Берое“ и Хърватия ще са следващите шампиони по футбол (съответно български и световен), но само трябва да набиеш двама човека по твой избор, кои ще са двамата?

Хахаха, ох.. тц тц тц. Няма да бия никого. Не искам да бия хората.

Ако може да поживееш един ден като някой съвременен, активен футболист, на чие място би искал да си за този ден?

На мястото на Лука Модрич. Искам да усетя как се чувства човек, печелил почти всичко във футбола, въпреки че е роден в страна с 3 милиона и половина жители.

В "Сървайвър" 5, в който Ваня е победител

Източник: bTV


В какво никак, ама никак, не те бива, а би искал да го умееш?

Казах вече, че не мога да танцувам, но не знам дали искам да мога да танцувам. Бих искал да мога да пея много хубаво и да свиря на китара. Никога няма да си простя, че не съм се учил да свиря.

Кой филм, група или книга би ни препоръчал?

Мога да кажа за любимите ми такива. Филм: „Имало едно време в Америка“ на Серджо Леоне. Група: The Smiths. Книга: „Сто години самота“ на Маркес.

 

Интервю на Милен Антиохов