Бяла риба с орехов сос

icon
Sofialive.bg

Шаранът е тежък, а и така ни омръзна. Скоро опитахме панирани филета от бяла риба със сос от орехи и побързахме сами да си ги приготвим. Става бързо и лесно, а и не трябва кой знае какво за четири порции:

6 филета от бяла риба,
2 с.л. брашно,
1 яйце,
2 с.л. галета,
1 лимон,
1 кафена чаша зехтин за пържене или олио,
сол на вкус.

Преди да панираме рибата, е добре да сме готови със соса. Какво ни трябва:
1 с.л. брашно,
2 с.л. масло,
2 чаена чаша вода,
1 чаена чаша смлени орехи,
черен пипер на вкус,
половин връзка магданоз.

На слаб огън запържваме брашното в маслото, постепенно изсипваме водата и ги оставяме да заврят. Добавяме смлените орехови ядки, овкусяваме с черен пипер и изчакваме сместа да се сгъсти, като разбъркваме от време на време. Щом се сгъсти, сосът е готов за сервиране.

Как се панира филето на всички е ясно, по-важното е да го запържим до златисто, за да е по-хрупкаво. След като го залеем със соса, го поръсваме с магданоз и го гарнираме с резенчета лимон и зелена салата. Не отстъпва по нищо на пълнения шаран, за който отива бая време, докато се приготви.


predqstie_1114
 

Панираните филета с орехов сос вървят перфектно с предястие от пушена пъстърва, което тествахме в Барселона. Беше във фюжън ресторант, така че едва ли е по каталунска рецепта. За него ни трябват 15 минути и точно четири продукта:

100-150 г пушена пъстърва,
200 г заквасена сметана,
300 г краставица,
1 връзка копър.

Рибата, краставицата и копърът се нарязват на дребно и се забъркват със сметаната. Пробвали сме предястието и с лимон, но не е задължителен. И без него е леко, а и пъстървата не е от най-ароматните риби като скумрията, затова пък е адски вкусна.

Фотография Васил Танев

Работи като дизайнер и стилист. Бързаше много за среща, но намери време за снимки