Челюсти

icon
Sofialive.bg

Още от древни времена хората изпитват неистова нужда от играчка за ченето, затова дъвки има на всеки един континент, независимо от развитието на цивилизациите. В Елада жвакат смола от мастиково дърво, в Рим - тамян, а арабите се забавляват с пчелен восък. По онова време тя служи не само за успокояване на нервите и освежаване на дъха, но и за борба с жаждата. Най-популярна е смолата от смърч, която използват индианците от Северна Америка и която даже е основна съставка на някои от съвременните й братовчеди.

Първите производители Джон Къртис и синът му Джон Бейкън Къртис започват още през 1848 година като използват смърчова смола и подсладители. Въпреки че си имат цял завод и всичко, нещо не им потръгват нещата, та патентът за лепкавата смес е отмъкнат изпод носа им от Уилям Семпъл, който обаче така и не сколасва да направи бизнес.

Дъвката, каквато я познаваме днес, започва да се произвежда около 1860 година, когато към смолата е добавен латекс. Жвакането тогава изобщо не се смята за просташко и със сигурност било по-класно от дъвченето на тютюн. А за Първата световна война американската армия се снабдява с повече дъвки, отколкото с патрони, защото помагали за поддържане на концентрацията.

Друго нещо, в което дъвките са добри, е почистването на зъбите. Почти 80% от кариесите са причинени от храна, заседнала на места, където никакви четки и конци не помагат. Не можем да гарантираме за останалите качества, които се приписват на тези без захар, но поне не са вредни. Също така е мит, че ако я глътнеш, ще векува в стомаха ти, защото ензимите в него не можели да я разградят, разбираш ли. Пълни глупости са това, защото една дъвка се движи из стомашно-чревния тракт както всяка друга храна, стига да не ти стане навик, разбира се.

Има само един проблем с тях - адски е гадно да ги изхвърляш на улицата, но точно ти едва ли правиш така. В Сингапур отдавна са си решили проблема, при това кардинално - като ги забраняват въобще, няма кво да се занимават с тях.

И като за финал - вкусът на една дъвка трае средно от 5 до 10 минути (освен ако не е Турбо - тогава на второто премляскване оставаш само със спомена и картинката на кола). Та в момента борбата в индустрията е кой ще докара по-дълготраен аромат. Стискаме палци само да не е тоя, дето ти пронизва синусите, а ягодка нещо, ако може.

Фотография Васил Танев

Всеки ден ходи до Съдебната палата, за да удари един подпис. Но не защото е в издънка, а за да си завери стажа. Както прави всеки уважаващ себе си адвокат. Бъдещ, имаме предвид