Грабвай лъжицата

icon
Sofialive.bg

В този леко хладен мартенски ден ни се прияде нещо ароматно, засищащо и сгряващо. От тези мисли взехме още повече да огладняваме, затова спираме да мечтаем за вкусна храна и запретваме ръкави сами да си я направим. А пък тази рецепта за червена леща, която сякаш долетя на килимче от арабска приказка, изглежда няма да ни затрудни много и бързо ще укротни гладния зъл дух в нас.

500 г червена леща
2 моркова
1 картоф
300 г белени домати
6-7 скилидки чесън
1 ч.л. лют червен пипер
1 ч.л. прясно смлян кимион
2 шепи пресен джоджен
сол на вкус
1 с.л. захар
150 г зехтин
кисело мляко и лимон за сервиране

Започваме с картофите - обелени и нарязани ги слагаме да врят заедно с морковите, претърпяли същата процедура. Когато поомекнат добавяме лещата. На нея и трябват 10-15 минути, да се почувства добре и тогава прибавяме сол.

Докато зарзавата и лещата се гмуркат в тенджерата, в друг съд нагряваме зехтина и слагаме кимиона, чесъна и лютия червен пипер. Те са нежни души и затова ги запържваме само за 40-50 секунди. След това (или ако усетим, че им идва твърде много) добавяме доматите и посоляваме. Това би трябвало да поуспокои положението за 2-3 минути, след които подслаждаме живота на продуктите със захар. Отброяваме още 2 минути и пускаме джоджена да ги шашне. Сега вече сме готови да изсипем сместта при лещата и забавата да продължи в тенджерата. Пасираме и оставяме всички да си починат за 20-30 минути.

Затваряме очи, забравяме за добрата стара леща, с която сме свикнали и поемаме дълбоко въздух. Ароматът на кимион ни подсказва, че предстои нещо велико. Времето за почивка и мечти вече трябва да е минало, затова разсипваме по купички и украсяваме с лъжица кисело мляко, резен лимон, струйка зехтин и нападаме.

Текст Нели А. Калчева / Фотография Васил Танев

Въобще не му се връзвай на ангелските къдрици и невинния поглед, защото е жив парти дявол