Глювайн

icon
Sofialive.bg

Скандинавците бухат стафиди и бадеми, англичаните - анасон, портокалов сок и канела, а на Балканите - черен или червен пипер. Глювайн е немският вариант на напитката, която се предлага не само по коледните им пазари, а и в повечето техни барове.

Най-рано за нея се чува някъде през Средновековието, а най-старата рецепта е записана през 13 век от благородник, който произвеждал вино. В различните части на Германия ползват различни подправки, но основните са канела, карамфил, захар и цитруси. Виното трябва да е червено и евтино, а за по-висок градус се капва ром или ликьор.

За да приготвим глювайн и сами, ни трябват:
1 бутилка вино,
6-7 лъжици захар,
10 цвята карамфил,
2-3 пръчки или 1 чаена лъжица канела,
кората на половин лимон,
щипка смлян кимион,
сокът на един портокал.

Бутилката се изсипва в дълбок съд, добавя се захарта и подправките, като канелените пръчки се начупват, а кората на лимона се настъргва. Не е проблем да сложим повечко захар, особено ако виното е кисело. Сместа къкри половин час на много слаб огън, като много внимаваме да не кипне. Прецежда се през ситна цедка и върви чудесно със сладкиши и печено месо.

Фотография Васил Танев

Преди двайсетина дни роди трето си дете. Срещнахме я на път за общината, но много бързаше - наближаваше време за кърмене