Дебела работа

icon
Sofialive.bg

Оригиналният бил само дебело говеждо кюфте, което постепенно еволюира в нещо, сгушено между две питки хляб. По-късно почват да му добавят глезотии като зеленчуци, кашкавал и сосове, което направо го разпорва от калории, но хич да не ти пука.

Името, вярваш или не, наистина идва от немския пристанищен град Хамбург, където се пръква за първи път. Малък инцест му се случва, когато руснаците дават на германците да разберат що за чудо е татарското кюфте. Последните го отнасят в родината си и добавят това-онова към рецептата му. После моряците им поемат към Америките и по пристанищата започват да никнат малки будки, в които продават познай какво. Оттам нататък е ясно - Щатите прегръщат бургера горещо и така е даден стартът на малкото голямо плюскане.

Що се отнася до оня мит, че хамбургерът бил крайно нездравословен, то имай предвид, че е не по-вреден за артериите от пицата, пастата или онези фантастични еклери в пицарии Victoria. Препоръчваме го домашен, но ето и един непълен (затова пък проверен) списък с местата в София, където според нас е най-вкусен.

burger-7720_1600_01

Ама искаш атмосфера - J.J. Murphy's тогава. Шансът да сбъркаш тук е равен на нула. За 8.90 лв. получаваш телешко или бекон, сервирани със салата и лучени кръгчета.
на Кърниградска 6

Ама търсиш класика - Olive's тогава. Придържат се към оригиналните рецепти (предимно) и вариантите са доволно много. Идват гарнирани с картофки, засищат яко, а в сметката пише нещо между 6.50 и 8 лв. (ееее, без напитките).
на „Граф Игнатиев" 12, бул. „Васил Левски" 75 и в Младост, на „Мит. Серафим Сливенски", блок 144

Ама не мърдаш от офиса - WurstGrill тогава. Телешкият и двойният телешки (съответно по 2.95 и 4.60 лв.) са най-добрите евър, а доставката е светкавична. Който не вярва, да удари една шайба на 0879 03 87 28.
иначе е на бул. „Васил Левски" 97

Фотография Васил Танев

Засякохме ги на „Славейков”, където търсеха По пътя на Керуак. И докато говориха с нас, им я намериха