Броколите са номер едно

icon
Sofialive.bg

С настъпването на пролетта ресторантите из любимата ни София облякоха нова сезонна премяна. По страниците на менютата им се разположиха нови изкушения, а големият избор от вкусотии действат объркващо на всеки, който се чуди къде да отскочи за приятен обяд или дълга вечеря. И ето ни нас - бързо се включваме като пръв съветник при избора на най-добрите места из столицата.

Смело казваме стоп на всичко твърде модерно и прекрачваме прага на софийския ресторант Щастливеца, където мигновено се пренасяме около век и половина назад във времето на следосвобожденска България. Настаняваме се с блаженство в меките кресла на една от масите в уютния, напомнящ на бляскав дом от 30-те ресторант и разлистваме наскоро обновеното с чудни пролетни предложения меню. Чувствайки се като у дома си (но с няколко идеи по-шик), избираме салата от хрупкави пресни броколи с млечен мус, краве сирене, свежи салати, домати и печени лешници. И разбираме, че освен супер полезна, поръчката ни се оказва и изключително вкусна.

Щастливеца image

Броколите са богати на витамини C, K и такива от групата B, както и на калций, желязо, магнезий, калий и цинк и куп други вещества. Като към всичко дотук добавиш факта, че е и мощно антиканцерогенно средство, този зеленчук се нарежда сред водещите храни по света. Въпреки чудесните им свойства, част които ти припомнихме накратко, броколите не са една от любимите за приготвяне и похапване храни - докато не опиташ салатата на ресторант Щастливеца. Всъщност, в пролетното меню на заведението ще откриеш и други изкушения с броколи и ти обещаваме, че ще преоткриеш този не толкова популярен у нас зеленчук. О, и да не забравим да подчертаем хармоничното съчетание между останалите съставки - истинско краве сирене, свежи сезонни салати, пресни домати и печени лешници, които придават на салатата плътност и неповторим аромат. Bon appetit!

Снима, гмурка се и не може да се нарадва на своето Volvo от 80-те