Първият отмъстител: Войната на героите

icon
Sofialive.bg

Голям въргал на комикс герои сготвиха (и тепърва ще приготвят) Marvel и DC Comics в последните 7-8 години. Железни хора, капитани, супер и спайдърмени, хора-прилепи и котки, че накрая взеха и да ги сбиват помежду си. А след хаотичния и объркан Батман срещу Супермен на DC, сега Marvel отвръщат на удара с доста по-точния и премерен тупаник между Капитан Америка и Железния човек в Първият отмъстител: Войната на героите.

captain america civil war

Братята Русо бродят във вселената на Marvel от втория соло албум... ъъ, филм за Капитан Америка. Сега стъпват по-уверено в темата, като освен типичния комиксов тийн-екшън, си позволяват и тънки дози хумор и неебателност. Аплодисменти! Защото кой би искал напъни за сериозни диалози и драматични моменти във филми с летящи хора с пелерини и роботи. Освен  Зак Снайдър, разбира се.

captain america civil war

В Първият отмъстител: Войната на героите след поредната операция на майната си (в случая Нигерия), отрядът на Отмъстителите пречуква два отбора лоши, пречи им да отмъкнат биологично оръжие и, вършейки делата си, успява да потроши една сграда, където, логично, има и цивилно население. След като за пореден път след акция на наш'те има невинни жертви, ООН взима решение мисиите на супергероите да се назначават само по усмотрение на организацията, със съгласието на държавите членки. Моралният товар и отговорностите не са леки и повечето Отмъстители, включително и Тони Старк, решават да подпишат пакта. Но не и Капитан "Стив Роджърс" Америка. Притеснен, че тромавата бюрокрация ще саботира делата супергеройски, той се оттегля, несъгласен на условията за действие на Отмъстителите. Само че, докато едните подписват пакта, други се колебаят, а трети са категорично против, се появява нов враг. Следват взрив на срещата на ООН и натопен бивш ту злодей, ту герой (да, Зимният войник). Капитан Роджърс обаче вярва в неговата невинност и в опит да защити бившия си партньор, се сблъсква с непоколебимостта на Тони Старк, Наташа Романоф, Вижън и още един-двама. От негова страна пък са въпросният Бъки Барнс (Зимният войник), Уанда Максимоф, Хоукай плюс допълнителна мощ в лицето на Човека-мравка.

captain america civil war

Логично следва зрелищен супертупаник между супергероите, докато едните се опитват да действат бързо и на своя глава, а другите се стараят да спазват международните ограничения. В кютека се включва и младият Спайдърмен, с когото се запознаваме за пореден първи път, както и дебютантът на голям екран Черната пантера. Естествено, докато се млатят едни други, героите си остават герои и приятели. Имаме и няколко приятни сюжетни лупинга, така че филмът остава интересен (и забавен) чак до финалния сблъсък между... абе, да не ти разваляме кефа. Спомни си, че си бил тийнейджър, ходи на кино, гледай и се забавлявай.


captain america civil war

с една дума
ЧЕРНА ПАНТЕРА. Няма такъв биологичен вид. Черната пантера всъщност е хищник от семейство котки и може да е представител на няколко от големите видове. Черният й цвят е проява на меланизъм (обратното на албинизма). В зависимост от геогарфското положение на черната пантера, тя бива черен ягуар (двете Америки), черен леопард (Азия и Африка) или черен тигър (рядко, в Азия). В случая с Първият отмъстител: Войната на героите, Черната пантера е чернокож принц и е заявка за самостоятелен филм, който чакаме през 2018. С далеч по-елегантно влизане от неадекватното натрисане на Жената чудо в Батман срещу Супермен (която пък чакаме соло през лятото догодина).

{{trailer}}

Текст Ивайло Александров