Скандинавците бухат стафиди
и бадеми, англичаните - анасон, портокалов сок и канела, а на Балканите - черен
или червен пипер. Глювайн е немският вариант на напитката, която се предлага не
само по коледните им пазари, а и в повечето техни барове.
Най-рано за нея се
чува някъде през Средновековието, а най-старата рецепта е записана през 13 век от
благородник, който произвеждал вино. В различните части на Германия ползват
различни подправки, но основните са канела, карамфил, захар и цитруси. Виното
трябва да е червено и евтино, а за по-висок градус се капва ром или ликьор.
За да приготвим глювайн
и сами, ни трябват:
1 бутилка вино,
6-7 лъжици захар,
10 цвята карамфил,
2-3 пръчки или 1 чаена
лъжица канела,
кората на половин
лимон,
щипка смлян кимион,
сокът на един
портокал.
Бутилката се изсипва в дълбок съд, добавя се
захарта и подправките, като канелените пръчки се начупват, а кората на лимона
се настъргва. Не е проблем да сложим повечко захар, особено ако виното е кисело.
Сместа къкри половин час на много слаб огън, като много внимаваме да не кипне. Прецежда
се през ситна цедка и върви чудесно със сладкиши и печено месо.
Фотография Васил Танев
Още от Всичко на масата:
- В очакване на Black Friday eMAG представя My Wallet в България
- От Черно море до ледената Антарктика – изложба в Централни хали разкрива удивителното разнообразие на птиците по света
- Уроци по народни танци за чужденци стартират от тази събота в Централни хали
- Българският моден бранд LAZARINI открива 2 нови обекта в София
- Суши майсторите на Happy са шампионите в Sushi Cup 2025, която е част от официалните квалификации за Световната купа в Токио
- 14 юни – Световен ден на кръводарителя
- Мисия “Имен ден” или как да избереш подходящ подарък само с няколко клика на телефона
- Ученици могат да изкарват 1 300 лв. в BILLA
- eMAG Black Friday 2024: Спестявания за над 29 милиона лева и 37% клиенти Genius
- Празник на българския вкус в BILLA със специална селекция от местни продукти
Коментари